Udvalgsflertal: Ja til pesticider på kommunal jord
Et flertal i Teknik- og miljøudvalget – bestående af de to Venstre-medlemmer Ole Frederiksen og Thomas Simoni samt af løsgænger Jeppe Ugilt – foreslår at bruge pesticidet Round Up på kommunale arealer i fremtiden. Hovedbestanddelen i Round Up – glyphosat – er for nyligt sat på Arbejdstilsynets kræftliste.
Som sit bidrag til at finde besparelser på 10 mio samlet på kommunens 2016-budget peger udvalgsflertallet på at bruge Round Up i stedet for gasbrændere til at bekæmpe ukrudtet på kommunal jord – bortset fra i indvindingsoplande til vandværker og i områder med særlige drikkevandsinteresser. Det anslås at kunne medføre en besparelse på 350.000 kr.
Udvalgsformand Morten Lem (S) er imod, og udvalgets femte medlem Allan Busk (Den sociale Fællesliste) tager forbehold, idet han ønsker konsekvenserne for de ansattes arbejdsmiljø ved brug af pesticider nærmere undersøgt.
På Arbejdstilsynets kræftliste
Verdenssundhedsorganisationen WHO har i en frisk rapport påpeget, at glyphosat, som er hovedingrediensen i Round Up, kan være kræftfremkaldende hos mennesker. Ifølge rapporten er der fundet kræfttumorer hos mus og rotter, der er blevet udsat for glyphosat. Om der også er denne sammenhæng mellem glyphosat og mennesker, kan WHO dog ikke sige med sikkerhed.
Arbejdstilsynet har på baggrund af WHO-rapporten sat glyphosat på sin kræftliste, idet stoffet er blevet placeret i klassifikationen ”sandsynligvis kræftfremkaldende”.
Monsanto, som producerer Round Up, afviser WHO- rapportens konklusioner.
Imod Rebilds hidtidige politik
Udvalgsflertallets beslutning om at bruge Round Up på kommunens arealer er bemærkelsesværdig, fordi kommunens politik hidtil har været, at man – bortset fra et par dispensationer til at bruge pesticidet Merit Turf på en af fodboldbanerne i Skørping – ikke bruger pesticider på egne arealer. Denne politik er også i overensstemmelse med en aftale, som kommunernes egen interesseorganisation – Kommunernes Landsforening (KL) – har indgået med Miljøministeriet. Aftalen indebærer, at kommunerne forpligter sig til fortsat at afvikle brugen af pesticider på deres arealer.
Naturstyrelsen afviser
Det har været fremme i medierne, at Naturstyrelsen på sine arealer skulle have begyndt at bruge plantegift mod invasive arter som f.eks. hybenrosen. Det afviser Naturstyrelsen er tilfældet.
Erik Dalsgaard fra Naturstyrelsen Himmerland oplyser, at man ikke her har anvendt kemiske bekæmpelsesmidler siden slutningen af 1990’erne.
Græsset skal slås
Et par af de andre mulige forslag til besparelser, som Teknik- og miljøudvalget har behandlet, har det i enighed ikke villet anbefale i forbindelse med 2016-budgettet. Det drejer sig om et forslag om at halvere antallet af græsslåninger på de kommunale arealer, bortset fra på fodboldbanerne. Heller ikke forslaget om halvere antallet af fejninger på villavejene, vil udvalget foreslå som en besparelse på næste års budget.
Tilbage står altså udvalgsflertallets bud på besparelser inden for teknik- og miljøområdet: Brugen af Round Up.
Jeg trode Rebild var en grøn kommune. Der skal ikke bruges pesticider som for øvrigt er meget dyre, hvad med at ansætte flere grønne folk til at vedligeholde arealerne,
Hvad er det egentlig man vil med Rebild Kommune? Man bruger 17 mio.kr. på et nyt rådhus, som ingen reelt ønsker, og så vil man spare 350.000 kr. (MÅSKE) ved at svine grundvandet til. Det er simpelthen sølle.
Det er da en ualmindelig dårlig idé uanset besparelsen. Det må kunne gøres bedre, f.eks undlade at slå græs og ukrudt i vejsiderne, det synes unødvendigt og måske man kunne få nogle frivillige til at klare fodboldbanerne, alt andet bare ikke gift, der både forurener grundvandet og tilsyneladende også er kræftfremkaldende.
Jeg ønsker ikke, at nogen skal GAMBLE med mine efterkommeres sundhed og livskvalitet. Det er tydelig bevist, at round up er skadelig på flere måder. Så til kommunens beslutningstagere: “mærk da efter et øjeblik”. Det er “nemt på¨kort sigt at sprøjte med gift, men gå lige ud en tur til Lille Blåkilde og læs på skiltet. Jeg kan ikke citere direkte, men det lyder noget i retningen af: Det vand som kommer ned fra himlen er 40 – 50 år om at komme ud af kilden. Hvor meget round up brugte man for 40 50 år siden, og hvor meget har man brugt siden? Resultatet af vores handlinger dengang er ved at slå igennem nu. Hvordan vil det vi gør nu så ikke se ud om 30-40-50 år?
Rebild skal være grøn, sig nej til giften Round Up. Ansæt flere i service job og få staten til at betale det meste af lønnen. Det giver vækst i Rebild istedet for at give pengene til et multinational firma (med et blakket ry). At spare her bliver for dyrt : for vores branding og vores miljø.
Hellere ukrudt end Round up, – også på kommunens arealer!
Ja selvfølgelig skal man bruge Round Up Der er stadigvæk ingen beviser for at det er “farligt ” Dem er mener at det skulle være giftigt har ikke læst ordentligt på den videnskabelige lektie . At man laver undersøgelser på forkerte grundlag ! Så bare hæld Round up på arealerne 😏
Hellere nogle stridhårede vejkanter end round up! Vi har flere steder nogle rigtigt flotte vejkanter med en helt speciel flora og fauna som ikke længere er så almindeligt på vores enge og overdrev. Billig naturpleje!
Jeg kan ikke selv sige det så pænt som Søren Ryge har gjort det i hans brevkasse i Politikken:
http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/bolighaven/boligsporgsmaal/ECE1649187/ryge-revser-kommunen-hvorfor-maa-de-vilde-blomster-ikke-vokse-vildt/