Ny bog revet væk

Del artiklen:
image_print

Seks glade forfattere signerer ”Kragetæer i kor”. Fra højre Sonja Paulsen, Sandra O’Brien Kirk, Charlotte Meng Kristensen, Ellen Schmidt, Thomas A. Baumann Christensen og Astrid Holm Olsen (foto Bertil Mortensen)

De seks himmerlandske forfatteres nye bog ”Kragetæer i kor” gik som varmt brød efter præsentationen af bogen under weekendens litteraturfestival ”Ord i Nord”

De blev ved med at bære stole ind – arrangørerne. For det store fremmøde til præsentationen af ”Kragetæer i kor” på Skørping Bibliotek kom helt bag på dem. Men det lykkedes alligevel at skaffe plads mellem bogreolerne til de over 150 interesserede tilhørere.

(foto Bertil Mortensen)

Her kunne de høre bogens seks forfattere – Sandra O’Brien Kirk, Thomas A. Baumann Christensen, Astrid Holm Olsen, Sonja Paulsen, Charlotte Meng Kristensen og Ellen Schmidt – på skift læse brudstykker op af deres bidrag til bogen. Alle forfatterne er fra Himmerland: To er fra Skørping og én fra henholdsvis Rebild, Horsens v/Skørping, Arden og Hadsund. Men her stopper det lokale islæt ikke: Bogen er udgivet af Bogby9520 i Skørping i samarbejde med Forlaget Rebild, kunstneren Henrik Kjelds fra Skørping har lavet bogens forside, og forfatter m.m. Henrik Bugge Mortensen har stået for redaktion og koordination af projektet.

Forfatterne læser uddrag af deres bidrag til bogen op: Øverste række fra venstre Astrid Holm Olsen, Thomas A. Baumann Christensen og Sandra O’Brien Kirk. Nederste række fra venstre: Sonja Paulsen, Charlotte Meng Kristensen og Ellen Schmidt. (foto Bertil Mortensen)

Lang kø

Efter oplæsningen fik forfatterne travlt med at signere bøger, og i løbet af kun en halv time var der solgt 150 eksemplarer af bogen, som er det første synlige resultat af det arbejde i det forfatterværksted, der er etableret i bogbutikken Bogby9520. Men bogen kan også købes i Bogby9520 på Jyllandsgade 11 i Skørping eller på Forlaget Rebilds hjemmeside www.forlagetrebild.dk.

I kø for at købe et signeret eksemplar af bogen (foto Bertil Mortensen)

Udgivelsens økonomiske fundament er sikret med en samlet støtte på 25.000 kr. fra Kulturrådet i Rebild Kommune, fra Nordjyllands regionale kulturaftale og fra Jutlander Bank. Overskuddet ved bogsalget går ubeskåret til Bogby9520’s forfatterværksted og andre af bogbyens aktiviteter.

Frivillig indsats

Arbejdet med udgivelsen ”Kragetæer i kor” bygger primært på frivillig arbejdskraft. Kun trykkerriet og den grafiker, der har lavet bogens layout, har fået betaling.

– Ingen af forfatterne får honorarer, siger Henrik Bugge Mortensen. – Der er heller ingen fotografer, illustratorer, korrekturlæsere, som får betaling. Alle har sagt, at det her projekt vil de godt være med til at løfte på frivillig basis.

Henrik Bugge Mortensen (foto Bertil Mortensen)

Udgifterne til bogtrykker og grafiker er dækket ind af de 25.000 kr., man har fået i støtte. Og det beløb har været tilstrækkeligt til at få trykt 600 eksemplarer af bogen.

Men hvorfor egentlig ikke udgive bogen som e-bog i stedet?

– Det er en helt speciel følelse for en forfatter at se resultatet af sit arbejde som en fysisk bog, forklarer Henrik Bugge Mortensen. – Og jeg oplever også, at flere og flere læsere siger, at det er rart at sidde godt tilbagelænet i sin stol med en bog i stedet for med en skærm.

Tomme bogkasser efter signering. Men der er stadig bøger at købe hos Bogby9520 og via Forlag Rebilds hjemmeside. Bogen koster 100 kr. (foto Bertil Mortensen)

Fuldt hus til Ord i Nord

Litteraturfestivalen ”Ord i Nord” bød på et omfangsrigt program, bl.a. visningen af en ”ny” film med Klaus Rifbjerg ”Rapsodi i blåt”, lavet af Bjarne Nielsen Brovst og Henrik Bugge Mortensen for 20 år siden, men aldrig vist offentligt før. Nu foreligger den i digitaliseret og redigeret udgave.

På programmet var også en samtale mellem et af de nye store navne i norsk litteratur, Ingvild H. Rishøi, og journalist Charlotte Røhrt. Et andet programpunkt var en debat om forfatterbiografier med forfatteren Knud Sørensen og den fhv. direktør for Kvinfo Elisabeth Møller Jensen.

– Vi havde fuldt hus til alle arrangementerne, siger Elsebeth Møller, repræsentant for KulturStationens bestyrelse i arrangementsgruppen, og forsikrer, at der også bliver en litteraturfestival næste år.

Det bliver den sjette i rækken.

Del artiklen:

You may also like...

1 Response

  1. Ellen Schmidt siger:

    Flot dækning af en hele vejen igennem meget spændende dag, som jeg tror mange vil huske. Stor tak for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *