Kom hjem! Kom hjem!

(foto Bertil Mortensen)
Sådan lyder opfordringen fra politikere, borgere og erhvervsliv til de unge i Rebild Kommune, når de har færdiggjort deres uddannelse uden for deres hjemegn. Men det er en opfordring, som kan have svært ved at vinde genklang hos de unge.
I Byrådets ”Vision 2025” for Rebild Kommune hedder i en af målsætninger, at 40 % af en ungdomsårgang skal vende hjem til kommunen efter endt uddannelse. I 2013 var det tal 28 %. På det nyligt afholdte borgermøde i Støvring – ”Hvad nu, Rebild” – var der også flere, der pegede på, hvor vigtigt det er for hele kommunen, at de færdiguddannede unge vender tilbage.
Rebildnetavis har spurgt to gymnasielever på Støvring Gymnasium, hvilke tanker de har gjort sig om deres fremtid, når de har taget studentereksamenen til sommer.
Den ene – Kasper Agerboe Sørensen – vil forlade hjembyen Støvring for at uddanne sig og regner ikke med, han vender tilbage. Den anden – Louise Morell fra Blenstrup – derimod regner med at blive boende på sin hjemegn, både under og efter hun har taget en videregående uddannelse.
Kasper vil læse jura i Købehavn.
– Jeg har en masse gode kammerater i Støvring, hvor jeg også altid har gået i skole. Men engang imellem har man brug for at komme væk og prøve noget nyt.
– Men hvorfor ikke læse jura i Aalborg?
– København er en spændende by. Uddannelsen på Aalborg Universitet er også meget gruppefokuseret, og det er jeg ikke så begejstret for. Og så er der mere prestige i at tage uddannelsen på Københavns Universitet.
– Du kan ikke forestille dig at vende tilbage, når du er færdig med jurastudiet?
– Nej, det kan jeg ikke. Når man lægger noget bag sig, så synes jeg, man skal gøre det ordentligt. Og jobmulighederne i København er også bedre end i Nordjylland. Desuden kunne jeg godt tænke mig at arbejde i udlandet, når jeg er færdig.

Kasper Agerboe Sørensen og Louise Morell (foto Bertil Mortensen)
Louise vil læse historie i Aalborg
– Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg bliver boende i Blenstrup, både mens jeg læser, og efter jeg har taget min uddannelse. Min familie bor der, og jeg har selv boet der hele mit liv. Jeg kan i det hele taget godt lide byen, siger Louise og fortsætter. – Jeg synes egentlig også, Rebild er en OK kommune at bo i.
– Hvad tror du, Rebild Kommune kan gøre, for at flere unge kommer til at tænke som dig?
– Det er vigtigt, at der er ordentlige busforbindelser til kommunens yderområder. Og så skal man passe på, at det hele ikke kommer til at foregå i Støvring og Skørping, men at der også skabes muligheder for flere aktiviteter i de små byer og på landet. Det betyder, at man skal have fokus på de små skoler.
Ikke nogen let opgave
Det bliver ikke nogen let opgave at få opfyldt Byrådets målsætning om, at 40 % af en ungdomsårgang skal vende tilbage til kommunen efter at have taget en uddannelse. Rebildnetavis.dk har foretaget en – ganske vist ikke helt 100 % videnskabelig – undersøgelse blandt 3.G-eleverpå Støvring Gymnasium ved at bede dem besvare to spørgsmål:
1) Regner du med at forlade din hjemby/hjemegn, når du påbegynder en uddannelse efter endt studentereksamen? 2) Regner du med at vende tilbage til din hjemby/hjemegn, når du har færdiggjort din videregående uddannelse?
Svarene er umiddelbart nedslående for dem, der opfordrer de unge til ”at komme hjem”. 85 % af eleverne har svaret, at de regner med at forlade deres hjemby/hjemegn, når de skal begynde på en videregående uddannelse. Det er måske ikke så overraskende, men når man ser på svarene for, hvor mange der regner med at vende tilbage igen, er det kun 23 % der svarer ja. Der er altså umiddelbart temmelig langt op til målsætningens 40 % (læs nærmere om undersøgelsen under ”Fakta” sidst i artiklen)
Flest ”hjemmefødninger” i Suldrup
Men byrådspolitikere og andre kan finde trøst i en undersøgelse, som i starten af 2015 blev offentliggjort i DR. Af den fremgår det nemlig, at nordjyder i stort omfang bliver boende nær det sted, de er født.
Hele 80 % af nordjyderne, der er født i landsdelen, bor her nemlig stadigvæk. Gennemsnittet for hele landet er 46 %.
Også i Rebild Kommune er der mange, der bor i nærheden af, hvor de er født (”i nærheden” defineres i undersøgelsen således, at man er bosat inden for en radius af 10 km fra det sogn, man er født i).
Hvis man dykker ned i undersøgelsen, kan man se tallene fra fem af byerne i Rebild. De viser, at der er flest ”hjemmefødninger” i Suldrup – 84 % – mens Terndrup kommer på den næste plads (82 %). Derefter er rækkefølgen Støvring (80 %), Nørager (79 %) og endeligt Skørping med 73 %.
Men spørgsmålet er, om der er så megen trøst at hente i den undersøgelse. For det er ikke særligt sandsynligt, at man vil se det samme billede i fremtiden. Den generelt øgede lyst til at både unge, midaldrende og ældre søger mod de større byer vil måske gøre det endnu sværere at fastholde og trække især de unge ”hjem” til Rebild Kommune.
Fakta om undersøgelsen blandt eleverne på Støvring Gymnasium
a) 68 (dvs. knap halvdelen) af de elever, som tager studentereksamen til sommer, blev bedt om at svare på de to spørgsmål, og det gjorde de alle b) Undersøgelsen omfatter også nogle gymnasieelever, som bor uden for Rebild Kommune. c) Man skal være opmærksom på, at målsætningen om de 40 % ikke kun gælder gymnasieelever, men alle unge i kommunen.