Køb en kirkebænk… f.eks.
Sådan en bænk – eller flere – og meget andet kirkeinventar har man nemlig chancen for at få fat i på en auktion på lørdag, hvor det gamle kirkeinventar fra Skørping Nykirke sættes til salg.
Kirkebænkene stammer helt tilbage til kirkens indvielse i 1914. Det samme gør den smukke, forgyldte alterskranke, som omkransede alteret. Men derudover sættes de to lamper med de mange små lampetter, som flankerede alteret og altertavlen, til salg. Også den smukke, mangefarvede løber, der gennemløb hele kirkerummet, er med på auktionen.
– Den kan dog eventuelt sælges metervis, hvis nogle synes, længden er for voldsom, forsikrer kirkeværge Birgit Herbsleb.
(kirkebænke, alterskranke, lamper og løber ses på foto’et nedenfor).
Siden renoveringen af Skørping Nykirke startede i foråret 2014 og efter genindvielsen af den i påsken i år, har menighedsrådet undersøgt, om andre kirker kunne være interesseret i at overtage det gamle inventar. Ikke Rudolf Rud-Petersens alterbillede, som nu hænger i Sognegården. Og heller ikke lysekronerne, som sandsynligvis snart er på vej til en anden kirke. Men der har ikke rigtigt været efterspørgsel efter kirkebænkene og det andet inventar, så nu får borgerne chancen for at købe det.
Sognepræst Lise Nedergaard tror på, at der vil være lokal interesse for det gamle kirkeinventar.
– Det er jo inventar fra sognets kirke, og jeg har været fortaler for, at folk, der er interesseret, skulle have muligheden for at komme og få noget af det med sig hjem, siger hun.
Omfattende foryngelseskur
Kirken har gennemgået en gennemgribende renovering og har været lukket i næsten et år, mens arbejdet stod på, indtil den blev genindviet i påsken i år.
Praktisk talt alt i kirkerummet er udskiftet på nær prædikestol, orgel og døbefont.
Den mest markante ændring er, at Rudolf Rud-Petersens alterbillede er afløst af den 23 m2 store glasaltertavle – ”Livets Landskab” – udført af den færøske kunstner Tróndur Patersson.
Men kirken har også fået nyt varmesystem, lydanlæg m.m. – foruden altså nye kirkebænke.
Skørping Nykirke kun hundrede år
Selvom dens arkitektur ligner senmiddelalderens landsbykirker med den traditionelle opdeling i kor, skib, tårn, våbenhus kamtakkede gavlafslutninger og den indre overhvælving, er kirken kun godt 100 år. Den blev indviet i marts 1914 og skylder sin eksistens åbningen af jernbanen mellem Randers og Aalborg. Det betød nemlig, at der voksede en by frem – det nuværende Skørping – omkring det daværende trinbræt og den senere Skørping Station. På et tidspunkt voksede byen sig så stor, at en gruppe borgere tog initiativ til at få bygget Nykirken, så man undgik at skulle tage den 4 km lange vej til middelalderkirken i Gl. Skørping, når man skulle i kirke.
Auktionen finder sted lørdag d. 17. okt. kl. 10.00 på Gerdingvej 45 i Fræer (lige efter Fræer-byskiltet på højre hånd, når man kommer fra Skørping).
Menighedsrådet har kaffe på kanden fra kl. 9.30, hvor effekterne kan beses.
Husk kontanter ved betaling