Rebild-folk til folkemøde

Del artiklen:
image_print

Gruppen fra Rebild Ungdomsskole til debatmøde i “Det nordjyske Telt” (foto Bertil Mortensen)

26 unge og 3 ledere fra Rebild Ungdomsskole har haft nogle spændende dage på Folkemødet på Bornholm. 20 af de unge kommer fra Støvring Gymnasium og 6 fra kommunens Ungeråd.

De unge har sammen med lederne kigget programmet for Folkemødet igennem for at finde nogle spændende arrangementer at deltage i. Det er ikke en helt let opgave, for der er 2600 at vælge imellem.

– Men de unge har været rigtigt gode til selv at få tonet turen, så de prøver noget af det, der interesserer dem, fortæller Jens Skov Jørgensen, leder af Rebild Kommunes Ungdomsskole.

Ungdomsskoleleder Jens Skov Jørgensen (foto Bertil Mortensen)

De har også oprettet en Facebookgruppe, hvor de, når de i mindre grupper går rundt i området, kan gøre hinanden opmærksom på, at her sker der lige nu noget sjovt og interessant.

Men de laver også noget fælles, f.eks. deltagelsen i mødet i ”Det nordjyske Telt”, hvor unge debatterer de krav, som de fra mange sider bliver stillet overfor i dagens og i fremtidens Danmark.

Debatlystne unge

Rebild Ungdomsskole har to med i debatmødets panel. Det er Rolf Bisgaard, som går i 8. kl. på Skørping Skole og er med i Ungerådet, og Lærke Bjorholm Lyhne fra 2.G på Støvring Gymnasium. Men også andre af de unge fra Ungdomsskolen er aktive i debatten, som kommer vidt omkring. Valgretsalder, social arv, fremdriftsreform, sociale medier, konkurrencestaten, Ungdommens Uddannelsesvejledning, karaktersystemet og sabbatår er nogle af de emner, som både paneldeltagere og tilhørere diskuterer.

Paneldeltagerne Lærke Bjorholm Lyhne og Rolf Bisgaard (foto Bertil Mortensen)

– Hvis man er helt sikker på, hvad man vil være efter skoletiden, så ser jeg ingen grund til et sabbatår, siger Rolf Bisgaard. – Men hvis man er i tvivl, skal der være plads til et eller flere af dem.

Lærke Lyhne er enig og tilføjer:

– Et sabbatår kan være utroligt lærerigt, hvor man kan blive klog på både sig selv og andre og samtidigt komme ud og se noget andet end det, man er vant til.

Hun vil også gerne have ændret optagelseskravene til de videregående uddannelser. Hun synes nemlig ikke, det er en god ide, at det er selve karaktergennemsnittet, der afgør, om man kan få adgang til en videregående uddannelse. Det bør kun være de karakterer, som har relevans for den uddannelse, man gerne vil ind på, som skal tælle med.

– Hvorfor skal det faktum, at jeg ikke kan spille fodbold, være med til at forhindre, at jeg kan blive optaget på en samfundsvidenskabelig uddannelse på CBS, spørger hun.

Debatindlæg fra de unge fra Rebild (foto Bertil Mortensen)

Flot debut i panelet

Det er første gang, de to er med i et debatpanel af den her slags.

– Det var sjovt at være med til, lyder det fra Rolf Bisgaard efter mødet. – Jeg var ret spændt i starten, men det gik hurtigt over, bl.a. fordi det er en fed debatform, hvor publikum også er aktivt med.

Også Lærke Lyhne var lidt nervøs i starten, men nervøsiteten forsvandt, da debatten først var i gang.

Folkemødet øger interessen for politik

Anna Bystrup og Caroline Thrysøe sidder i Ungerådet i Rebild Kommune. De synes begge, at Folkemødet er en god måde at få folk til at blive interesseret og engageret i samfundet på.

– Politikerne er ikke bare nogle, man ser i TV. Her på Folkemødet kan man stille spørgsmål direkte til dem og få svarene med det samme, påpeger de.

Anna Bystrup og Caroline Thrysøe fra Ungerådet (foto Bertil Mortensen)

Folkemødet har også betydet, at de selv er blevet mere politisk interesserede.

– Det har øget vores interesse for politik meget. Og vi vil til at følge mere med i, hvad der sker i samfundet, siger de samstemmende

For de to paneldeltagere gælder det, at Rolf Bisgaard allerede er politisk aktiv og medlem af en politisk ungdomsorganisation.

Og Lærke Lyhne er på vej til det samme.

– Jeg er generelt meget interessereret i samfundet og samfundsudviklingen og regner da også med snart at melde mig ind i en politisk ungdomsorganisation, siger hun.

Stor medieinteresse (foto Bertil Mortensen)

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *