Røverne fra Rold i ny bog

Del artiklen:
image_print

 

Bittefanden_forside

Lokalhistorikeren Jens Bråten beretter i en ny bog om de to største røverhøvdinge i Himmerland, Bittefanden og Lorentz Meyer, som var en del af Røverne fra Rold, og som skabte skræk og rædsel i hele Himmerland fra 1820erne og flere år frem.

Første halvdel af bogen omhandler Bittefanden, hvis rigtige navn var Johannes Jensen. Anden halvdel beskæftiger sig med den anden røverhøvding, Lorentz Meyer.

Ud over beskrivelsen af de to røverhøvdinge rummer bogen en beskrivelse af de kriminelle forhold i midten af 1850´rne samt en gennemgang af de forskellige straffemetoder i midten af 1800-tallet.

 – Det har taget ca. 5 måneder at lave bogen, fortæller Jens Bråten. Den tid omfatter både research og selve skrivningen. Jeg har mest anvendt såkaldte sekundærkilder. Primærkilderne fylder omkring 10.000 sider, så det har været en uoverkommelig opgave at dykke dybt ned i dem og heller ikke være nødvendigt for at skrive bogen.

Bittefanden levede fra 1801 til 1870. Han blev født i en lade i Vils på Mors. I 1812 flyttede hele familien til Stenild ved Hobro

Hans kriminelle aktiviteter fik konsekvenser for ham første gang i 1827, hvor han blev indsat i Viborg Tugthus i et helt år for tyveri og hæleri. Han og hans bande begyndte imidlertid først i 1830´deres egentlige forbrydertilværelse. Der blev lavet mange indbrud, stjålet sølvsager og penge, men politiet havde svært ved at opklare forbrydelserne. Først i 1837 blev Bittefanden arresteret, og denne gang var der langt alvorligere ting som bl.a. røverier på anklagebordet. Han blev i 1844 idømt livsvarigt fængsel, og oveni denne straf blev hankagstrøget” – pisket – på torvet i Aalborg, hvor den fra København indforskrevne ”bøddel” lod 27 slag fra trækæppe dyppet i saltlage regne ned over Bittefandens nøgne ryg, indtil huden på hans ryg hang i laser, og blodet sprøjtede fra den.

Efterfølgende blev Bittefanden ført til Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, hvor han sad fængslet i 20 år, inden han blev benådet i 1864. De sidste år af sit liv tilbragte Bittefanden i huset i Stenild

Bedre gik det ikke den anden af røverhøvdingene, Lorentz Meyer, som blev født i 1800 i Ålborg. Han fik også livsvarigt fængsel for sine forbrydelser og blev også ”kagstrøget” på torvet i Ålborg. Han døde nogenlunde samtidigt med sin røverkompagnon, Bittefanden.

Begge røverhøvdingenes liv beskrives i bogen gennem anekdoter, historier og samtidige øjenvidneberetninger.

Jens Bråtens to børnebørn Johanne og Karoline vil sælge deres farfars ny bog på Rebild Julemarked

Om forfatter og bog

Bogen er rigt illustreret med rids, tegninger og malerigengivelser fra 1800-tallet. Bogens forside er illustreret af tegneren Orla Klausen fra Støvring.

Bogen kan bl.a. købes på Rebild Julemarked søndag den 30. november, hvor Jens Bråtens to børnebørn Johanne og Karoline vil sælge farfars bog. Den kan også købes via Jens Bråtens Forlag, Lille Tingvej 7, 9600 Års eller igennem boghandlerne.

Bogen er på 103 sider og koster 130 kr.

Jens Bråten er tidligere ledende bibliotekar ved Aars Bibliotek og har skrevet en række bøger om lokalhistoriske forhold, hvoraf kan nævnes: ”Kimbrerne”, ”Himmerlands rakkere” bind 1-2, ”Himmerlandske originaler og ugerningsmænd”, ”Flere himmerlandske originaler og ugerningsmænd, Tordenkalven og Mestertyven fra Himmerland: Anders Hansen Nørager

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *