Alternativet Rebild nu en realitet

Del artiklen:
image_print

Susanne Zimmer, forperson i Alternativet Rebild (foto Bertil Mortensen)

En lokalafdeling af partiet Alternativet har set dagens lys på en stiftende generalforsamling i Skørping. Til formand – eller som det hedder i partiet, forperson – er valgt Susanne Zimmer.

Det startede med økologiske pandekager og fællessang med trommespil, da omkring 25 deltagere mødte op til den stiftende generalforsamling for Alternativet Rebild.

Partiets nye lokalbestyrelse består af Susanne Zimmer, Zenia Munk, Per Alstrup, Lars Bloch og Christian Skovhus, og den konstituerede sig efter mødet med Susanne Zimmer som formand og Zenia Munk som næstformand.

Økologiske pandekager på menuen (foto Bertil Mortensen)

Forventninger til plads(er) i det næste byråd

– I det nuværende Rebild Byråd sidder der repræsentanter for hele 11 partier/lister. Er der plads til endnu ét, Susanne Zimmer?

– Det tror jeg, der er. Vi har nemlig nogle værdier, som er kendetegnende for netop os. Politisk ligger vi nok tættest på SF og Enhedslisten, men jeg kan sagtens se situationer for mig, hvor vi også kan samarbejde og lave aftaler med andre partier.

Ved sidste kommunalvalg skulle der i Rebild Kommune i gennemsnit 700 stemmer til, svarende til 4 % af de afgivne stemmer, for at erobre et mandat. Det mener Susanne Zimmer godt, Alternativet vil kunne klare.

– Vi kan i hvert fald få 1 mandat og med lidt optimisme også 2, vurderer hun, og henviser til, at Alternativet ved folketingsudvalget for et år siden fik 4,8 % af stemmerne, og at opinionsundersøgelserne siden da har vist en markant fremgang for partiet til et niveau på mellem 7 og 8 %.

I den kommende tid bliver hovedopgaverne for lokalafdelingen at udarbejde et kommunalpolitisk program og at finde kandidater til at stille op ved kommunalvalget i november 2017.

Politisk aktive unge

Det er ikke ret tit, at unge deltager i partipolitiske møder. Men på den stiftende generalforsamling var to 15-årige repræsentanter fra netværket Alternativets Unge Rebild mødt op – Kathrine Weinkouff Hansen og Signe Lindberg.

Der er pt. 10 medlemmer af de unges netværk i Rebild, og der kommer hele tiden flere til.

– Da jeg kom med for et par måneder siden, var vi seks, og nu er vi altså allerede oppe på 10, uddyber Signe.

To unge fra Alternativets Unge Rebild, Signe Lindberg (tv) og Ka Kathrine Weinkouff Hansen (foto Bertil Mortensen)

Men hvad er det, der får unge til at være ikke bare politisk, men også noget så sjældent som partipolitisk aktive?

– Jeg har altid syntes, at det er vigtigt at interessere sig for, hvad der foregår i samfundet, siger Kathrine. – Og da jeg hørte om Alternativet, tænkte jeg: Jep, det er lige det, jeg skal.

Signe supplerer:

– Jeg hørte om partiet fra en ven og fandt ud af, at det, som partiet står for, er det samme, jeg selv går ind for. Så derfor kan jeg ikke rigtigt se, hvorfor jeg ikke skulle være med.

Men for begge er det ikke bare et spørgsmål om at finde et forum, hvor de kan give udtryk for deres politiske holdninger.

Det drejer sig også om, at vi er sammen i et fællesskab og også bliver lidt klogere sammen, understreger Kathrine.

Et udsnit af mødedeltagerne (foto Bertil Mortensen)

Ikke særligt alternative vedtægter – og dog

En del af mødet blev brugt til at behandle og vedtage den nye lokalafdelings vedtægter. Undertiden bliver Alternativet sammenlignet med en græsrodsorganisation med en flad organisatorisk struktur, men det afspejler sig ikke i vedtægterne.

– Dem er der jo ikke noget særligt alternativt over, Susanne Zimmer De ligner på de fleste punkter alle andre partiers?

– Ja, men jeg mener, at det som et nyt parti er godt at have nogle faste organisatoriske rammer, så man ikke behøver at bruge energi på at diskutere procedurer og den slags, men kan bruge energien på noget andet og mere vigtigt, lyder det fra hende.

Ikke i lommen på nogen

På et par punkter adskiller partiets vedtægter sig dog fra andres. Man kan nemlig godt i Alternativet være medlem af et andet parti, undtagen hvis man er bestyrelsesmedlem i partiet eller byråds- eller folketingskandidat.

(foto Bertil Mortensen)

Og det fremgår også af vedtægterne, at hvis partiet får økonomiske bidrag på 1.000 kr. eller derover, skal navnet på bidragsyderne fremgå af regnskabet. Det er langt skrappere regler for åbenhed end dem, Folketinget har vedtaget for privatpersoners og organisationers økonomiske bidrag til politiske partier.

– Vi har et ønske om at være et parti med stor gennemsigtighed- også på det her område – så alle kan vurdere, om der er en risiko for, om vi kunne være i lommen på nogle store bidragsydere, forklarer hun. – Ganske vist kan der være nogle, som sympatiserer med os, og som også godt vil støtte os økonomisk. Men de er måske ikke interesserede i, at det kommer ud i offentligheden, at de har støttet os økonomisk. På den konto kan vi derfor godt gå glip af økonomisk støtte, men her vægter vi altså gennemsigtighed mere end økonomien.

Landets første byrådsmedlem for Alternativet

Inden selve den stiftende generalforsamling berettede landets allerførste byrådsmedlem for Alternativet, Melanie Simick fra Mariagerfjord Kommune, om sine erfaringer som byrådspolitiker, og om det at gå fra at være SF-byrådsmedlem til at blive løsgænger og for til sidst at melde sig ind i Alternativet. Det skifte har flere byrådspolitikere rundt omkring i landet gjort hende efter, så Alternativet i dag har 6 byrådsmedlemmer på landsplan. De fleste af dem er skiftet fra Socialdemokraterne.

Melanie Simick, medlem af Mariagerfjord Byråd for Alternativet (foto Bertil Mortensen)

Om Alternativet

Der er p.t. 31 medlemmer af lokalafdelingen i Rebild Kommune, 555 i den nordjyske storkreds og 10.612 på landsplan.

Ved Folketingsvalget 2015 fik partiet 168.788 stemmer, svarende til 4,8 % af de afgivne stemmer. Det gav valg til 9 folketingsmedlemmer. Nu er det tal vokset til 10, fordi folketingsmedlem Pernille Schnoor for nyligt skiftede fra Socialdemokraterne til Alternativet.

Partiet stillede ikke op ved kommunalvalget 2013, da det først blev dannet efter valget. Alligevel har det i dag 6 byrådsmedlemmer, som er skiftet fra andre partier.

Politisk leder er Uffe Elbæk.

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *