Oplev brunsten

Del artiklen:
image_print

(foto Bill Ebbesen, Wikimedia Commons)

Det er lige nu tiden for en af årets helt store naturoplevelser – og tilmed en nem en af slagsen, afslører Søren Risborg, naturvejleder i Rebild Kommune, denne gang i sin faste klumme i rebildnetavis om årets gang i naturen. For netop nu er kronvildtet i brunst, og hjortene kæmper med hinanden om at få netop deres gener videre.

Men først lidt sprogservice om kronvildtet: Hannen hedder en hjort, hunnen hedder en hind, og har den endnu ikke født, er det et smaldyr. Når hjorten parrer sig med hinden hedder det at beslå den, afkommet hedder en kalv, og de er alle sociale dyr, der går i en ruddel (flok).

Stinkende, lækre hjorte

Det er en voldsom affære, der ved aftens og nattetide kan høres langt omkring i skoven. De største af hjortene bliver det, der hedder pladshjorte, og de finder sig et blødt og fugtigt sted i skovbunden, hvor de laver et mudderhul. Heri lægger de sig, skider i det, urinerer i det, og de lader deres sæd i det og efter 14 dage i sølehullet stinker de ganske forfærdeligt, men selv synes de og hinderne, at de er lækre.

Pladshjorten skal forsøge at holde styr på hinderne og holde andre hjorte væk fra dem.

Det betyder, at de hele tiden skal være over rudlen og forsøge at holde sammen på den, men samtidig kæmpe mod andre hjorte for ikke at miste hele rudlen. Så hjortene har netop nu en hård tid, hvor de inden brunsten er ovre, kan tabe helt op til halvdelen af deres kropsvægt.

Resten af året går hjortene sammen i såkaldte hjorterudler og har det fint med det, men lige nu kan de altså ikke udstå synet af hinanden og kæmper om retten til at kunne beslå hinderne.

(foto Stuart Bassil, Wikimedia Commons)

En kamp på liv og død

Meget bliver afgjort ved hjælp af brøl, “duft”, visen sig frem og pynte geviret med græs og andet, der får det til at se ekstra stort ud, men er det to lige stærke hjorte, kan det komme til kamp. Når kronhjortene kæmper, klasker de gevirerne sammen i voldsomme sammenstød, der ofte kan høres langt gennem skoven, og det gælder så om at presse modstanderen baglæns. I det øjeblik den ene taber modet og vil vende rundt for at komme væk, bruger den vindende hjort ofte de lange issesprosser på geviret til at stange den anden med, og får taberen de lange issesprosser ind i vommen eller tarmene, overlever den ikke. Så de kæmper helt bogstavelig en kamp om hinderne på liv og død.

Søren Risborg (foto Bertil Mortensen)

Oplev brunsten

Hvis du vil opleve brunsten, starter du hjemme med at kikke på vejrudsigten, der gerne skal hedde – en stille klar stjerneaften aften helst uden for meget vind. Det er den bedste vejrtype at høre hjortene i, men hvis det ikke ligefrem regner, bør du overveje at køre turen alligevel. Herefter foreslår du evt. din bedre halvdel at flytte aftenkaffen ud i det fri og kører efter mørkets frembrud en tur til vejkanten ved det åbne græsareal lige før Nørlund savværk, ruller vinduerne ned og skænker kaffen op. Her kan du i ro og mag høre flere hjorte brøle og nogle af dem ganske tæt på. I weekenden var der både dåvildt og kronvildt – hinder og kalve på græsarealet.

Fra dette sted kan du høre flere pladshjorte tæt på – én bag savværket og én længere fremme på vejen til Årestrup, og stedet er stort set uden trafikstøj. En anden god plads at høre hjortene fra er ude i vigesporet på Tveden, men her er der indtil først på natten en del trafikstøj fra Hobrovej.

God jagt på de brølende brunsthjorte!

Vh. Søren Risborg

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *