Kortere skoledage til trætte elever? – måske…

Del artiklen:
image_print

Byrådssalen på rådhuset i Støvring inden mødestart (arkivfoto, Bertil Mortensen)

Der kunne spores en vis sympati hos nogle af byrådsmedlemmerne for Det Konservative Folkepartis forslag om at bede ministeren dispensere fra folkeskolereformen for skolerne i Rebild Kommune for at forkorte elevernes skoledag. Men forslaget er sendt til hjørne.

De Konservative foreslog på det seneste møde i byrådssalen i Støvring, at Byrådet sender en ansøgning om at måtte dispensere fra den såkaldte understøttende undervisning og de tvungne lektiecafeer til børne- og undervisningsministeren. Det ville kunne afkorte elevernes skoledage, som efter partiets opfattelse er for lange, og ville give mere frihed til den enkelte skole til at tilrettelægge dem efter egne behov.

– Vi har fået en del henvendelser fra forældre, der fortæller, at deres børn er trætte, når de kommer hjem fra skole, og at mange af dem ikke kan deltage i fritidsaktiviteter i foreninger og andre steder, sagde Lene Aalestrup (K) under sin præsentation af forslaget og fortsatte: – Eleverne føler, at de reelt er blevet genstand for en opbevaringsreform med manglende kvalitet og faglig fordybelse i den understøttende undervisning og i lektiecafeerne.

Lene Aalestrup (K) (foto Bertil Mortensen)

Sympati, men…

Fra flere sider blev der udtrykt sympati for Konservatives forslag om at forkorte skoledagene. Det gjorde bl.a. Lars Hørsmann fra Den Sociale Fællesliste, men han tilføjede henvendt til de Konservative:

– Jeg undrer mig meget over, at I vælger at blande det hele sammen: Faglig fordybelse, lektiecafeer og understøttende undervisning. Hvis vi sender den her dispensationsansøgning afsted, hvor det hele altså er blandet sammen, kommer vi til at se rigtigt dumme ud.

En etablering af en 2-lærerordning kræver derimod ifølge Lars Hørsmann ikke dispensation. Han gjorde desuden opmærksom på, at han på det kommende møde i Børne- og ungdomsudvalget har bedt om at få behandlet et forslag om at indføre netop sådan en ordning. (forslaget bliver behandlet i dag på udvalgets møde. Red.)

Klaus Anker Hansen (S) sympatiserede med forslagets tanke om at forkorte skoledagene og gik et skridt videre ved at sige, at ”jeg har stor sympati for alle forslag, der kan være med til begrænse vore elevers tilstedeværelse på skolerne… Og jeg ved, at lovens intentioner om skoledagens længde ikke bliver efterlevet på alle kommunens skoler, lød det fra ham.

Men han mente ikke, at Konservatives forslag var den rigtige vej at gå. Derimod så han frem til at behandle Den Sociale Fælleslistes forslag om en to-lærerordning på det næste møde i Børne- og ungdomsudvalget.

Lars Hørsmann (Den Sociale Fællesliste) og Klaus Anker Hansen (S) (foto Bertil Mortensen)

Undervisningsindhold og venstrekørsel i Rebild

Michael Portefee Lex (R) bemærkede, at man hellere skulle fokusere på indholdet af undervisningen i stedet for skoledagenes længde.

– Det synes jeg, vi er nødt til at arbejde med, inden vi begynder at ændre på længden af skoledagene, sagde han.

Henrik Christensen (S) var ikke imponeret over Konservatives forslag.

– Det her forslag om dispensation, som de Konservative vil have Byrådets opbakning til at sende til ministeren, har lige så stor chance for at blive fremmet derovre, som hvis Rebild Kommune ansøgte om at få indført venstrekørsel, lød det fra ham.

Han mente i øvrigt, at både lektiecafeer, understøttende undervisning og faglig fordybelse var gode elementer i den ny folkeskolelov.

Michael Portefee Lex (R) og Henrik Christensen (S) (foto Bertil Mortensen)

Videre til udvalget

Resultatet af debatten blev, at forslaget blev videresendt til Børne- og ungdomsudvalget til videre behandling.

Her skal det bl.a. klarlægges, hvor lange skoledagene egentligt er på skolerne i Rebild Kommune i forhold til de rammer, som folkeskoleloven angiver: Nemlig en skoledag – vel og mærke i gennemsnit – fra kl. 8.00-14.00 for 1.-3. klasse, fra kl. 8.00 – 14.30 for 4.–6. klasse og fra kl. 8.00 – 15.00 for 7.-9. klasse. Hvordan situationen er på skolerne i Rebild Kommune, var der tilsyneladende ikke nogen af politikerne – inklusiv Konservative – der har et nærmere overblik over.

Ikke optimist

Lene Aalestrup var efter byrådsdebatten ikke optimist på sit forslags vegne.

– Jeg tror faktisk ikke, det kan få flertal, og det kommer egentligt ikke bag på os. Men jeg har på fornemmelsen, at der trods alt er kommet større forståelse for, hvad det reelt er, vi udsætter vore elever for med de lange skoledage.

EFTERSKRIFT:

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde d. 23. sept. at give skolerne mulighed for at konvertere den såkaldte understøttende undervisning til to-lærerordning. ”Kompetencen hertil udlægges til skolens leder. Konverteringen af understøttende undervisning må ikke udløse ekstra udgifter til bustransport eller SFO. Skolerne opfordres til at udnytte muligheden”, som det hedder i beslutningen.

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *