Kvinder i selvforsvar

Del artiklen:
image_print

Der blev gået til den under kurset i selvforsvar (privatfoto)

For første gang har Rebild Taekwondo Klub arrangeret et kursus i selvforsvar for kvinder. Det var så stor en succes, at det ikke bliver sidste gang, kurset afholdes.

Kurset var åbent for alle – også ikke-medlemmer – og seks kvinder havde fundet vej til klubbens træningslokale i Skørping Idrætscenter.

En af dem, der havde meldt sig, var Mette Bols fra Skørping.

Det er ikke, fordi hun og de andre kursusdeltagere til dagligt går og frygter at blive overfaldet.

– Overhovedet ikke, men skulle det ske, er vi i en eller anden grad forberedt, lyder det fra hende. – For mig er det også et spørgsmål om at få rørt mig og få noget motion. Og selv om det er et alvorligt emne, der ligger bag kurser i selvforsvar, havde vi det sjovt i de 5 timer, kurset varede. Der blev grinet mange gange af os selv og hinanden.

(privatfoto)

Tre vigtige ting om selvforsvar

Kursets tre trænere understregede, at der er tre ting, der er vigtige, når det handler om selvforsvar for kvinder.

Den ene er attituden – hvordan ens kropsholdning er, når man bevæger sig rundt i offentlige rum.

– Det var ikke så svært at lære, siger Mette Bols. – At gå rundt med rank ryg og oprejst pande, som om vi ejer hele verden, var vi faktisk gode til.

Den anden vigtige ting er at råbe op, hvis man kommer ud i en situation, hvor det er nødvendigt, og den tredje er at lære nogle teknikker fra taekwondoen, som gør det muligt at forsvare sig, hvis man skulle blive overfaldet.

En sport i fremgang

I modsætning til mange andre sportsgrene, har taekwondo på landsplan oplevet medlemsfremgang. Fra 2008 til 2015 er medlemstallet steget fra 5.750 til 8.800, svarende til en stigning på 53 %.

Der er også godt gang i Rebild Taekwondo Klub.

– I det sidste par år har vi øget aktiviteterne betragteligt, fortæller Kamilla Posselt, formand for klubben. – Det giver sig bl.a. udslag i, at flere familier dyrker vores sport. Og det er noget af det, der er godt ved taekwondo. Vi er alle sammen på gulvet og skal igennem det samme – selvfølgelig på hvert vores individuelle niveau.

Der er omkring 40 medlemmer i klubben. Af dem går de ca. 15 på et hold fra 7-10 år, der gennem leg lærer taekwondo’s bevægelser og mønstre.

– Vi har også et velfungerende voksenhold, der tilbyder træning for elever op til 99 år, siger Kamilla Posselt. Vi er endnu ikke blevet kontaktet af en aspirant over 99 år, men hvis det skulle forekomme, er han eller hun meget velkommen, forsikrer hun.

Kamilla Posselt, formand for Rebild Taekwondo Klub (privatfoto)

Motion, kamp, teknik – og det mentale

Man kan vælge tre retninger inden for sporten. Motion, som de fleste i Rebild Taekwondo Klub har valgt, kamp og teknik. Hvis man dyrker de to sidse retninger, kan man konkurrere i forskellige stævner rundt omkring i landet.

Men fælles for de tre retninger er, at mental træning indgår som en vigtig del.

– Taekwondo er en holistisk sport, hvor det mentale er lige så vigtigt som den øvrige del, understreger Kamilla Posselt.

Det giver sig f.eks. konkret udtryk i, at hver træning både starter og slutter med meditation.

– Når vi træner, er det også vigtigt, at vi rent tankemæssigt er til stede i det, vi foretager sig, for at kunne koordinere vores bevægelser bedst muligt, påpeger hun.

Traditioner og sjov

Taekwondo er en mere end 2000 gammel kampsport, som har udviklet sig til en international sportsgren, der er med på det olympiske program.

Sporten er fyldt med traditioner og regler. F.eks. har man både under træning og kamp særlige hilsemåder, som bl.a. signalerer gensidig respekt.

– Men reglerne forhindrer os ikke samtidigt i at have det sjovt, når vi dyrker vores sport, lyder det fra Kamilla Posselt.

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *