Julepynt så hatten passer

Del artiklen:
image_print

(Foto Bertil Mortensen)

Her i julemåneden har vi i Danmark, lige siden det første juletræ kom indendørs i slutningen af 1800 tallet, haft tradition for at gå ud i naturen og samle forskellige naturting ind til at pynte op med.

Det er måske meget nyttigt at vide, hvad man må og ikke må, så man ikke gør sig kriminel i jagten på pynt.

Det sted du går – der skal du vide, om det er privat eller offentligt. Offentlig vil sige kommunalt, statsligt eller kirkens – privat giver sig selv. Du ser det på farvekoderne på de skilte, der er sat op ved indgangen til arealerne. De private har brune skilte med tekstoplysninger om, hvem der ejer skoven, og hvad du må og ikke må. Kommunale og kirkens skilte står på sorte pæle, og staten bruger dyrehaverøde pæle.

I de private arealer må du kun færdes på veje og befæstede stier og tage det, du kan nå herfra fra kl. 06.00 til solnedgang. I de offentlige arealer må du gå stort set, hvor du vil i hele døgnet.

Hvad må du så tage med hjem? Du må gerne tage grene fra løvtræer, hvis de er over 20 m høje. Du må tage mos, bær og nødder til eget forbrug. Grantræer og grangrene må du ikke samle.

Tilbage i Jyske lov står der bl.a., hvor meget du må samle – nemlig det du kan have i din hat. Den må dog gerne være større end den hat, som foto’et viser. Men nu er der jo ikke mange, der går rundt med en hat på hovedet, så i dag er vi enige om, at du må samle det, du kan have i en pose.

Der er god stil at spørge lodsejeren, om det er muligt at indsamle grangrene og kogler i skovbunden. Skovejeren har viden om, hvor resterne er, der ligger tilbage, efter man har taget den del, ejeren skal bruge til salg. Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt.

God skovtur derude og husk posen (eller hatten)

Vh. Søren Risborg

Naturvejleder i Rebild Kommune

Naturvejleder Søren Risborg (foto Bertil Mortensen)

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *