Mit bedste sted. Skadsholm – en mark i Rold Skov

Del artiklen:
image_print
rebildnetavis.dk bringer en serie under navnet ”Mit bedste sted”, hvor rebildnetavis.dk beder forskellige borgere i Rebild Kommune om at fortælle om et af de steder på egnen, de synes bedst om.
Seriens første bidragyder er fotograf Kjeld Thomsen.
SkadsholmPan

Et åbent landskab omkranset af skov og store gamle træer på alle sider. Foto www.kjeldthomsen.dk

SKADSHOLM

En mark i Rold Skov

Et kig på kortet fortæller om steder med navne som; Klepholm, Vaseholm, Birkeholm, Skørpingholme, Buderupholm, og Skadsholm.

Bakker i den våde Lindenborg Ådal. En del af landskabet imellem Støvring og Skørping.

Med det er Skadsholm, et landskab klemt inde imellem Bjergeskoven på østsiden, og Lindenborg Å i vest, der er den mest interessante af de mange holme.

En græsklædt bakkeø omkranset af skov. Skabt engang da stenalderhavet trak sig bort.

På gamle matrikelkort findes Skadsholm omkranset af enge på alle sider. Enge som i dag er sprunget i skov.

Skadsholm ligger helt oppe i den nordlige del af Rold Skov området, i Statsskoven, og der er kun een farbar vej ind til Skadsholm.

Vejen ender blindt, men det er netop her, hvor vejen slutter, at man vil møde

et syn og en historie, som gør stedet og området til noget særligt. Og paradoksalt er det det usynlige, som er en del af historie om Skadsholm.

På en dag i november, med gråt regnvejr, driver de lave grå skyer op igennem bøgetræernes kroner, på deres vej over Bjergeskovens skråninger.

På vejen op ad bakken har man netop passeret det sted , som er en del af historien om Skadsholm.

I dag er er intet tilbage af det hus, bygget til ejeren af Skadsholm skovbrug, – forstkandidat Gjern.

 HUSET PÅ SKADSHOLM

De gamle tegninger er gulnede, og medtaget af tidens tand. Tegningen og de gamle fotografier af huset opbevares idag på Lokalhistorisk Arkiv i Skørping. I nederste højre hjørne, med smuk håndskrift står: “Poul Richardt 1923”.

Poul Richardt var, og blev en meget brugt arkitekt til flere hundrede bjælkehuse, som han tegnede i “norsk stil”. En stil, og byggemetode som var populær omkring 1900 -1930.erne.

Huset blev færdigbygget i sensommeren 1923 og ejeren hed Wilhelm Gjern med en fortid i Østen i Ø.K. . Gjern døde i 1955 og enken blev boende i huset, og blev en kendt skikkelse i lokalområdet, som Fru Gjern. 1983 var det slut. Fru Gern kom på plejehjem og døde. Huset stod tomt. Statsskoven havde købt Skadsholm Skovbrug, men ingen var interesseret i et lejemål i det gamle forfaldne hus. Huset blev som en brandøvelse brændt ned til grunden og var væk i 1984.

EGESKOVEN PÅ SKADSHOLM

Skadsholm har uofficielt rekorden for det største egetræ i Rold Skov. I skovdiget på østsiden af Skadsholm, står et stort mange stammet egetræ, men ikke i den klassiske form, med grene der når til jorden, men ved et nærmere eftersyn er stammens omkreds af en størrelse, der fortæller om en anselig alder.

Men det er et helt andet sted man skal se efter egeskov med en høj alder. I Skadsholm sydlige kant på en sydskråning, ud mod Ålykkeengen, står en rest af den oprindelige bestand af den gamle danske egeskov. På skovbrugets kort over Rold Skov er denne afdeling påført årtallet 1784.

Naturen på Skadsholm skaber en speciel fornemmelse af udsigt og vidde, som man ikke kan finde andre steder i Rold Skov.

Kjeld Thomsen

Skadsholmhuset kort før det blev brændt ned

 

Den originale tegning af huset fra arkitekt Richardt. Opstalt af facaden mod syd. Det fremgår af tegningen at huset var i to etager

Skadsholm RK-kort

Kjeld Thomsen

Kjeld Thomsen – fotograf på arbejde

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *