Mellemøsten – på godt og ondt

Del artiklen:
image_print

Stand-up entertaineren Michael Schøt fik grinene frem under sit show (foto Bertil Mortensen)

Eleverne på Støvring Gymnasium har på en temadag sat ”Mellemøsten” på dagsordenen. Det resulterede i et kalejdoskop af workshops, stand-up, mavedans og foredrag.

– Temadagens overskrift, ”Mellemøsten på godt og ondt”, skal signalere, at vi har forsøgt at give et nuanceret billede af regionen, da vi sammensatte dagens program, forklarer Adam Holm, en af de fem elever i det udvalg, som har arrangeret temadagen. De øvrige er Emina Qvist-Jensen, Emma Knarreborg, Kristina Juel Ladefoged og Sara Jahanshiri.

Emma Knarreborg supplerer: – Vi ville ikke kun have det med, som vi plejer at høre om i medierne, f.eks. Israel-Palæstinakonflikten, men også emner som mellemøstlig musik og dans.

Fire af de elever, som stod for temadagen (fra venstre): Adam Dam, Emma Knarreborg, Emina Qvist-Jensen og Kristina Juel Ladefoged (foto Bertil Mortensen)

Elevudvalget fik stablet ikke mindre end 20 forskellige workshops på benene, hvor folk udefra kom og fortalte om Mellemøsten, og hvor de for de flestes vedkommende kunne trække på egne oplevelser fra området. Emnerne for de forskellige workshops spændte fra arabisk musik, Danmarks rolle på Vestbredden, Kurdistan, forholdene i Egypten og Dubai, at være ung muslim i Danmark, til mavedans og meget mere.

– En anden grund til, at vores valg faldt på Mellemøsten, er, at vi sidste år lavede en temadag ”Om det gode liv”, som mest fokuserede på os selv, uddyber Emina Qvist-Jensen fra udvalget. – Vi var enige om, at temadagens emne i år skulle være noget, hvor vi retter blikket ud i verden.

Stof til eftertanke (foto Bertil Mortensen)

En kvindeaktivist fra Iran

På en af de tyve workshops fortalte Nina Shamsi om sin egen historie som kvindeaktivist i Iran. Hun flygtede for 6 år siden fra landet og er snart færdig med sin uddannelse som ergoterapeut i Danmark.

Hun peger på, at selvom ligestillingen mellem mænd og kvinder er længere fremme i Iran end i mange lande i Mellemøsten, især Saudi-Arabien, er der meget lang vej endnu. De iranske kvinder har ganske vist stemmeret, men reelt er kvindernes indflydelse forsvindende lille.

– Jeg er imponeret over, hvor interesserede eleverne i workshoppen har været. De har stillet rigtigt mange gode spørgsmål til mig, siger hun med stor tilfredshed.

Nina Shamsi (tv), iransk flygtning, og to gymnasieelever, som fortæller om, hvordan det er at være født og opvokset i Danmark som muslimer (foto Bertil Mortensen)

Stand-up og mavedans

Det var lykkedes arrangørerne at få fat i den meget populære, samfundskritiske stand-up komiker Michael Schøt, som gav en halv times show, der fik eleverne til at ligge flade af grin.

Han kom vidt omkring – racisme, kulturforskelle, terrorisme, demokrati – og fokuserede også en hel del på religioner med statements som ”Verden havde været et bedre sted at leve i, hvis der ikke fandtes religioner” og ”Lige så snart folk bringer religion ind i en diskussion, stopper alt intelligent samtale bare”.

Michael Schøt var populær (foto Bertil Mortensen)

En inciterende mavedans afsluttede dagen.

(foto Bertil Mortensen)

Ros til arrangementet

Eleverne på gymnasiet har set frem til temadagen,

– Der er mange, der har sagt til os, det er et fedt program, vi har sat sammen, siger Kristina Juel Ladefoged fra temadagsudvalget.

Og meget tyder på, at kammeraternes forventninger er blevet opfyldt.

– Ved et arrangement som det her får man sat ansigt på de ting, man hører om og ser i medierne, og det hele kommer meget tættere på, fremhæver Anne Louise Christensen, som deltog i workshoppen om Kurdistan.

Det er også det, Sally Søndergaard hæfter sig ved. Hun var med i workshoppen med Nina Shamsi.

– Det er den personlige historie, som gør indtryk, siger hun. – Når Nina Shamsi fortæller om kvindernes situation i Iran og hendes egen kamp dernede, går det for alvor op for én, at kvinders indsats for ligestilling ofte har store omkostninger for dem selv i et land som Iran.

Sally Søndergaard (tv) og Anne-Louise Christensen (foto Bertil Mortensen)

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *