Mærkværdigt stort fald i huspriserne i Rebild Kommune

Del artiklen:
image_print

Selvom der er blevet færre salgsskilte for huse i Rebild Kommune, er huspriserne faldet markant sammenlignet med andre kommuner (foto Bertil Mortensen)

Mens indbyggertallet i Rebild Kommune det seneste år har udvist en markant stigning, er det gået modsat med huspriserne. De er under ét faldet med 13 % i løbet af 2015. Og det fald er langt større end i andre, sammenlignelige kommuner.

Rebild Kommune er en af landets 98 kommuner, hvor huspriserne er faldet mest inden for det seneste år, nemlig med 13 % fra 4. kvartal 2014 til 4. kvartal 2015 – opgjort ud fra den gennemsnitlige kvadratmeterpris. Kun i Morsø og i Langeland kommuner er faldet større. Ud over Morsø og Rebild er der tre andre nordjyske kommuner, som i samme periode har oplevet et fald, mens priserne i de øvrige seks er steget. For hele Region Nordjylland er stigningen på 3 %.

Det fremgår af en statistik, som Realkreditrådet har udarbejdet. Tallene er baseret på den gennemsnitlige kvadratmeterpris, som husene rent faktisk er solgt til. Der er altså tale om salgsprisen og ikke husenes udbudspris.

Med i billedet hører, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 8.171 kr. i Rebild er den næsthøjeste i regionen, kun overgået af Aalborgs kommunes 12.896 kr.

Store forskelle

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris dækker over temmelig store forskelle inden for kommunegrænsen. Hvis man f.eks. opgør priserne på postnumre, ligger 9530 Støvring højest med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 11.768 kr. og med en stigning inden for det sidste år på 12 %. Næsthøjest er prisen i 9520 Skørping – 7.149 kr. – men med et fald på hele 27 % i løbet af det sidste år.

Man skal være opmærksom på, at 9530 Støvring og 9520 Skørping ikke kun dækker de to byer, men også ”oplandet”. F.eks. hører Blenstrup under 9520 og Øster Hornum under 9530.

Tallene for de øvrige postnumre i kommunen – 9541 Suldrup, 9574 Bælum, 9575 Terndrup og 9610 Nørager – er ikke opgjort for de seneste kvartaler, men tallet for 9575 Terndrup var i 1. kvartal 2015 6.150 kr.

Liggetid og omsætning

Den gennemsnitlige liggetid i 2015 for husene i postnummer 9530 Støvring er faldet i forhold til 2014 fra 232 dage til 185, mens den er steget i postnummer 9520 Skørping fra 210 dage til 226. For Støvring og Skørping by er den betragteligt lavere.

Det fremgår også af Realkreditrådets statistik, at omsætningen af huse i Rebild er steget fra 186 i 2014 til 217 i 2015. Der er altså kommet mere gang i hussalget i kommunen.

Hurtigere salg

Ejendomsmægler Inge-Lene Ebdrup, Nybolig i Støvring, påpeger, at det generelle fald i ejendomspriserne i Rebild Kommune ikke afspejler det, som hun oplever i sin forretning i det daglige.

– Vi sælger husene hurtigere end nogensinde før og uden nogen større prisafslag, understreger hun. – Og det gælder ikke bare i Støvring by, men også i de andre områder, som hører under postnummer 9530.

Inge-Lene Ebdrup, indehaver af Nybolig i Støvring (privatfoto)

Umiddelbart kunne man tro, at det store antal nye udstykninger i Støvring – Bæveren, Grævlingen og Høje Støvring, og nu også Kronhjorten – ville presse priserne på de eksisterende huse ned.

– Det er slet ikke det, vi ser, for efterspørgslen efter de brugte huse er ikke faldet, tværtimod, siger Inge-Lene Ebdrup.

Hvorfor faldende priser?

Hendes umiddelbare bud på, hvorfor huspriserne i Rebild Kommune generelt er nedadgående, er, at det sidste års bedre konjunkturer nu også har gjort det muligt at sælge huse i landsbyerne og ude på landet. Ejendommene var meget svære at sælge i 2014 og tidligere, men de indgår nu i statistikken over solgte huse. Og fordi kvadratmeterprisen for de huse er lav, medvirker de til at presse den gennemsnitlige huspris ned.

Hun medgiver, at det er svært at gennemskue, hvorfor det samme ikke er sket i andre, sammenlignelige kommuner, men angiver, at der måske af en eller anden grund endnu ikke kommet rigtigt gang i salget af de billigere huse i landområderne der.

Stigende indbyggertal

De seneste tal viser, at Rebild Kommune netto har fået ca. 300 nye indbyggere i løbet af således at befolkningstallet i starten af januar er oppe på 29.149. Det skulle jo alt andet lige give større efterspørgsel efter boliger og dermed også højere priser. Men de fleste af tilflytterne har bosat i Støvring, og det er sandsynligvis baggrunden for, at priserne netop her har været stigende.

Salgskampagne for kommunale grunde

Byrådet har ved en salgskampagne sidste år prøvet at friste potentielle indbyggere at flytte til de områder i kommunen, hvor der ikke rigtigt sker nogen tilflytning. Man har prøvet at få gang i salget af udvalgte kommunale grunde i de mindre byer ved ikke at fastsætte en minimumspris på grundene, som man normalt har gjort.

Fra kommunens salgskampagne for salg af kommunale grunde uden minimumspris – her Mølhøjvangen i Haverslev (foto Bertil Mortensen)

Der blev i forbindelse med kampagnen solgt nogle stykker, men det er svært at sætte et nøjagtigt tal for effekten af kampagnen. Dels fordi det ikke er til at vide, hvor mange af køberne, der under alle omstændigheder ville have meldt sig på banen, dels fordi en sådan kampagne også på længere sigt godt kan vise sig at have positiv effekt ved at have skabt en øget lyst til generelt at bosætte sig kommunen.

På den anden side…

Der er en tendens til i medierne og andre steder at betragte fald i huspriserne som næsten en katastrofe. Det kan det da også være, hvis man står foran at skulle sælge sit hus. Men som f.eks. ung førstegangskøber er der jo grund til at glæde sig over, at drømmen om et hus er blevet lettere at realisere.

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *