Travetur i Bjergeskoven med skovrideren som guide

Del artiklen:
image_print

Statsskovrider Bendt Egede Andersen (foto Anette Bruun)

Har man en fornemmelse af, at det vil være godt at få rørt sig efter jule- og nytårsfestlighederne/anstrengelserne, kan det være en god ide allerede nu at sætte kryds i kalenderen d. 3. jan., hvor Rebild Turistforening arrangerer en travetur i Bjergeskoven i Rold Skov med statsskovrider Bendt Egede Andersen som guide.

Men foruden at få en – måske – tiltrængt motion giver traveturen også mulighed for at opleve den helt særlige stemning, som årstiden med den lave solhøjde omkring vintersolhverv giver, i et af de mest spændende områder i Rold Skov.

Udover at få motion og mærke solhvervsstemningen vil deltagerne også kunne høre skovrider Bendt Egede Andersen fra Naturstyrelsen Himmerland fortælle om det gamle kulturlandskab, som Bjergeskoven er en del af.

Kulturlandskabet

Skovområdet ligger i den nordlige del af Rold Skov ikke langt fra Lille Blåkilde og Frueskoindhegningen – mellem Buderupholmvej og Lindenborg Ådal. Her kan man bla. opleve en 200-300 år gammel skov med krogede og mangestammede bøgetræer.

– Bjergeskoven er en gammel, historisk lokalitet, hvor der findes ualmindeligt mange gravhøje, fortæller Bendt Egede Andersen. – Derfor formoder vi, at der ikke altid har været skov på hele området, men at der har været ryddet mellem gravhøjene. De blev placeret på de flade arealer, fordi de skulle kunne ses så langt væk som muligt og gøre forbipasserende opmærksom på, at her lå begravet nogle høvdinge og andre højtstående medlemmer af samfundet.

En af Bjergeskovens mange gravhøje (privatfoto)

Rold Skov bøgene de mest langsomme

Turen går også forbi et sted, hvor skovens folk for ca. 90 år siden startede et såkaldt proveniensforsøg.

– Man plantede på samme tid forskellige bøgearter indsamlet fra forskellige egne af landet, men også fra Rold Skov, forklarer Bendt Ege Andersen. – Formålet var at studere, hvordan arterne hver især udviklede sig. Desværre kan vi konstatere, at det er Rold Skov bøgene, der har groet dårligst, siger han med et smil.

Varm kakao og boller

Selvom Bjergeskoven ligger i et kuperet terræn, som falder 85 m fra højeste til laveste punkt, er traveturen tilrettelagt således, at det er muligt at deltage i den, selvom man f.eks. har barnevogn med.

Efter traveturen serveres der varm kakao og boller.

Et af formålene med nytårstraveturene er give deltagerne et indblik i forskellige dele af Rebild Kommune. Turens lokale værter er denne gang Skørping Borgerforening. Sidste år tilfaldt den opgave Bælum Borgerforening, da nytårsturen dengang gik til Bælum Sønderskov.

Infoboks

TID: Søndag den 3. januar 2016 kl. 13.00 – 16.00

MØDESTED: Havdalspladsen, som ligger på vestsiden af Buderupholmvej, hvor den krydses af Rebild Kirkevej.

PRIS: Gratis for Rebild Turistforenings medlemmer, kr. 30,00 for øvrige. Ha’ gerne lige penge med for at lette ekspeditionen.

TURENS LÆNGDE OG BESKAFFENHED: Ca. 5 km i jævnt terræn; barnevogne o. lign. kan derfor medtages.

ARRANGØR: Rebild Turistforening.

Mødestedet for nytårsturen – P-pladsen ved Havdalspladsen – hvor Buderupholmvej og Rebild Kirkevej møder hinanden (privatfoto)

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *