Godt nyt for bibliotekslånerne
Antallet af e-bøger, som det er muligt at låne på bibliotekerne, vil fra januar stige betragteligt. Det skyldes, at de store forlag som Gyldendal, Lindhardt og Ringhof mfl. nedlægger den udlånsportal – eBib -, som de for nogle år siden oprettede i utilfredshed med den betaling, de fik for at stille bøger til rådighed for bibliotekernes udlånsportal – eReolen. Forlagenes bøger bliver nu lagt ind under eReolen.
– Det er en stor fordel for lånerne især i Rebild Kommune, fordi vi valgte ikke at blive medlem af eBib-portalen. Andre kommuners erfaringer med eBib var ikke så gode, og eBib viste sig ikke at være den store succes, siger bibliotekschef i Rebild Kommune Lone Skov. – Med den ny aftale får kommunens lånere af e-bøger med ét slag udvidet deres lånemuligheder fra 5000 til 9000 titler. Og der er vel at mærke tale om de populære og nyere bøger, som lånerne vil kunne rekvirere i fremtiden. Så det er både størrelsen og kvaliteten af udbuddet af e-bøger, der bliver bedre. Desuden er det også en fordel for e-lånerne, at de kun får én indgang til at låne e-bøger, nemlig eReolen.
Aftalen mellem de store forlag og bibliotekerne er kommet i stand, fordi den imødekommer forlagenes ønske om en for dem mere tilfredsstillende betaling for at stille deres bøger til rådighed for bibliotekernes e-bogudlån. For forlagene er det afgørende, at bibliotekernes udlån af e-bøger ikke underminerer deres muligheder for at få penge for deres udgivelser. Bibliotekernes interesse består i at kunne tilbyde en så bred vifte af titler til lånerne som muligt. Men den bedre betaling til forlagene kan omvendt også betyde, at bibliotekernes og dermed kommunernes budgetter bliver udfordret.
– Men vi kan styre økonomien, siger Lone Skov. – Og det gælder også, selvom e-bøger er dyrere for os at købe end de fysiske papirbøger. Men det er der sådan set ikke noget nyt i, og det har ikke direkte noget med den ny aftale at gøre. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at vi som bibliotek er med på de elektroniske platforme også. Men vi skal naturligvis stadigvæk have de fysiske bøger – de er ikke døde – på hylderne.
Træerne vokser dog ikke ind i himlen med den ny aftale. De nye bøger bliver nemlig baseret på den såkaldte licensmodel, som betyder, at lånerne må stå i kø, hvis e-bogen allerede er udlånt, afhængig af hvor mange licenser biblioteket har købt til pågældende bog. Den nuværende eReol-ordning er derimod indrettet således, at en populær e-bog kan udlånes til flere hundrede lånere samtidigt. Denne model vil imidlertid fortsat gælde for en del af e-bøgernes vedkommende.
Desværre vil man stadigvæk ikke kunne låne bøger til sin e-bogslæser, men kun til tablets. Jeg vil henstille til biblioteket, at de arbejder for en løsning, så det bliver muligt at låne til sin e-bogslæser. Den er langt mere anvendelig og økonomisk i brug end en tablet.
Jeg ved godt, at der var et fjols, der lagde bøgerne ud på nettet, så alle kunne downloade dem, men det må vel kunne løses teknisk.
Karsten Vestergaard