“Natten i stationsbyen”

Del artiklen:
image_print

I starten af 2013 udsendte fotograferne Niels Fabæk og Kjeld Thomsen en 9-minutters meget stemningsmættet film i stillbilleder af Skørping om natten. Især området på og omkring stationen er målet for fotografernes linser. Filmens billeder er ledsaget af et smukt lyddesign af en af ny dansk musiks store talenter Ane Østergaard, Band Ane.

De to fotografer har især været inspireret af den ungarske fotograf Brassai, som i 1933 udgav en lille bog, ”Paris de nuit”, med fotos af byens natteliv, som det udfoldede sig i de små sidegader og på cafeerne. Hans billeder viste de skjulte ukendte sider af den franske hovedstad.

– Nok er Skørping ikke Paris… men måske har Skørping og Paris alligevel noget til fælles.

Niels Fabæk og Kjeld Thomsen fortæller om filmen og dens tilblivelse:

– I efteråret 2010 finder vi ud af, at vi begge har gået og puslet med tanken om at lave en serie med nattefotografier fra Skørping; faktisk er vi begge i gang. At vi har koncentreret vores fotografering omkring Skørping, skyldes blot det simple faktum, at det er her vi bor. Det kunne være hvilken som helst mindre stationsby i provinsen.

– Nu er Skørping jo ikke Paris, men en lille jysk stationsby. Det både gør tingene mere enkle, men stiller samtidig store krav til øjet, der skal finde motiverne, da der jo unægteligt er en større variation at finde i den franske metropol.

– Natten har altid fascineret os. Om natten er der ro. Om natten kan man blive væk. Om natten kan man være sig selv uden at blive forstyrret af dagens flimmer. Natten filtrerer alt overflødigt væk. Om natten er det bare dig og mørket. Natten har inspireret digtere, og mange digtere bruger natten til at få hold på tankerne og få ordene på papiret.

– Vi har prøvet at fange lidt af nattens mystiske stemning uden at røbe for meget. Vi foretrækker at blive ude på gaden og overlade til fantasien at afdække, hvad der sker bag de duggede ruder, når natten breder sin sorte velour ud over en lille flække et sted langs jernbanen i Jylland…

Måske har Skørping og Paris alligevel noget til fælles…..

Læs mere om de to fotografer og Band Ane her:

Kjeld Thomsen: http://www.kjeldthomsen.dk/forsiden/index.html

Niels Fabæk: http://www.nielsf-foto.dk/index.php?id=2&no_cache=1

Band Ane: https://myspace.com/bandane

Natten i stationsbyen

Natten i stationsbyen.RebildPark

0341

Niels Fabæk

Kjeld Thomsen

Brassai – ”night only suggest things, it doesn`t fully reveal things”

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *