Rebildcentret officielt indviet

(foto Bertil Mortensen)
Fredag eftermiddag blev Rebildcentrets nye velkomstbygning officielt indviet med mange rosende ord til centrets ildsjæl Niels Moes
Niels Moes – ejer af Rebildcentret med dets tilhørende 56 ha – er en glad mand. Endnu en etape er færdig i det, han har en drøm om bliver et levende kultur- og oplevelsescenter. Centrets velkomstbygning blev nemlig indviet fredag eftermiddag. Den er indrettet i den tidligere stald- og ladelænge til den gamle ”Møllegården” – med udstillingslokale, cafe, butik, auditorium/biograf, Dannie Druehylds hekseværksted, fiskebassin og foredragssal.
Og bedømt på ordene fra talerne ved indvielsen har Niels Moes også grund til at være glad.

Niels Moes (foto Bertil Mortensen)
Der var mange roser til ham fra borgmester Leon Sebbelin (R).
– Du har lagt et kæmpearbejde i at skabe et helt unikt område her omkring Thingbæk Kalkminer, sagde han. – Og det skal du have rigtigt mange tak for.
Leon Sebbelin påpegede også, at hvis nogen kan få gang i noget, er det Niels Moes.
– Du har formået at få rute 180 (Hobrovej) lukket et stykke tid – og det er ikke bare lige noget, man gør – for at føre et vandløb under vejen, så det får det samme løb, som det havde i 1926.
Et bevæget barnebarn – Christian Bundgård – af den berømte billedhugger Anders Bundgård, som indrettede museet i minerne til egne værker for 80 år siden, rettede i sin tale en stor tak til Niels Moes.
– Jeg vil godt sige Niels tak for, at han har gjort så meget ud af erindringen om en stor billedhugger, sagde han. – At det er lykkedes at lave et så stor projekt som det her, havde jeg aldrig drømt om ville være muligt.

Christian Bundgaard foto Bertil Mortensen)
Også formanden for Folketingets kulturudvalg Flemming Møller Mortensen (S) var imponeret over Niels Moes og det arbejde, han har lagt i projektet.
– Du har energien og engagementet, og det er et fantastisk resultat, du har nået indtil nu. Og jeg tror også, at du får lov til at realisere dine visioner om en yderligere udvikling af centret, sagde han.

Leon Sebbelin, Flemming Møller Mortensen og Svend Erik Østergaard (foto Bertil Mortensen)
I sin velkomsttale til de mange indbudte gennemgik Niels Moes Møllegårdens og kalkværkets historie og de mange aktiviteter, der nu foregår i centret. Han understregede også, at han langt fra er færdig med at udvikle centret og nævnte i den forbindelse også naboen, det underjordiske anlæg Regan Vest, som forventes at åbne i 2017 eller 2018.
– Vi glæder os til et samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum om Regan Vest og tror, vi kan skabe en synenergieffekt mellem det anlæg og Rebildcentret, påpegede han. – I det hele taget har vi store forventninger til fremtiden.
Ved indvielsen overrakte den lokale malerisamler Svend Erik Østergaard fra Skørping 600 malerier af lokale malere fra sin store samling, bl.a. af malerne fra kunstnerkolonien Ørnbjerg, som i begyndelsen af 1900-tallet blev etableret på den anden side af ådalen i Rebild Bakker. De fleste af malerne er iflg. Svend Erik Østergaard for længst gået i glemmebogen, men deres malerier viser et Danmark – inklusiv lokalområdet – som nu er forsvundet.

Heksen Dannie Druehyld i sit nyåbnede værksted i centret (foto Bertil Mortensen)
Indvielsen sluttede med korsang i selve minen af Als-Øster Hurup Kirkekor.

Als-Øster Hurup Kirkekor (foto Bertil Mortensen)