Urpremiere: Kampen mellem det gode og onde

Afslappet stemning inden generalprøven går i gang (foto Bertil Mortensen)
Når spotlightet i aften rettes mod de 24 medvirkende i juleforestillingen ”Sort sne og bjældeklang” blændes der op for en urpremiere, hvor der udspiller sig en indædt kamp mellem det gode og det onde.
Instruktører og de medvirkende har arbejdet med Alle Tiders Familieteaters musikalske jule-drama-komedie ”Sort sne og bjældeklang” siden august. Replikker, sang og dans er øvet igen og igen, mens forældrene bag scenen har knoklet med scenografi, kostumer og sminke. I starten mødtes de medvirkende 1-2 gange om ugen, men hyppigheden er lidt efter lidt blevet øget, og i de sidste 8 dage øves der hver eneste dag for at blive klar til urpremieren.
– Det er hårdt arbejde og meget intenst her på det sidste, er to af stykkets 24 medvirkende, Line Larsen og Snorre Alsted Søndergaard enige om. For skolen skal jo også passes.

Snorre Alsted Søndergaard og Line Larsen (foto Bertil Mortensen)
Fællesskab
Begge går i 9. klasse og for Lines vedkommende er det 3. år i træk, hun deltager, mens Snorre er med for 2. gang.
– Det var faktisk Line, som fik mig med sidste år, fortæller Snorre. – Det var helt vildt fedt, så det ville jeg gerne med til igen i år.
Begge peger på det fælleskab, der udvikler sig under arbejdet med forestillingen som et meget væsentligt motiv for dem til at deltage i forestillingen.
– Man bliver faktisk som en hel familie på de her tre måneder, siger Line. Og Snorre tilføjer:
– Jeg har mødt virkeligt mange nye mennesker, fordi vi både kommer forskellige steder fra og har forskellig alder.
Personlig udvikling
Foruden oplevelsen af fællesskab og sammenhold peger både Line og Snorre på en anden gevinst ved at være med i stykket.
– Man lærer meget om sig selv og bliver meget mere udadvendt og selvsikker ved at have stået på en scene, siger Line, mens Snorre nikker bekræftende. – Det er f.eks. blevet lettere at stå op foran andre, når man skal fremlægge noget i skolen.

Skuespillerne lytter til instruktørernes dessiner inden onsdagens generalprøve (foto Bertil Mortensen)
– Sindssygt engagerede
Forestillingens ramme er et stormagasin befolket med juleudstillingens mekaniske nisser og legetøjsfigurer, som pludseligt bliver levende, og nede i stormagasinets dyb gemmer skyggefolket sig og vil ødelægge julen.
– Det er en klassisk julehistorie med de dejlige og glædelige ting, der hører julen til, siger en af stykkets to manuskriptforfattere og instruktører, Benedicte Monica Andersen. – Men samtidigt vil vi også gerne portrættere de mindre pæne sider af julen, nemlig grådighed, griskhed og stress og jag.

Juleforestillingens to instruktører, Brian Eriksen Andersen og Benedicte Monica Andersen (foto Bertil Mortensen)
Sammen med Brian Eriksen Andersen er det femte år i træk, hun instruerer juleforestillingen, og begge er begejstrede for årets skuespillerstab.
– Det er et rigtigt godt hold, der spiller på et meget højt niveau, siger de samstemmende. – Og så er de sindssygt engagerede og parate til virkeligt at knokle.
Forarbejdet
Arbejdet med årets julestykke starter allerede i foråret, hvor de to manuskriptforfattere gør den overordnede historie klar. Så snart de kender antallet af børn og unge, der gerne vil være med i forestillingen – og det ved de inden sommerferien – skriver de roller og karakterer ind i historien.
– Skuespillerne skal ikke til en egentlig audition, for at være med, forklarer Brian Eriksen Andersen. – Vi kender jo også mange af dem fra de foregående år, og efter de første 3-4 gange, hvor vi alle sammen mødes, har vi en stærk fornemmelse af, hvem der skal spille hvilke roller. Men hvert eneste år kommer der nye til, så alle starter fra scratch.
En stor del af dette års skuespillere går i 9. klasse og skal næste år på efterskole eller i gymnasiet. Derfor er der lagt op til en ret stor udskiftning til næste års juleforestilling. Men det har aldrig været et problem at rekruttere nye medvirkende, og det regner instruktørerne heller ikke med bliver tilfældet næste år.
– Så længe, der bliver født børn i Skørping og omegn, som har lyst til at spille teater, vil der blive spillet juleteater, forsikrer de med et smil.
Alle Tiders Familieteater: ”Sort sne og bjældeklang” på Kulturstationen i Skørping Instruktører og manuskriptforfattere: Brian Eriksen Andersen og Benedicte Monica Andersen Medvirkende: 24 børn og unge i alderen 10 – 17 år Forestillingen har premiere fredag d. 20.november kl. 19 og spiller desuden lørdag d. 21. og søndag d. 22. november, begge dage kl. 14. Billetterne kan købes via Himmerlandsbilletten eller i Skørping Boghandel, og koster 50 kr. for børn under 18 år og 80 kr. for voksne. Stykket opføres i samarbejde med bl.a. Rebild Kulturskole.