Ny bogbus på vej

Del artiklen:
image_print

Casper Olsen – pædagog i Gregers Krabbe børnehaven, Gimle, i Aarestrup – snakker med nogle af børnehavens børn om, hvilke bøger der skal lånes (foto Bertil Mortensen)

Rebild Bibliotekernes 15 år gamle bogbus har snart kørt sin sidste kilometer. En ny tages i brug efter nytår.

Når bogbussen kører ind i en af de 11 mindre byer, som er med på dens rute, er der mange, der glæder sig til dens besøg. Men nogle gange har lånerne skuffede måttet kigge langt efter bussen, fordi den i stigende grad har været ramt af tekniske problemer, og derfor ikke nåede frem til ruternes stoppesteder. Det er en af grundene til, at Byrådet har sat indkøb af en ny bogbus af på budgettet for 2015. Indkøbet har været i udbud, og der er nu skrevet kontrakt med firmaet Modul Retail Solutions A/S om inden årets udgang at levere en ny bus til 1,1 mio. kr.

Mange små lånere

Peter Fjerbæk er en af de to bibliotekarer, som på skift bemander bogbussen de tre dage om ugen, den kører sin rute.

Han afliver forestillingen om, at det næsten kun er de ældre, som benytter bussen.

– Der er også rigtigt mange børn, som bruger os, understreger han. – Nogle kommer sammen med deres forældre, andre med deres kammerater.

Han peger også på, at en bogbus har en speciel fordel i forhold til de helt unge lånere.

– Fordi bussen har stoppested i deres trygge lokalområde, kan børnene – også de små – komme hen til os i bussen alene, eller måske sammen med et par kammerater,  uddyber han.

Bibliotekar Peter Fjerbæk (foto Bertil Mortensen)

Børnehavebørn i bussen

Gregers Krabbe børnehaven, Gimle, i Aarestrup bruger bussen så godt som hver gang, den stopper i byen.

Og Casper Olsen, pædagog i børnehaven, er glad for bogbussens besøg.

– Den vil vi nødigt undvære, siger han. – Vi har jo et godt stykke vej ind til det nærmeste bibliotek. Og børnene synes også, det er sjovt at sidde i bussen og sammen finde nogle bøger.

Biblioteket er for alle

Også Rebild Bibliotekernes medarbejdere er glade for bogbussen.

– For os er det indlysende, at vi også skal yde biblioteksservice til kommunens borgere uden for de byer – Støvring, Skørping, Terndrup og Nørager – hvor bibliotekerne i dag findes, siger Peter Fjerbæk. – Så på en måde er bogbussen faktisk et symbol på, at biblioteket er for alle.

Midlertidigt ”udsolgt”

Der er i sagens natur en grænse for, hvor mange bøger, film osv. bogbussen kan have med sig. Derfor sker det undertiden, at bibliotekaren løber tør for udlånsmateriale.

– Det sker nogle gange, men heldigvis sjældent, at lånerne ved et stoppested næsten rydder bussen for f.eks. børnefilm, siger Peter Fjerbæk.

Og det giver naturligvis visse problemer ved næste stoppested.

– Men det jævner sig normalt ud, siger han. – For vi får jo også udlånsmateriale tilbage. Og vi kender behovet ved ruternes forskellige stoppesteder, så vi kan tage vores forholdsregler, når vi ”pakker” bussen inden afgang.

På vej til stoppestedet ved Gregers Krabbe Friskolen i Aarestrup (foto Bertil Mortensen)

Mange ekspeditioner

I løbet af et år er der mellem 15.000 og 20.000 ekspeditioner i bussen. Tidligere drejede det sig primært om direkte udlån fra den bestand af bøger mv., som bussen kørte rundt med, men i dag består de fleste ekspeditioner af ud- og aflevering af bøger, film osv., som på forhånd er bestilt på nettet.

Ny bus med flere muligheder

Den ny bus bliver ikke større end den gamle, fordi den skal kunne køres af personer med lille kørekort. Men pladsen inde i bussen udnyttes bedre. Desuden kommer den til at fremstå mere lys og venlig.

Den bliver også forsynet med flere audiovisuelle hjælpemidler som f.eks. fladskærm og iPads, så bibliotekarerne bedre kan vejlede og formidle information til lånerne.

Det gør det også muligt for bogbussen i fremtiden at komme mere ud til bl.a. børnehaver, skoler, ældrecentre og byfester og vejlede lånerne på stedet.

Udadtil ser den 15 år gamle bogbus pæn ud, men den har det sidste års tid haft en del tekniske problemer (foto Bertil Mortensen)

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *