Nyt affaldssystem godt fra land

Del artiklen:
image_print

(foto Bertil Mortensen)

Der kan nu laves en foreløbig status for den ny ordning for afhentning af storskrald, efter den har været i funktion i 1½ måned.

Man skal efter den ny affaldsordning kontakte kommunen, hvis man ønsker at få afhentet sit storskrald.

Formålet er dels at spare miljøet for unødig kørsel, dels at reducere de tilfælde af uenighed, der undertiden er opstået mellem borger og vognmand om, hvorvidt storskraldet nu også har været sat ud på vejen, da vognmanden kørte forbi.

– Den uenighed er fuldstændigt elimineret, siger Bo Lodbjerg, natur- og miljøchef i Rebild Kommune. – Så her kan man allerede nu sige, at den ny ordning har været en stor succes.

Der er indtil nu 350 husstande, som anvender tilmeldeordningen (se faktaboks). Om det er mange eller få, er det reelt p.t. svært at sige noget om, fordi der i sagens natur ikke er sammenlignelige tal fra tidligere.

– Men når ordningen har fungeret et stykke tid, får vi tallene ind for mængden af storskrald, der er indsamlet, og så kan vi foretage en egentlig sammenligning mellem den ny og gamle ordning, siger Bo Lodbjerg.

Renovationsmedarbejderne på skraldebilerne har heller ikke et sikkert overblik over, hvor meget affald, der indsamles, men fornemmer dog, at der foreløbigt ikke er så mange husstande som før, som stiller storskraldet ud på vejen. De tror dog, at det bare er et spørgsmål om tid, før borgerne har vænnet sig til at bestille afhentning.

Iflg. renovationsmedarbejderne ser det ud til, den unødige kørsel er blevet reduceret, idet der nu er veje, som de ikke behøver køre igennem, fordi der ikke er nogen husstande, som har bestilt afhentning.

Om den ny ordning reelt kommer til at være en miljømæssig gevinst, som er et af dens formål, afhænger af, om den bliver så indarbejdet hos borgerne, at de husker at bestille afhentning. Hvis ikke, kan konsekvensen nemlig blive, at flere end hidtil fragter storskraldet i egne biler ud på genbrugspladserne. Det vil ikke være miljøfremmende.

(foto Bertil Mortensen)

Fakta

Bestilling af afhentning skal foretages torsdagen i ugen før, renovationsbilen kører i ens område. Hvornår dette sker, kan man se enten på Rebild Kommunes hjemmeside eller i Affaldshæfte 2015.

Bestillingen kan ske på www.rebild.dk/affald, mail renovation@rebild.dk eller på app Affaldsportal. Man kan desuden tilmelde sig kommunens SMS/mail service på www.rebild.dk/affald og få besked, når det er tid til at bestille afhentning.

Storskrald afhentes som hidtil 5 gange om året.

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *