Landsbyen som ikke giver op

Del artiklen:
image_print

“Butikken” (foto Bertil Mortensen)

En del af Danmarks landsbyer er ved at lide en stille død. Men det gælder på ingen måde for Gl. Skørping – en af Rebild kommunes 38 landsbyer. Den er der gang i.

Det skyldes ikke mindst landsbyens samlingspunkt: Butikken – opkaldt efter Gl. Skørpings for længst nedlagte købmandsbutik

Formanden for Butikkens bestyrelse, Klaus Thrane fortæller:

– Det var helt vildt, hvad der foregik, da vi nytårsaften 2010-11 kl. startede med at rive en af væggene ned i det gamle forsamlingshus og 150 dage efter kunne indvie byens ny samlingssted, Butikken.

Klaus Thrane fortsætter:

– Stort set hele byen var med til at hjælpe. De, der ikke kunne lave noget håndværksmæssigt, kom med kaffe, mad osv. Vi gik bare amok derinde.

Klaus Thrane (foto Bertil Mortensen)

Det oprindelige budget for renoveringen af bygningen var på 1,2 mio., men blev senere barberet noget ned. Finansieringen bestod af et tilskud fra LAG Himmerland, fra St. Brøndumfonden, egen opsparing, et banklån på næsten ½ mio., sponsorater og fra et borgerlån på 80.000 kr. Køkkenet er doneret af den daværende Sparekassen Himmerland og stammer fra en nedlagt filial.

Har nogen en skrue med linksgevind?

Landsbyen er i det hele taget karakteriseret ved, at der er et stærkt sammenhold.

– Nogle af os mødes så godt som hver dag et sted i byen og snakker om tingene og hjælper hinanden, fortæller Klaus Thrane. – Hvis nogen har brug for en skrue med linksgevind, er der nok en eller anden, der har sådan en. Eller hvis én har brug for nogle brugte havefliser, er der måske en anden, der er leveringsdygtig.

Bal i Butikken

Butikkens lokaler bliver brugt til en lang række aktiviteter lige fra yoga til madlavning for mænd. Men den centrale del af aktiviteterne er Musikbutikken, hvor lokalerne nogle eftermiddage i løbet af året er fyldt med tilhørere og musikanter, som gerne vil prøve sig selv af. Folk kommer fra hele Nordjylland for at vise, hvad de kan, og det ovenikøbet uden at skulle igennem en casting forinden.

– Vi vil gerne prøve nogle ting af og se, om der er et behov for dem, siger Klaus Thrane. – Og det har der virkeligt været for Musikbutikken.

13. marts afprøves et nyt ide: Bal i Musikbutikken, hvor der spilles op til bl.a. wienervals, cha-cha-cha, polka og jitterbug

– Vi ved, at mange savner at danse. Dans har fået en revival, mener Klaus Thrane. – Derfor arrangerer vi et bal som i gamle dage med et 4-mandsorkester, der spiller de gode gamle slagere. Man kan møde frem alene eller som par, bare man har lyst til at dele danseglæden med hinanden.

Men derudover arrangerer Butikken foredrag og koncerter. En Beatles-aften d. 27. februar er udsolgt, men man vil forsøge at lave en ekstra aften for at imødekomme dem, der forgæves har henvendt sig for at købe billetter.

Den store sal i “Butikken” (foto Bertil Mortensen)

Fremtiden

Gl. Skørping har i dag 80-90 indbyggere, og i den senere tid er der flyttet unge familier til byen.

– Vi oplever, at de nye tilflyttere er nogle, der har forhørt sig om, hvordan det er at bo i byen, siger Klaus Thrane. – Vi har et godt ry rundt omkring, først og fremmest pga. det sammenhold, der er.

Han ser optimistisk på landsbyens fremtid. Men træerne vokser ikke ind i himlen.

– Der er ligesom mange andre steder en tendens til, at det er de samme, der trækker læsset. Jeg synes, det kan være hårdt engang imellem, bl.a. fordi man ikke på forhånd kan vide, om en aktivitet slår an.

Da han i sin tid flyttede til Gl. Skørping havde han aldrig deltaget i foreningsarbejde før, men så sammen med andre af byens indbyggere, hvilke muligheder der var for at skabe noget andet og nyt, hvis der kom noget styring på tingene.

– Personligt har jeg det sådan, at hvis Butikken bare skal være et udlejningssted, hvor man kan afholde konfirmationsfester o.l., er jeg ikke rigtigt interesseret, understreger Klaus Thrane. – Men det er heldigvis heller ikke den vej, det går nu.

Gl.Skørping

(foto Bertil Mortensen)

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *