Trækul på den gamle måde

Del artiklen:
image_print

Kulsvidning 3. Milen er tændt

I den kommende weekend og søndagen efter bliver der lejlighed til at opleve et af skovens gamle erhverv i funktion, når Rebild Kulsvierlaug producerer trækul på kulsvierpladsen bag Vedsted Skovhus mellem Skørping og Rebild.

Kulsvierlauget starter med at stable milen og dække den med græstørv lørdag formiddag. Den bliver tændt kl. 12.00.

I det næste døgn skal milen omhyggeligt passes, indtil den slukkes søndag omkring middagstid.

– Det afgørende ved kulsvidning er at skabe den rigtige temperatur inde i milen, siger tovholder i Rebild Kulsvierlaug og naturvejleder, Søren Risborg. – Røgen skal være hvid og ikke blå. Når den er hvid, har milen det godt. Hvis den er blå, er det tegn på, at temperaturen er for høj, og så bliver træet ikke til trækul, men til aske i stedet.

Temperaturen styres vha. huller i græstørvene, der dækker milen. Når der er behov for mere ilt til forbrændingen, laver kulsvierne flere huller og omvendt, når der er behov for mindre ilt.

Milen bygges op

– Men kom og hør, hvad de meget vidende kulsviere fortæller om hele processen, opfordrer Søren Risborg. – Så kan man også se, hvordan kulsvidningen har foregået i de såkaldte gruber med en teknik, som er ældre end den, man bruger ved trækulproduktion i miler.

Når man laver trækul i gruber, – forklarer Søren Risborg – graver man et hul i jorden, fylder det med træ og dækker det til med græstørv. Det er noget sværere at styre forbrændingen i en grube end i en mile, og den er ofte foregået lidt på lykke og fromme.

Der findes spor af utallige gruber i hele den statsejede del af Rold Skov.

Unik oplevelse og mange aktiviteter

Man kan få en unik oplevelse i en stemningsfuld kulisse, hvis man vælger at blive på pladsen natten over og se, hvordan kulsvierne passer og våger over milen. Naturskolen slår sit ”lavvu” – store telt – op, så man også kan tage sig en lur i løbet af natten.

Kulsvidning 1

I løbet af lørdag vil der også være andre aktiviteter på kulsvierpladsen, bl.a. kan man prøve at fremstille trætjære og glasperler vha. trækul. Fyrkatsmedene vil også være til stede og vise, hvordan man i vikingetiden brugte trækullene, når man smedede. De større børn kan få afprøvet deres evner som smed, og de mindre kan lave tegnekul.

I det gamle Rørbæk Savværk, som for nogle år siden blev flyttet til Vedsted Skovhus’ lade, demonstrerer Rebild Savværkslaug, hvordan træstammer forvandles til tømmer og brædder.

Desuden arrangerer Rebild Turistforening en vandretur i området guidet af fhv. skovfoged Jens Erik Nielsen, som vil fortælle om de kulturspor, man møder undervejs. På vejen vil deltagerne også kigge ind det gamle i savværk. Turistforeningens arrangement starter kl. 10.00 (se nærmere på http://www.rebildturist.dk/Arrangementer.html)

Minen tømmes

Om søndagen forventes arbejdet med at slukke milen at være færdigt kl. 14.00, og derefter skal den afkøles, inden den efter en uges afkøling – lørdag d. 20. juni – åbnes og tømmes. Her kan man købe den fineste, lokalt producerede trækul til grillen.

INFO.

Tidspunkter:

1) Kulsvidning m.m. fra lørdag 13. juni kl. 10 til søndag 14. juni kl. 14.

2) Åbning og tømning af milen lørdag d. 20. juni kl. 10-14

Sted: Kulsvierpladsen bag Vedsted Skovhus – skilte på P–pladsen mellem Rebild og Skørping viser vej til kulsvierpladsen

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *