Rebildcentret – Kalk, Kilder og Kunst – ved at tage form

Del artiklen:
image_print

Niels Moes ved modellen af Rebildcentret (foto Bertil Mortensen)

Der arbejdes på livet løs med at færdiggøre næste etape af Rebildcentret ved foden af Rebild Bakker. Til maj forventes Møllegårdens store vinkelbygning med udstillingslokale, cafe, butik, auditorium, biograf og foredragssal at være helt færdigindrettet.

Ejeren af Rebildcentret med dets tilhørende 56 ha, Niels Moes, er en glad mand og viser med slet skjult stolthed rundt i Møllegårdens snart færdigrenoverede vinkelbygning – den tidligere stald- og ladelænge til gårdens stuehus.

– Det bliver en bygning med mange funktioner, fortæller Niels Moes. – Jeg tænker meget på den som et kulturhus beregnet til udstillinger, konferencer, foredrag, film og koncerter. Men der bliver også en butik, hvor man kan købe friskfangede fisk og også fåre- og oksekød fra de dyr, der græsser på området.

Niels Moes viser hvor butik og café skal være (foto Bertil Mortensen)

Fiskene bliver i bogstaveligste forstand friskfangede. De kommer til at gå i en fiskedam i bygningskompleksets gård med en forbindelse til et lille bassin inde i butikken, så kunderne kan ”håndplukke” de fisk, de vil have.

 – Men hvis man har lyst, kan man også sætte sig i den café, som kommer til at ligge i tilknytning til butikken, siger Niels Moes.

Det mest markante rum i bygningen er det store udstillingslokale, som også kan bruges til konferencer med plads op til 300 mennesker. Der er desuden en lidt mindre foredragssal, og endvidere rummer bygningen et auditorium, som også fungerer som biograf. Her vil centrets besøgende kunne vælge at se forskellige kortfilm om f.eks. områdets kilder, naturpleje, kalkminens flagermus og den kolde krig.

Det store udstillingslokale og konferencesal (foto Bertil Mortensen)

I det oprindelige projekt var der planlagt en velkomstbygning med billetsalg, kiosk m.m. ved siden af billedhuggeren Anders Bundgårds hus, der senere skal indrettes som museum for kunstneren. Men den plan er foreløbigt erstattet af en ide om at reservere grunden til det nærliggende store atombunkerkompleks, Regan Vest. Bunkeren skulle i tilfælde af en international krise eller krig huse Kongehuset, ministre, toppen af statsadministrationen m.fl.

– Regan Vest er velkommen til at bygge noget her, f.eks. en slags ”frontbygning”, hvis man skulle have ønske om det, siger Niels Moes.

– Vi vil i Møllegårdens længer få en fortrinlig velkomstbygning, som også ligger tættere på bl.a. indgangen til Thingbæk Kalkminer, pointerer Niels Moes.

Påbegyndelsen og færdiggørelsen af næste etape – en rundbygning vest for Møllegården – er i øjeblikket vanskeligt at sætte dato på, fordi det tager tid at få projekter godkendt og finansieret. Rundbygningen bliver på tre etager, men delvist gravet ind i det skrånende terræn. De to nederste etager skal rumme udstillinger om den kolde krig og skal ses som en appetitvækker for de besøgende til Regan Vest. Derfor kan Rebildcentrets navn egentligt udvides med flere K’ere, siger Niels Moes: Foruden Kalk, Kilder, Kunst også med Kold Krig. Den øverste etage med den flotte udsigt over området skal bruges til andre typer af udstillinger.

Det er meningen, at der skal etableres en tunnel – en såkaldt naturportal – under hovedlandevejen ved centrets P-plads. Den vil skabe forbindelse for gående mellem Rebildcentret og Lindenborg Ådal og Rebild Bakker og fungere som spredningskorridor for dyr, ligesom den skal forbinde den lille Thingbæk Bæk med Lindenborg Å.

Modellen af centret: Midt i billedet Møllegårdens vinkelbygning, som er færdigindrettet til maj. Th. for bygningen ses den planlagte rundbygning (foto Bertil Mortensen)

 

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *