Nul huller! – næsten
Tandplejen i Rebild Kommune har opgjort tandsundheden hos børn og unge i kommunen for 2014. Kun få af dem har huller i tænderne, og Rebild klarer sig godt ved en sammenligning med både Region Nordjylland og hele landet.
Landets kommuner skal hvert år indberette tandsundheden hos børn og unge i alderen 3, 5, 7, 12, 15 år og 18 år til Sundhedsstyrelsen, som på baggrund af indberetningerne udarbejder en statistik, der gør det muligt at sammenligne tandsundheden på tværs af kommunerne.
Når man foretager en sammenligning på baggrund af tallene for 2014 mellem Rebild og henholdsvis Region Nordjylland og hele landet klarer Rebild Kommune sig godt og ligger for de 3-, 5-, 7- og 12-årige nogle procentpoints bedre end både regionen og landsgennemsnit.
F.eks. har 99 % af de 3-årige i Rebild et tandsæt fri for huller, mens tallet for Region Nordjylland og hele landet er 97 %. Det samme billede går igen – bare lidt mere udtalt – når man sammenligner tandsættet for de 12-årige. Her er tallet for Rebild 82 % og for Regionen 77 % og 78 % på landsplan.
For de ældre aldersgrupper – de 15- og 18- årige – ligger Rebild på niveau med Regionen, men ligger et par procentpoint under landsgennemsnittet, når man måler procentandelen af unge, der ikke har caries i tænderne.
Hvis man ser på udviklingen i tandsundheden i Rebild over de seneste 7 år, kommer det fine resultat for 2014 ikke helt overraskende, fordi tallene for børns og unges tandsundhed for Rebild i årene 2008-13 som regel også har været bedre end tallene for både Region Nordjylland og hele landet.
Tandplejen i Rebild forklarer de gode tal med, at den i de sidste mange år har haft fokus på forebyggelse, og siger, at tallene viser, at indsatsen har haft effekt.
Generelt er det påvist i mange undersøgelser, at der er en sammenhæng mellem tandsundheden både hos både børn, unge og voksne og deres uddannelsesniveau og indkomst. Eller med andre ord: Jo højere uddannelse og indkomst, jo færre huller har man og jo flere tænder bevarer man i takt med, man bliver ældre. Det skyldes bla., at der for den voksne befolknings vedkommende – i modsætning til det meste af det øvrige sundhedsområde – er brugerbetaling for tandbehandling, og derfor har en del af befolkningen ikke råd til at holde deres tænder i en tilstrækkelig god stand.
Da der er forskelle på befolkningens uddannelsesniveau og indkomster i landets kommuner, skal man derfor have det for øje, hvis man sammenligner tandsundheden i de enkelte kommuner med hinanden.
Det er jo virkelig opmuntrende tal – heldigvis.Har selv tidligere boet i Rebild kommune og for nogle år siden er jeg flyttet til København med min dreng. Jeg er en af dem, der går ind for at man skulle afskaffe brugerbetaling, når man har brug for at besøge tandlægen. Har selv en dreng, der som ni årig, allerede har haft flere huller i tænderne og oftere end normalt lider af tandpine. Vi har heldigvis en rigtig god og professionel tandlæge http://www.tchp.dk/akut/ som giver min dreng den bedste behandling og gode råd til tandbehandling. Så håber derfor på, at hans tænder bliver bedre med årene, så han ikke bliver fattig som voksen, når han skal til at betale for tandbehandling.