Kulsvier i Rold Skov

Del artiklen:
image_print

I den kommende weekend inviterer Kulsvierlauget i Rold Skov på en alle tiders naturoplevelse: Produktionen af trækul med en urgammel teknik. Tag forskud på oplevelsen ved at se fotograf Kjeld Thomsens stemningsfulde film om dette stykke kulturhistorie.

Filmen ”Kulsvier i Rold Skov” er optaget af Kjeld Thomsen (med en i-phone!) i 2013 og beskriver kuldsvidningsprocessen fra stabling af milen til det færdige resultat af kulsvidningen foreligger: Trækullene.

Temperaturen altafgørende

Når trækullene skal laves, starter Kulsvierlauget med at stable milen og dække den til med græstørv lørdag formiddag, indtil den tændes kl. 12.00. I det næste døgn skal milen omhyggeligt passes, indtil den slukkes søndag omkring middagstid.

For at kulsvidningen skal lykkes, er det altafgørende at skabe den rigtige temperatur inde i milen. Temperaturen styres vha. huller i de græstørv, der dækker milen.

– Røgen skal være hvid og ikke blå. Når den er hvid, har milen det godt. Hvis den er blå, er det tegn på, at temperaturen er for høj, og så bliver træet ikke til trækul, men til aske i stedet, understreger naturvejleder Søren Risborg.

Om søndagen slukkes milen, og det arbejde forventes at være færdigt ved middagstid.

Derefter afkøles den, og efter en uge åbnes og tømmes den søndag d. 19. juni.

Hvis man ikke blot vil se på, når lauget arbejder, men selv tage aktivt del i kulsvidningen, skal man tilmelde sig på forhånd (se infoboks).

Andre aktiviteter

I løbet af lørdagen er der forskellige aktiviteter på pladsen, bl.a. fremstilling af glasperler og trætjære. De større børn kan prøve at smede, og de mindre kan lave tegnekul. Desuden demonstrerer Rebild Savværkslaug, hvordan gamle save forvandler træstammer til tømmer og brædder.

Om aftenen tændes den store grill, og kulsvierlauget inviterer alle, der har lyst, til at grille og spise med. Man skal blot selv sørge for maden og service.

Man kan også vælge at blive på kulsvierpladsen natten over og se, hvordan kulsvierne passer og våger over milen. Man har også mulighed for at tage sig en lur i løbet af natten i Naturskolens ”lavvu” – store telt.

Foto Kjeld Thomsen

Infoboks

TID: Lørdag 11.06.2016 kl. 10:00 – søndag 12.06.2016 kl. 12:00

MØDESTED: Kulsvierpladsen bag Vedstedskovhus (skilte på P-pladsen mellem Rebild og Skørping viser vej til pladsen).

ARRANGØRER: Kulsvierlauget i Rold Skov, Naturstyrelsen, Rebild Savværkslaug og Rebild Kommune.

Hvis du ønsker at deltage aktivt i kulsvidningen, skal tilmelding ske til naturskoleleder Søren Risborg, isrni@rebild.dk inden 10. juni.

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *