Klima Rebild fortsætter i 2017

Del artiklen:
image_print

Byttemarkedet samlede 450 mennesker på Kulturstationen i Skørping (foto Anette Bruun)

Det er der i hvert fald meget, der tyder på, når Byrådet på sit kommende møde skal tage stilling til spørgsmålet. Politikerne har nemlig både i Økonomiudvalget og i alle de tre fagudvalg, som har haft sagen til behandling, vendt tommelfingrene opad.

Fra alle sider har evalueringen af Klima Rebild 2016 været positiv. Klimaugerne fandt sted i to uger i marts, og det er 3. år i træk, de er blevet afviklet. Deres hovedtema var, hvad den enkelte selv kan gøre for at reducere sit eget bidrag til CO2-udledningen og dermed medvirke til at forbedre klimaet.

Det er Rebild Kommune og Det Grønne Råd, som står for klimaugerne. Omkring 40 forskellige aktører – og det var flere end i 2015 – har været involveret i planlægningen og gennemførelsen: Organisationer, foreninger, virksomheder, skoler, daginstitutioner og selvfølgelig også folk fra kommunens forvaltning. Og tilbagemeldingerne fra aktørerne har været positive.

Derfor har der også i projektgruppen, som har foretaget en evaluering af klimaugerne, generelt været ”Stor tilfredshed med indhold og afvikling af de forskellige arrangementer”. Nogle af arrangementerne havde ganske vist forholdsvist få deltagere, og det har givet anledning til at overveje, hvilke type arrangementer, der skal satses på i fremtiden, og hvordan man bedre kan nå den målgruppe, som det enkelte arrangement retter sig imod. Men deltagelsen har været stor i langt de fleste af aktiviteterne.

Fremtiden

Hvad angår næste års klimauger – stadigvæk under forudsætning af et byråds-ja, – vurderer arrangørerne, at der er mulighed for at inddrage endnu flere aktører i arrangementerne. Adskillige skoler og daginstitutioner deltog i år med stort engagement i Klima Rebild, men næste år vil man forsøge at inddrage endnu flere.

Man ønsker desuden at bibeholde hovedtemaet fra 2016, nemlig hvad den enkelte selv kan gøre for at forbedre klimaet.

Testfamilie

Et af klimaugernes projekter var, at man i samarbejde med SuperBrugsen i Støvring registrerede og sammenlignede en testfamilies normalforbrug af fødevarer i én uge med samme families forbrug af mere ”klimavenlige” fødevarer med en lav CO2-belastning i den efterfølgende. Ændringen af sammensætningen af familiens forbrug af fødevarer – f.eks. ved at skifte oksekød ud med kylling, spise årstidens grøntsager og undgå madspild – fra den ene uge til den anden gav en reduktion i CO2-belastningen fra 52 kg til 19 kg.

Familien Elfrom testede i klimaugerne konsekvenserne af at ændre sammensætningen af familiens forbrug af fødevarer (foto Lotte Elfrom)

Eksperimentet blev en så stor succes, at man i klimaugerne i 2017 overvejer at inddrage flere familier som testfamilier.

En anden konkret ide for 2017 er at sætte øget fokus på emballageaffald.

Et enigt Byråd bag en gentagelse?

Selvom evalueringerne af klimaugerne har været positive, og selvom alle politikerne i Økonomiudvalget og i tre af Byrådets fagudvalg indstiller, at Klima Rebild gentages i 2017, kan man ikke være helt sikker på, at alle byrådspolitikerne på torsdagens byrådsmøde går ind for en fortsættelse. Det ville nogle af dem nemlig ikke i 2015, hvor et byrådsmindretal bestående af Venstres – daværende – byrådsgruppe, Søren Søe fra Oplandslisten og Jeppe Ugilt (løsgænger) stemte imod at bevilge de 100.000 kommunale kroner, som det krævede for at afvikle klimaugerne i 2016 – selvom både Gert Fischer (V), Ole Frederiksen (V) og Søren Søe havde stemt for, da sagen blev behandlet i Økonomiudvalget før byrådsbehandlingen.

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *