Hvornår blomstrer frueskoen?

Del artiklen:
image_print

Fruesko (foto Søren Risborg)

Svaret på det spørgsmål giver Søren Risborg, naturvejleder i Rebild Kommune, her i sin faste klumme i rebildnetavis – og ønsker god tur til Bjergeskoven.

Det er et ofte stillet spørgsmål i maj og juni måned til naturvejlederen. Svaret er, at det gør den lige nu. Den blomstrende fruesko kan især opleves fra det nederste bur i indhegningen i Bjergeskoven.

Frueskoen er en af vore godt 40 vilde orkidéer. Den findes kun på et par lokaliteter i Himmerland, og da den er sjælden, er den desværre efterstræbt. Derfor det store bur uden adgang i Bjergeskoven.

(foto Søren Risborg)

Den har, som de fleste andre vilde orkidéer, en højt udviklet og meget udspekuleret måde at narre insekterne til at bestøve sig på. Den gule læbe er en fælde, og ”byttet” er en lille hveps, der ikke kan flyve retur gennem indgangshullet i toppen af læben. Indersiden af læben er glat, så den kan ikke få fodfæste, så den kan kravle ud. Den lokkes tilbage i læben af glasklare partier i alt det gule og finder her en lille trappestige af små hår, den kan finde fodfæste på, og kravle ud. Udgangen går gennem en snæver passage, hvor først støvfanget og til sidst støvdragerne passeres, inden den kan slippe ud. Har den fruesko-pollen på ryggen, afsættes det på støvfanget, der sker en befrugtning, og det lille insekt får et nyt drys pollen på ryggen, inden det slippes fri.

En (næsten) mageløs indretning og at den samtidig er en fryd for det menneskelige øje, gør ikke oplevelsen mindre.

Du kan finde den ved at parkere på frueskoens p-plads ved Buderupholmvejen og følge skiltene gennem Bjergeskoven til indhegningen.

God tur

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *