Forgæves ændringsforslag i 11. time

Del artiklen:
image_print

(Foto fra hæftet “Plan- og klimastrategi 2015”)

SF’s og Enhedslistens forslag til ændring af dele i kommunens ”Plan- og klimastrategi 2015” fik ikke støtte fra andre på seneste byrådsmøde.

Det sidste punktum i processen hen imod udarbejdelsen af kommunens ”Plan- og Klimastrategi 2015” blev sat af Byrådet på dets seneste møde. Her blev strategien nemlig endeligt vedtaget.

Bent Skovgaard Olsen (EL) og Annette Søegaard (SF) gjorde dog på mødet et sidste forsøg på at få ændret strategien på fire punkter. Bla. foreslog de at indsætte en formulering, der forpligtede Byrådet til at udarbejde en ”klimahandleplan med konkrete målsætninger, handleplaner og tidsplaner for Rebild Kommunes fortsatte indsats mod klimaforandringer”.

Et andet af forslagene gik på, at formuleringen om en fremtidig naturpolitik for kommunen blev mere forpligtende, således at der i Plan- og miljøstrategien kommer til at stå ”Byrådet planlægger” en fremtidig naturpolitik i stedet for ”Byrådet arbejder for” en sådan. Det vil iflg. forslagsstillerne gøre det klart, at naturpolitikken ikke skal udarbejdes engang langt ude i fremtiden, men i den nuværende byrådsperiode.

Annette Søegaard (SF) og Bent Skovgaard Olsen (EL)

Ingen støtte

Men debatten på byrådsmødet kom ikke til at handle om selve indholdet i forslagene, selvom både Morten Lem (S) og Leon Sebbelin (R) udtrykte en vis sympati for nogle af de ideer, der lå bag dem.

I stedet kom diskussionen til at dreje sig om, at byrådsmedlemmerne havde modtaget de to partiers forslag for sent – faktisk aftenen før byrådsmødets afholdelse.

Det fik bl.a. Jeppe Ugilt (løsgænger) til at påpege, at ”Plan- og Klimastrategi 2015” var udtryk for et kompromis, og at hvis man på det nuværende, sene tidspunkt i beslutningsprocessen åbnede op for ændringer, ville andre også på banen, og ”hele det hidtidige forløb være fuldstændigt til grin”.

Morten Lem (S) var inde på det samme og sagde, at Plan- og miljøstrategien ikke er udtryk for, at man var enige i det hele, men at den afspejlede det, man politisk  kunne blive enige om.

Jeppe Ugilt (løsgænger) og Morten Lem (S) (foto Bertil Mortensen)

Eneste mulighed

Annette Søegaard medgav, at de to partiers ændringsforslag var sendt sent ud til byrådsmedlemmerne. Men hun påpegede samtidigt, at da hverken SF eller Enhedslisten har sæde i Teknik- og miljøudvalget eller i den nedsatte politiske styregruppe, som har lavet forarbejdet til strategien, er Byrådet det eneste forum og den eneste mulighed for dem til at komme med input i en sag som denne.

Resultatet af debatten blev, at ”Plan- og miljøstrategi 2015” blev vedtaget – som den forelå – med 19 stemmer. SF’s og Enhedslistens to byrådsmedlemmer stemte imod, mens Den Sociale Fælleslistes 3 medlemmer undlod at stemme.

Fakta

Byrådet vedtog i august 2014 tidsplan og kommissorium for en plan- og klimastrategi. I forbindelse hermed blev der nedsat en politisk styregruppe bestående af 4 medlemmer fra Byrådets Økonomiudvalg og 3 fra Teknik- og miljøudvalget. Gruppens opgave var at udarbejde et forslag til en plan- og klimastrategi.

Byrådet godkendte i februar 2015 styregruppens forslag – ”Plan- og klimastrategi 2015” -, som herefter blev udsendt i en otte ugers offentlighedsfase i foråret 2015. Omkring 100 borgere og foreninger afleverede i denne fase ad forskellige kanaler kommentarer, bemærkninger og ændringsforslag til strategien, men stort set ingen af dem har altså vundet gehør hos flertallet af politikerne i Byrådet.

Plan- og klimastrategien er forløber for en kommende kommuneplan, der mere konkret skal udmønte strategien, og som forventes færdig i 2017.

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *