– Jeg skal jo ikke være noget muskelbundt, vel?

Del artiklen:
image_print

Fælles opvarmning (foto Bertil Mortensen)

Sådan lyder det bramfrit fra en af deltagerne på seniorfitness-holdet i Skørpingcentret. Men hvad går træningen så ud på?

Det er lidt svært for instruktør Henrik Østergaard at få samling på tropperne i starten af dagens træning for seniorfitness i Skørpingcentret. Snakken går livligt, men efterhånden afløses den af tavshed og koncentration, når opvarmningen er i gang. Den lille snes deltagere stiller sig op i en cirkel og følger lydigt instruktørens dessiner – dog engang imellem afbrudt og akkompagneret af kvikke bemærkninger fra fitness-folket og instruktøren selv.

Energi og hygge

Bodil Hjorth Jensen er en af dem, der har været med helt fra starten på seniorfitness-holdet.

– Man får en god energi, når man er færdig med træningen, forklarer hun. – Og det er hyggeligt at dyrke fitness sammen med de andre på holdet. Og kaffen bagefter? Det er en dejlig afslutning på træningen.

Bodil Hjorth Jensen og Annie Poulsen i en gulvøvelse (foto Bertil Mortensen)

Foruden at deltage i mandagens og fredagens organiserede seniortræning går hun selv i fitnessrummet midt på ugen og er også med i foreningen ”Naturvandrerne i Rebild”.

– Men risikerer du ikke at komme i overtræning, Bodil?

– Nej, for træningen er jo ikke så voldsom. Og jeg skal jo heller ikke være noget muskelbundt, vel? siger hun med et smil.

Mange træningsmuligheder

I Frem Fitness, som afdelingen under idrætsforeningen Frem Skørping hedder, er der ca. 60 ud af afdelingens lidt over 500 medlemmer, som er i målgruppen (alder 60+). Af dem dukker 30-35 jævnligt op de to gange om ugen, hvor der foregår organiseret seniortræning.

Træningen starter med en halv times fælles opvarmning, og derefter er der frit valg på alle hylder. Man kan træne på centrets mange fitnessredskaber, man kan sætte sig op på en af spinningscyklerne, lave gymnasttik og endda også dyrke vægtløftning, inden det hele afsluttes med kaffe og rundstykker/kager i centrets cafeteria.

Albert Nielsen i gang på en af fitnesscentrets mange nye maskiner (foto Bertil Mortensen)

Udspændingsøvelser vigtige

– Seniorfitness er faktisk blevet noget af et tilløbsstykke, siger instruktør Henrik Østergaard. – Vi startede i 2013 med kun en håndfuld deltagere, men herefter er det blevet mere og mere populært.

Han påpeger, at seniorfitness på mange måder adskiller sig fra traditionel fitness.

– Det drejer sig ikke om at få flere muskler, men mere om at vedligeholde den muskelmasse, man har, forklarer han. – Desuden er udspændings- og strækøvelserne faktisk lige så vigtige som muskeløvelserne, fordi man har en tendens til at falde lidt sammen i takt med, man bliver ældre.

Instruktør Henrik Østergaard deltager også selv i træningen (foto Bertil Mortensen)

At der er fokus på udspændingsøvelserne ses også i opvarmningen, som også består af balance- og koordineringsøvelser. Én af øvelserne falder især i øjnene: Ja, en øvelse, hvor man står helt stille og ruller med øjnene. Formålet er ifølge Henrik Østergaard at øge koncentration og koordineringsevnen og faktisk også smidigheden. Men ellers ser opvarmningen også ud til at være en hel del inspireret af både yoga og tai chi.

Der er både plads til koncentration og smil under træningen – her demonstreret af Niels Jacobsen og Birthe Sorgenfrei (foto Bertil Mortensen)

Doping?

Dopingspøgelset har også vist sig i nogle af landets fitnesscentre. Frem Fitness har ligesom andre af landets motionscentre en aftale med Anti Doping Danmark, som giver organisationen tilladelse til at foretage uanmeldte dopingkontroller og centrene.

Men på seniorholdet i Skørping er doping ikke noget problem.

– Det har jeg aldrig mødt, siger en af seniorfitness udøverne, Vagn B. Larsen.

Det sætter en af holdkammeraterne, Bente Møller Knudsen, dog spørgsmål ved, da hun kommer forbi og opfanger, hvad Vagn Larsen siger.

– Det kan ikke passe, Vagn, når man ser, hvordan du flyver rundt her, udbryder hun med et smil.

Ingen doping her, bedyrer Vagn B. Larsen (foto Bertil Mortensen)

Læs mere om Frem Fitness: http://www.frem-skoerping.dk/Seniorfitness-60-

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *