Den hvide og gule forårsbebuder

Del artiklen:
image_print

(foto Søren Risborg)

 I sin faste klumme i rebildnetavis om naturen netop nu fortæller Søren Risborg, naturvejleder i Rebild Kommune, denne gang om to sikre forårsbebudere – den hvide og gule anemone.

Min seneste artikel her på rebildnetavis.dk omhandlede den blå anemone, som stadig kan ses i blomst i kalken i Bjergeskoven. Men nu er dens hvide og gule slægtninge også ved at være i blomst.

Den hvide anemone er en af skovens sikre forårsbebudere En plante vi danskere kender og forbinder med det tidlige forår i april. Den er samtidig en af skovens specialister. Den er knyttet til skov, men kan dog godt findes udenfor i det åbne land, men vidner her om, at der engang har været skov på stedet.

Grunden til at de blomstrer netop nu midt i april er den, at anemonerne skal nå at sætte blade og blomster og samle energi sammen til næste års blomstring, inden træernes blade lukker af for lyset allerede først i maj. Så det er en kamp om lyset som anemonen vinder ved være tidligt på den.

(foto Søren Risborg)

Anemonen breder sig primært gennem skovbunden ved hjælp af jordstængler, hvilket betyder, at den samme plante, kan stå over et stort areal. Det foregår langsomt – kun ca. 1 cm om året vokser planten udad, hvilket betyder, at en plet med anemoner på en meter i diameter er ca. 100 år gammel. Det er i spidsen af jordstænglen næste års skud vokser gennem skovbunden, og det betyder, at vi skal plukke blomsterne med forsigtighed. Hold kontra når du plukker en buket, så der ikke følger et stykke jordstængel med op.

(Foto Søren Risborg)

Et af de smukke steder med anemoner er i bunden af Jyske Skovhave mod syd i bevoksningen med forskellige ahorn.

Dens gule fætter blomstrer en uge eller to senere i skoven, og den kan findes langs vejen ud til Skadsholmen i Bjergeskoven. Herude boede familien Gerns for mange år siden, og fru Gern var datter fra herregården Moesgaard ved Aarhus og havde den med herop til Rold Skov, hvor den stadig kan ses – men kun på dette sted.

Tag ud og oplev foråret i bjergeskoven med alle tre anemonearter indenfor få 100 meter.

God tur

DSC04867

Søren Risborg, naturvejleder i Rebild Kommune (foto Bertil Mortensen)

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *