Besøg en levende landsby

Del artiklen:
image_print

Kulturkøbmanden, der i dag er omdannet til Bødkeriet Svanfolk (foto Rebild Turistforening)

Rebild Turistforening inviterer lørdag eftermiddag til et besøg i St. Brøndum – nok den landsby i kommunen, der igennem årene har været mest gang i ,og stadigvæk er det

Mens nogle af Rebild Kommunes landsbyer i hvert fald i perioder har haft en noget hensygnende tilværelse, har der i St. Brøndum i de sidste mange år været masser af aktiviteter. Nogle kan måske huske, at der i 80’erne blev afholdt en række velbesøgte jazzkoncerter i byens forsamlingshus – et fænomen, der ikke sås ret mange steder i landet i byer af St. Brøndums størrelse. Og Kulturkøbmanden har også været kendt uden for kommunegrænsen. Der fandtes endda noget så usædvanligt som en selvstændig sparekasse, som havde kunder langt uden for St. Brøndum, helt op til 2008, hvor den blev fusioneret med Sparekassen Himmerland.

(foto Bertil Mortensen)

Stadigvæk gang i den

Der sker stadigvæk mange ting i landsbyen. Og det er det, som Rebild Turistforening gerne vil vise for dem, der vil bruge tre timer på lørdag til et besøg i byen.

Der arrangeres tre byvandringer for de besøgende med kyndig guidning af nogle af byens ildsjæle. På vandringerne kigger man bla. ind i Brøndums Antikvariat, som stadig har 75.000 bøger på hylderne, selvom ejeren Birgit Møller Sørensen er begyndt at afvikle antikvariatet.

Der er også andre butikker i byen. Turen går til det gamle mejeri, hvor der i dag er ostebutik og en lys- og sæbebutik. I bygningen, som tidligere husede Kulturkøbmanden, er der nu indrettet Bødkeriet Svanfolk med butik og værksted, som laver ting i træ. I Sparekassen St. Brøndums/Sparekassen Himmerlands tidligere bygning har to alternative behandlere nu til huse. Og i galleri ”Mimers Brønd” huserer kunstneren Michael Sasserson.

Sportspladsen, som nu – efter at byen have fået 65.000 kr. fra Rebild Kommunes sundhedspulje – er forsynet med petanque-bane, bålhytte, legeplads, hoppepude og diverse udendørs motionsredskaber (foto Bertil Mortensen)

Der vil også blive lejlighed til at bese kirken og andre af landsbyens seværdigheder. Arrangementet sluttes i forsamlingshuset med et oste- pølsebord og med besøg af St. Brøndum Snapselaug.

Hardy Hansen

En af arrangementets guider er folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen, som er født og stadigvæk bor i byen. Han er en af St. Brøndums kendte sønner, men uden at fornærme ham er den mest kendte uden tvivl Hardy Hansen, der var en af dansk fagbevægelses største ikoner og formand for landets største fagforbund, SID (nu 3F), i hele 16 år, indtil han faldt for aldersgrænsen.

Han blev født i St. Brøndum i 1933. Familien havde et lille husmandssted, hvis bygninger stadigvæk eksisterer, men faderen var nødt til også at tage arbejde på egnens store gårde for at få det til at løbe rundt. Moderen var kogekone. Selv kom Hardy Hansen efter konfirmationen ud og tjene på en større gård i nærheden af barndomshjemmet med en 12 timers arbejdsdag i 7 dage om ugen. Han har selv karakteriseret sit ophold på gården som en ren Pelle Erobreren. Som 17-årig havde han fået nok, forlod St. Brøndum og gjorde altså senere karriere i fagbevægelsen. Han var i øvrigt også medlem af Folketinget for Socialdemokratiet 1994-98.

Andedammen foran præstegården (foto Bertil Mortensen)

Infoboks

TID: Lørdag den 21. maj 2016 kl. 14:00—17:00.

MØDESTED: Byens torv foran Forsamlingshuset, Lyngbyvej 58, St. Brøndum, 9520 Skørping.

PRIS: Kr. 50,00 for voksne. Børn under 12 år: Halv pris. FORTÆRING: Prisen inkluderer oste– og pølsebord i forsamlingshuset. Øl og vand kan købes til rimelige priser.

TILMELDING: Der er stadigvæk ledige pladser at få. Tilmelding senest fredag hos RebildPorten på info@rebildporten.dk eller på tlf. 9988 9000.

LINK: Læs nærmere om arrangementet og om Rebild Turistforening på www.rebildturist.dk under ”arrangementer” og på turistforeningens facebookside https://www.facebook.com/rebildturist/?fref=ts

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *