Folketingsvalg. Vindere og tabere i Himmerland og Nordjylland

Del artiklen:
image_print

(foto Bertil Mortensen)

Det politiske landkort i Nordjylland er som ventet ændret efter folketingsvalget. Det gælder også for Himmerlandskredsen, som Rebild Kommune er en del af.

Nordjylland

Det er ikke overraskende, at Socialdemokraterne har bevaret sine 6 mandater i den nordjyske storkreds på baggrund af, at partiet på landsplan har fået fremgang – selvom partiet i Nordjylland gik en smule tilbage (0,3%-points). Valgresultatet betyder, at de nuværende socialdemokratiske folketingsmedlemmer, heriblandt Himmerlandskredsens Flemming Møller Mortensen, bevarer deres plads i Folketinget.

Det kommer heller ikke som den store overraskelse, at Venstre mister et af sine fem mandater i Nordjylland, når man tager nederlaget på 13 mandater på landsplan i betragtning. I Nordjylland blev tilbagegangen dog mindre end i resten af landet.

Da et af Venstres nuværende folketingsmedlemmer – Birgitte Josefsen – ikke genopstillede ved dette valg, og da Tina Nedergaard har fundet en anden valgkreds uden for Nordjylland, er det næsten sikkert, at folketingsmedlemmerne, Karsten Lauritzen, Torsten Schack og Preben Bang Henriksen bevarer deres pladser. Desuden får Søren Gade helt sikkert partiets fjerde mandat, og det efterlader Mariann Nørgaard som taberen i den interne kamp mellem Venstre-kandidaterne om en plads i Folketinget.

(foto Bertil Mortensen)

SF’s store stemmesluger ved folketingsvalget i 2011, Pernille Vigsø Bagge, genopstillede ikke, men alligevel lykkedes det SF at begrænse tilbagegangen, så partiet bibeholder det ene af sine hidtidige to mandater. Det tilfalder det nuværende folketingsmedlem, Lisbeth Bech Poulsen.

Konservatives mister det mandat, som den blandt nordjyderne populære Lene Espersen erobrede ved sidste valg. Partiets spidskandidat denne gang, Daniel Rugholm, har været på en svær opgave med at løfte arven efter hende og har også været handicappet af den tilbagegang, partiet generelt har fået.

Dansk Folkeparti har fået et kanonvalg i Nordjylland med en fremgang fra 2 mandater til nu 4. Hvilke af partiets kandidater, som sætter sig på de to nye mandater er svært at sige, men det er nok tvivlsomt, om det bliver Himmerlandskredsens kandidat Tommy Degn, byrådsmedlem i Rebild Kommune. (Sidste: Det blev Lise Bech, der ligesom Tommy Degn sidder i Rebild Byråd, som fik et af partiets to nye mandater)

Marianne Jelved beholder de Radikales nordjyske mandat, og det samme gør Enhedslistens Stine Brix. Alternativet ligger med sine 2,3 % i det nordjyske ikke på niveau med partiets landsresultat, men får valgt spidskandidaten Torsten Gejl. Liberal Alliance får uændret 1 mandat, som nok går til det nuværende folketingsmedlem, Thyra Frank, men det kan også blive Christina Egelund. (Sidste: Det blev Christina Egelund)

(foto Bertil Mortensen)

Himmerland og Rebild

For Himmerlandskredsen, som består af Rebild og Vesthimmerland Kommune, betyder valgresultatet, at kredsen kun leverer ét medlem til det kommende Folketing, nemlig Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokraterne.

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er stemmemæssigt de altdominerende partier i Himmerland med hver ca. 25% af stemmerne. De øvrige partier må nøjes med at dele de resterende ca. 25% (se faktaboks) Den største fremgang i kredsen ved dette valg har DF fået med 12,5 %-points, mens Venstre og SF tegner sig for den største tilbagegang med henholdsvis 5,9 og 6,7 %-points.

Hvis man ser på valgresultatet på de forskellige afstemningssteder i Rebild Kommune tegner sig der sig et ret klart mønster: Jo længere øst, man kommer i kommunen, jo rødere er vælgerne. I Skørping, Bælum og Terndrup indtager Socialdemokraterne 1. pladsen, mens Venstre – trods tilbagegangen – er det største parti i Støvring, Øster Hornum og Nørager.

Fakta

Venstre 26,2 % (-5,9 %)

Socialdemokratiet 26,2 % (+1,2%)

Dansk Folkeparti (25,2% (+12,5%)

Liberal Alliance 5,8% (+1,4%)

Enhedslisten 4,3% (+1,2%)

Konservative 3,5% (-2,2%)

Radikale Venstre 2,9% (-3,7%)

SF 2,9% (-6,7%)

Alternativet 2,3% (+2,3%)

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *