Susanne Sangill – ”blæksprutte” på Himmerlands Teater

Del artiklen:
image_print

 

Susanne Sangill foran Himmerlands Teater og ved siden af plakaten for teatrets næste forestilling ”Til andet er bevist”, som har premiere d. 19. februar (foto Hans Holm)

Himmerland Teater ligger i Hobro – og dermed skal teaterinteresserede borgere i Rebild Kommune ikke bevæge sig ret langt for at få en teateroplevelse. Susanne Sangill er teatrets kunstneriske og administrative leder, hun er instruktør, skuespiller, scenograf, dramatiker m.m. Hun kan med rette kaldes teatrets ”blæksprutte”.

Født i København, opvokset på Frederiksberg, Gug, Ishøj Landsby. Arbejdet i København, Ålborg, Hjørring og Hobro. Susanne Sangill har været vidt omkring.

Teatret har været en stor del af hendes liv. Skuespiller på Bellevue Teatret, Nørrebro Teater, Folketeatret, Aalborg Teater, Jaco-Bole Teatret, Vendsyssel Teater og nu Himmerlands Teater i Hobro.

Hun har ikke teaterinteressen fra fremmede. Moderen Bodil Sangill er skuespiller, faderen Mogens Pedersen bla. mangeårig leder af Aalborg Teater.

(foto Hans Holm)

– Hvordan er det muligt at forene alle de opgaver, du har på Himmerlands Teater?

– Hvis man har et godt team af administrative og tekniske medarbejdere, som jeg har, går det, siger Susanne Sangill. – Vi er ganske vist kun to fastansatte skuespillere. Foruden mig også Ronnie Sterlø, som både er skuespiller og produktionskoordinator. Alt i alt er vi jo ikke mange i betragtning af, at vi egentligt har de samme opgaver at udføre, som man har på større teatre. Men derudover håndplukker og ansætter vi naturligvis skuespillere og instruktører til vores forskellige forestillinger.

Susanne Sangill sammen med teatrets anden faste skuespiller, Ronny Sterlø, i teatrets foyer (foto Hans Holm)

– Kan man godt være instruktør og skuespiller i samme forestilling?

Ja, i princippet, men det har jeg – bortset fra en enkelt gang – ikke været. Det er normalt ikke nogen god ide, fordi man ikke kan give begge opgaver sin fulde opmærksomhed, siger Susanne Sangill.

Himmerlands Teater er et egnsteater. Det indebærer bla., at teatret er forpligtet til at lave mindst to egenproduktioner om året samt at have et antal gæstespil.

– Vi har været så kålhøgne, at vi har sagt, at vi godt kan lave tre egenproduktioner. Folk inden for teaterverdenen siger, at det ikke burde kunne lade sig gøre med de ressourcer, vi har til rådighed, men det gør vi altså alligevel.

Susanne Sangill ser en fordel i at have tre og ikke kun to egenproduktioner, som hver spiller 3-4 uger, fordi det er med til at skabe kontinuitet i arbejdet.

De tre årlige egenproduktioner består normalt af en juleforestilling, som altid er et stort tilløbsstykke. Desuden spiller teatret ofte en lidt ”smallere” forestilling. Det kan f.eks. være et stykke af Strindberg.

– Der skal nemlig også være noget til hjernen, noget at tage med sig hjem, som hun siger. – Sæsonens sidste forestilling er i en lidt lettere genre – gerne med noget musik i – for der går vi mod sommertiden.

– Nogle af de stykker, I spiller, indeholder jo mange roller. Hvordan klarer et lille teater med få skuespillere at dække alle de roller?

– Det er faktisk vores særkende eller adelsmærke, at vi med vores forholdsvis lille skuespillertrup også kan klare den udfordring. Det kræver, at de 4-5 skuespillere, der typisk er med i sådanne stykker, må ud og skifte kostume flere gange under forestillingen.

Foruden de tre egenproduktioner har teatret bl.a. et antal gæstespil og børne- og ungdomsforestillinger.

Unge teatergængere en mangelvare

Det er ikke nogen hemmelighed, at de unge ikke ligefrem bestormer teaterforestillinger rundt omkring i landet. Den typiske teatergænger er midaldrende eller ældre. Derfor diskuteres det ofte i teaterkredse, hvordan man kan få flere unge til at gå i teatret.

– Men det er lidt op ad bakke, erkender Susanne Sangill. – Der er så mange andre tilbud til unge. Desuden er vi her i området handicappet af, at vi ikke har nogen videregående uddannelsesinstitutioner. De unge rejser væk, når de er færdige med deres ungdomsuddannelse, og de af dem, der vender tilbage, stifter familie og får børn, og så er det svært at få tid til at gå i teatret.

Men teatret prøver til stadighed at tiltrække flere i de yngre aldersklasser. Bl.a. har man en særlig rabatordning for unge. Desuden samarbejder teatret med folkeskolerne for at kunne præsentere teaterverdenen for eleverne, så de måske senere hen får lyst til at gå i teatret.

For de unge, der vil mere end blot at overvære teaterforestillinger, har teatret i samarbejde med Mariagerfjord Kulturskole etableret en teatertalentlinje, hvor unge mellem 14 og 19 år, som består en optagelsesprøve, går på teaterskole i 2 år. Her får de ugentligt 6-8 timeres undervisning i skuespilfagets forskellige discipliner af professionelle undervisere.

– Når de starter på talentlinjen, vil de alle sammen gerne være skuespillere. Nogle søger da også optagelse på en skuespillerskole bagefter, mens andre bruger den fantastisk gode ballast, de har fået på teaterskolen, til noget andet i deres liv, siger Susanne Sangill.

Stigende billetsalg og i god økonomisk gænge

Billetsalget til teatrets forestillinger er stigende, og økonomien er i god gænge.

– Det går simpelthen fantastisk i øjeblikket, siger en glad Susanne Sangill.

Teatrets driftsaftale med kommunen skal snart fornyes, og teaterlederen er optimist.

– Nu har vi ligget her i mange år, så jeg kan ikke forestille mig, at politikerne vil sige, at nu skal der ikke være noget teater i Hobro mere.

Foruden at være kunstnerisk leder er Susanne Sangill også administrativ leder. Her ved sit skrivebord med sin “pøj-pøj” bamse, som hun fik af sin far, da hun startede som skuespiller (foto Hans Holm)

Se mere om Himmerland Teater på: http://www.himmerlandsteater.dk/

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *