Bøgerne breder sig

Del artiklen:
image_print

 

Bogby9520’s forretning i Jyllandsgade i Skørping (foto Bertil Mortensen)

Bogby9520 har nu opstillet en bogbyreol i Kinorevyen i Skørping. Den skal medvirke til at udbrede kendskabet til bogbyprojektet.

– Bøgerne vælter fra alle sider ind i Bogby9520’s forretning i Jyllandsgade i Skørping, siger Hans Holm, en af initiativtagerne til Bogby9520. – Det går rigtigt godt. Vi modtager alle slags bøger, sorterer dem og prissætter dem, vi mener kan sælges, under kyndig vejledning af Birgit Møller fra Brøndum Antikvariat.

Efter starten i 2013 og den officielle indvielse af Bogby9520’s forretning i Jyllandsgade i september 2014 med deltagelse af kulturminister Marianne Jelved er initiativtagerne i gang med næste fase af projektet, nemlig opstilling af bogbyreoler eller bogstader forskellige steder i Skørping og omegn. Den første er blevet opstillet i Kinorevyen, men målet er at sprede dem til andre steder i byen, for dels at få udbredt kendskabet til Bogby9520, dels at få solgt endnu flere af de tusindvis af bøger, der allerede nu befinder sig i forretningen.

– Valget af Kinorevyen som hjemstedet for den første stadeplads er ikke tilfældig, siger Hans Holm. – Når man en vinteraften efter butikkerne har lukket går igennem byen, er Kinorevyen et af de få steder, der er lys. Her er der liv.

Rasmus Grunwald Falk studerer en af filmbøgerne fra bogbyreolen i Kinorevyen (foto Bertil Mortensen)

Hylderne på bogbyreolen i Kinorevyen er ikke overraskende fyldt med film- og fotobøger. Hvis man finder en bog, man er interesseret i at købe, betaler man den bare i biografen.

 – Vi håber, at bl.a. byens forretninger også vil være interesseret i at stille plads til rådighed til bogbyreoler. Men vi leger også med tanken om at placere stadepladser udendørs forskellige steder i byen og oplandet, siger Hans Holm. – Her er der nogle praktiske problemer med betaling, tilsyn m.m., som vi ikke helt har afklaret endnu.

– Men ærlig talt, Hans Holm, er det ikke et ret dristigt projekt, I er i gang med, når mange i dag dømmer den fysiske bog død, bl.a. fordi e-bøgerne vinder frem?

– Det er ikke dristigt i økonomisk forstand, fordi Bogby9520 er et ikke-kommercielt foretagende. Vi skal bare have det til at løbe rundt. Men vi tror ikke på påstanden om bogens snarlige død. Der udgives flere trykte, skønlitterære bøger end nogensinde før. Se også bare på pladebranchen. Her har de gamle vinylplader fået en renæssance.

Hans Holm i bogbutikken i Jyllandsgade, Skørping (foto Bertil Mortensen)

Inspirationen til Bogby9520 kommer især fra byerne Redu (Belgien) og Breedevort (Holland), som med basis i bogbutikker har formået at skabe nogle levende bymiljøer med forlag, cafeer, atelierer, værksteder m.m. Det har trukket titusindvis af både indenlandske og udenlandske turister til byerne.

Bogby9520-projektet er et samarbejde mellem bl.a. Skørping Boghandel, St. Brøndum Antikvariat, byens to genbrugsforretninger, to lokale bogforlag og altså Bogby9520-foreningen med sine ca. 100 medlemmer.

Bøger, der venter på at blive sorteret, i forretningens lagerlokale (foto Bertil Mortensen)

 

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *