Månedens bog: Rikke og Peter Lind

Del artiklen:
image_print

Månedens bog.1 Bugge 2 (2)

I rebildnetavis’ serie ”Månedens bog” har Henrik Bugge Mortensen fra Bogby9520 valgt bogen ”Rikke og Peter Lind”, som er et mindeskrift for to markante personligheder fra Aalborg. De havde også en nær tilknytning til Rebild Bakker og Rold Skov.

Blandt stort og småt i Bogby-Butikken 

Bogby-Butikken i Jyllandsgade i Skørping er fyldt med spændende bøger i titusindvis – alt lige fra store opslagsværker om bl.a. H.C. Andersen og Kaj Munk til mindre bøger med bl.a. digte. Til den sidste gruppe hører månedens bog, der er på blot 24 sider. Bogen, der bærer titlen ”Rikke og Peter Lind”, er fundet blandt Bogby-Butikkens mange lokalhistoriske bøger. Bogen er et mindeskrift om to markante personligheder, der i næsten 60 år satte præg på Aalborgs by- og forretningsliv.

Ægteparret Rikke og Peter Lind drev den kendte forretning CITY Fodtøj i Bispensgade i Aalborg. Rikke Lind var født i Korsør og Peter Lind på Frederiksberg. Om deres første møde beretter det lille skrift: ”Rikke og Peter mødte hinanden i en sporvogn i København, Peter var egentlig på vej med sine forældre til Tivoli, men da han så Rikke, ombestemte han sig og gav sig i stedet i snak med hende. De blev gift 3. februar 1922”.

I 1927 flyttede ægteparret til Aalborg, hvor de købte Skotøjsmagasinet CITY, som hurtigt udviklede sig til en af provinsens største skoforretninger med 48 ansatte. I 1977, da både Rikke og Peter Lind var fyldt 80 år, fejrede butikken 50 års jubilæum ved at give 50% på alle kontantkøb, hvilket skabte lange køer op gennem Bispensgade.

Ægteparret Lind havde også stor tilknytning til Rebild Bakker og Rold Skov. I 1943 købte de gården Røde Mølle i Gravlev Ådal, hvor de tilbragte alle fridage og ferier. Det var også her ægteparret begyndte at opdrætte travheste, hvilket gjorde stedet landskendt som Stutteri Røde Mølle. Peter Lind var i 1954 med til at etablere Aalborg Væddeløbsbane. Rosporten havde også ægteparrets store interesse, hvilket ikke mindst roklubben Ægir i Aalborg kom til at nyde godt af. Klubben fik foræret ikke mindre end seks robåde af Rikke og Peter Lind.

Månedens bog Bugge 2

Den 15. maj 1983 solgte ægteparret Lind deres livsværk, hvor traditionerne blev holdt i hævd og god kundeservice var i højsæde. Det var en af de sidste forretninger i Aalborg, der indførte brugen af bæreposer. Her blev skoene på gammel vis pakket ind i brunt papir og sejlgarn, og forsynet med en bærepind.

I 1984, med kort tids mellemrum, døde Rikke og Peter Lind. De havde ikke nogen børn, så deres store formue blev bl.a. testamenteret til en idrætsfond, som SIFA (Samvirkende Idræts-Foreninger i Aalborg) skulle administrere. Det er også SIFA, der har stået for udgivelsen af mindeskriftet om det markante og flittige ægtepar.

Et eksempel på de mange spændende lokalhistoriske fund, som kan gøres i Bogby-Butikken – og det til priser på kun 10 kroner og opefter.

Månedens Bog Bugge 3

Tekst og foto: Henrik Bugge Mortensen

Del artiklen:

You may also like...

1 Response

  1. Niels Moes siger:

    Er det muligt at låne (evt kjøbe) bogen til kopiering.
    Som nabo til Røde Mølle har jeg flere gange talt med ægteparret Lind

    Vh Niels Moes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *