Månedens bog: Et verdensnavn fylder år

Del artiklen:
image_print

Månedens bog Carl Nielsen 1 (2)

I rebildnetavis’ serie ”Månedens bog” har Hans Holm fra Bogby9520 valgt Carl Nielsens selvbiografi ”Min fynske barndom”. Den er et smukt og klassisk erindringsværk i dansk litteratur og interessant læsning, også selvom man er komplet umusikalsk.

I 2015 ville Carl Nielsen være fyldt 150 år, og han vil blive fejret verden over med koncerter, plade- og bogudgivelser.

Carl blev født i et fattigt landarbejderhjem på Fyn i Sortelung nær Nørre Lyndelse syd for Odense. Han havde 11 søskende, hvoraf flere døde ganske unge. Faderen var maler og tjente ekstra som landsbymusikant. Niels Jørgensen (eller Niels Maler) lærte flere af sine børn at spille violin. Carl viste et særligt stort talent for det. Han kunne spille de store mestre som Mozart og Beethoven. Efter en periode som blæser i et militærorkester, og en friplads på konservatoriet, blev han violinist og senere kapelmester i Det Kongelige Kapel. Han er omtalt som sin tids største musikbegavelse.

Et utal af sange, 6 symfonier og 2 operaer og mange kendte orkesterværker nåede han inden sin død i 1931.

Bogen ”Min fynske Barndom” (1927) er Carl Nielsens selvbiografi om barndommen, der var præget af dårlige økonomiske kår for den store søskendeflok.

”Min fynske barndom” er et smukt og klassisk erindringsværk i dansk litteratur og interessant læsning, også selvom man er komplet umusikalsk.

“Den 9. Juni 1865 havde min Mor en slem, men vel ogsaa en lykkelig Dag. Mine Forældre boede i et lille Bondehus midt paa en Mark i Nørre-Lyndelse paa Fyn. Den nærmeste Omegn hedder Sortelung. Min Mor var ene hjemme med nogle af de mindre Børn, da hun skulle føde mig. Det var meget strengt, og hun gik uden for Huset, tog omkring et Træ og bankede sit Hoved imod Stammen. Jeg tror derfor, hun maa have været glad og lettet, da jeg endelig kom til Verden.”

Sådan begynder Carl Nielsen sine barndomserindringer, der udkom i 1927.

Du kan i løbet af året ikke undgå at høre dele af Carl Nielsens fantastiske musik, men måske er det også værd at stifte bekendtskab med vores verdenskendte komponists barndomserindringer, der kan erhverves for kun kr. 40

Månedens bog Carl Nielsen 4

Bogbutikken Jyllandsgade 23 har åben torsdag 19 – 21, fredag 14 – 17 og lørdag 10 – 13.

Vi har mange, mange andre bøger!

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *