Gi’ et bud!

Ledige byggegrunde på Søskrænten i Suldrup (foto Bertil Mortensen)
Salget af de kommunale byggegrunde halter. Det forsøger byrådspolitikerne at rette op på ved i en forsøgsperiode at ophæve de hidtil gældende mindstepriser på grundene og give interesserede købere mulighed for selv at give et bud. Men spørgsmålet er, om det vil det sætte gang i salget?
Der bliver dog ikke tale om et ”ta’selv bord” for eventuelle købere. Økonomiudvalget forbeholder sig nemlig ret til at kunne sige nej til et bud, hvis det efter politikernes opfattelse er for lavt.
Trægt grundsalg skal skubbes i gang
Forslaget om at fjerne mindstepriserne på mange af kommunens grunde kommer fra Den Sociale Fællesliste, Enhedslisten, Oplandslisten og Dansk Folkeparti. De siger om baggrunden for forslaget, at ”vi ønsker med dette forslag at sætte skub i udviklingen og bosætningen i kommunens mindre byer”. Forslaget har fået et ”ja” af et enigt Økonomiudvalg.
Når forsøgsperioden efter 1. september er slut, tager Økonomiudvalget på sit møde i starten af september stilling til de bud, der måtte være kommet ind.
Der hvor de kommunale grunde i juli og august udbydes uden en mindstepris, er i udstykningerne i Nørager, Bælum, Blenstrup, Mejlby, Ravnkilde, Rørbæk, Sørup, Aarestrup, Haverslev, Suldrup, Øster Hornum og Ådalen i Terndrup.
Priserne på grundene i disse områder varierer temmeligt meget. Fra gennemsnitspriser på 100.000 kr. i Mejlby og Aarestrup til 395.000 kr. i Suldrup.

Udstykningen Mølhøjvangen i Haverslev (foto Bertil Mortensen)
I de senere år har der sandt at sige ikke været en lang kø af købere til de kommunale grunde. Det absolutte lavpunkt blev nået i 2007, hvor der kun blev solgt 7. Det sidste års tid – fra maj 2014 til 2015 – er det dog gået lidt bedre med salget. Der er solgt 15 grunde, heraf 11 i Støvring.
Der er stadigvæk 85 kommunale grunde til salg.
Hjælper det?
Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget politikernes initiativ i praksis vil betyde for salget. Grundpriserne udgør nemlig en ret lille del af prisen for et samlet nybyggeri.
Kvadratmeterprisen for nybyggede, private boliger anslås til omkring 15.000 kr. i gennemsnit i området. Hvis man forudsætter, at antallet kvadratmeter i nye huse er mellem 120 og 150 (gennemsnittet ligger på landsplan på 200 kvadratmeter), vil prisen for et nybygget hus ligge på mellem 1,8 mio. kr. og 2,25 mio. kr. (uden byggegrund). Det forekommer derfor tvivlsomt, om et afslag i prisen på f.eks. 75.000 kr. for en grund til 250.000 i de byer i kommunen, hvor mindsteprisen afskaffes, vil få ret mange købere på banen.
– Jeg er optimist, siger en af forslagsstillerne, Søren Søe fra Oplandslisten. – Men jeg tror også, at vi vil forlænge forsøgsperioden, når de to måneder er gået. Alting har en indkøringsfase.

Søren Søe, Oplandslisten (foto Bertil Mortensen)
Om baggrunden for de fire partiers/listers forslag siger Søren Søe.
– Øvelsen går på at gøre Rebild Kommune til en attraktiv bosætningskommune. Det gode ved vores forslag er, at det har fokus på hele kommunen, og ikke kun f.eks. Støvring.
– Men hvis Rebild Kommune får succes med salget ved at afskaffe mindstepriserne, vil det vel bare tilskynde nabokommunerne til at gøre det sammen, så resultatet bliver et kommunalt kapløb hen imod de laveste priser?
– Jo, det kan man sige, erkender Søren Søe. – Men stadigvæk: Vi bliver nødt til at markedsføre Rebild Kommune. Det er ikke noget nyt. Sidste år kørte vi nogle måneder med en rabat på 10 % på alle byggegrunde, og vi har også afskaffet byggesagsgebyrerne.
Søren Søe mener også, at en midlertidig afskaffelse af mindsteprisen på kommunens grunde er en måde at afprøve, om markedsprisen er den rigtige.
– Vi får undersøgt, om det hjælper med lavere priser, eller om folk overhovedet er interesseret i at købe de grunde næsten uanset prisen, lyder det fra Søren Søe.