Der lukkes ikke skoler

Del artiklen:
image_print

Borgmester Leon Sebbelin (R) (foto Bertil Mortensen)

Et enigt økonomiudvalg slog på gårsdagens møde fast, at der ikke lukkes skoler i Rebild Kommune.

I stedet ønsker udvalget at få et udspil udarbejdet af forvaltningen i samarbejde med skoler og skolebestyrelser, hvor ”tanker” om ændrede skoledistrikter og etablering af såkaldte børneuniverser kan indgå.

Samtidigt skal den tildelingsmodel, som bestemmer, hvor mange økonomiske midler de enkelte skoler har til rådighed, samt hele finansieringen af skoleområdet, revurderes. Det hedder i den forbindelse specifikt i Økonomudvalgets beslutning, at lærernes gennemsnitlige undervisningstid ikke må hæves.

Desuden understreges det beslutningen, at det fremtidige, decentrale tilbud til kommunens 0-16-årige ”skal være med til at skabe trivsel og være fagligt og økonomisk bæredygtigt”.

– Der lukkes ikke skoler. Punktum

I alle de scenarier om skoleområdet, som opregnes i den skoleanalyse, som et eksternt konsulentfirma har udarbejdet for kommunen, indgår der anbefalinger om at lukke skoler og/eller skoleafdelinger. Men den del af de enkelte scenarier, der betyder lukninger, har Økonomiudvalget altså nu skrottet.

– Har pengene til konsulentfirmaet været spild af penge, borgmester Leon Sebbelin?

Nej, for vi har fået en 180 siders rapport, som vi politikere kan bruge som en værktøjskasse, og som ikke bare indeholder nogle økonomiske betragtninger om skolevæsenet – selvom de fylder en del – men værktøjskassen indeholder også forslag til at øge fagligheden og trivslen på vore skoler, forklarer han. – Men de mere voldsomme og vidtrækkende dele af rapportens scenarier har vi besluttet ikke at bruge, og siger derfor: Der lukkes ikke skoler. Punktum!

Derimod rettes øjnene nu mod en eventuel ændring af skoledistrikter og etablering af børneuniverser som mulige løsninger på de udfordringer, kommunens skoler har.

En af udfordringerne er, at skoleområdet ifølge konsulentrapporten er underfinansieret med ca. 7 mio kr. Dertil kommer, at det ekstraordinære tilskud på 15 mio, som kommunen har fået i forbindelse med implementeringen af folkeskolereformen, reduceres med halvdelen i 2017 for helt at falde bort i 2018.

Og selv om nogle af de ekstra 15 mio er brugt til engangsinvesteringer- f.eks. lærerarbejdspladser – som man ikke har behov for at bruge penge på i de kommende år, fastslår borgmesteren:

– Der er kun ét at sige: Vi er udfordrede!

Men han mener samtidigt, at nogle af de løsningsforslag, der nu skal arbejdes videre med, kan give skoleområdet et økonomisk råderum.

– Ikke at der kommer flere penge, men det kan godt være, at de penge, vi har, kan række lidt længere, lyder det fra borgmesteren.

Vildt tilfreds Søren Søe

Søren Søe (Oplandslisten), som på det seneste byrådsmøde forgæves forsøgte at få Byrådet med på en principiel beslutning om ikke at lukke skoler, har svært ved at skjule sin glæde over Økonomiudvalgets beslutning.

– Det forslag, som jeg stod alene med og kun fik opbakning til fra DF, er det samme, som vi i et enigt økonomiudvalg nu har vedtaget, siger han. – Det er jeg helt vildt tilfreds med.

Baggrund

Hele diskussionen om skolestrukturen udspringer af, at politikerne tidligere på året bestilte en analyse af skoleområdet fra et konsulentfirma. Den blev offentliggjort for nogle uger siden.

Baggrunden for at få lavet en analyse var primært ønsket om at højne den faglige kvalitet af arbejdet på kommunens folkeskoler og desuden at få forslag til, hvordan de relativt store forskelle i de faglige resultater, der kan konstateres mellem skolerne, kan formindskes.

I den forbindelse har konsulentfirmaet i sin rapport opstillet nogle forskellige scenarier, hvor skolelukninger udgør en del af alle scenarierne.

På Børne- og ungdomsudvalgets møde i starten af december besluttede et flertal – Tommy Degn (DF), Bent Skovgaard Olsen (EL), Michael Portefee (R) og Lars Hørsman (Den Sociale Fællesliste) at indstille til Økonomiudvalget, at der ikke skulle lukkes skoler eller skoleafdelinger.

Derimod ønskede et mindretal bestående af Anders Norup (V), Peter Bak (V) og Klaus Anker Hansen (S), at sagen oversendes til behandling i Byrådet ”uden stillingtagen”.

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *