Rebild Kommune nr. 71 blandt landets 98 kommuner på nyt socialt indeks
En ny undersøgelse af kvaliteten af kommunernes sociale indsatser på det specialiserede socialområde placerer Rebild Kommune som nr. 71 blandt landets 98 kommuner på et såkaldt socialt indeks. Tallet er et vægtet gennemsnit og dækker over en ranglisteplads som nr. 44 i indsatsen overfor udsatte børn og unge, nr. 51 i indsatsen overfor udsatte voksne og nr. 92 i indsatsen overfor handicappede.
– Man skal altid forholde sig en lille smule kritisk til sådanne undersøgelser, siger borgmester Leon Sebbelin (RV). – Men det betyder ikke, at vi ikke kan bruge deres resultater. Det er naturligt at kigge indad og spørge os selv, hvorfor vi lige ligger her i en undersøgelse som denne.
Formanden for den lokale afdeling af Danske Handicaporganisationer (DH), Allex Lund Pedersen, er rystet over Rebild Kommunes placering på det sociale indeks.
– Den lave placering er beskæmmende, når man tænker på alle de sager, der har været på det specialiserede socialområde de senere år i Rebild Kommune, siger Allex Lund Pedersen. – Byrådet har en ambition om at være helt i top blandt landets kommuner, når det drejer sig om at være så erhvervsvenlig som mulig. Jeg kunne ønske, at der vil være den samme ambition på f.eks. handicapområdet.
Ingen af de nordjyske kommuner er blandt landets højest rangerede på undersøgelsens sociale indeks. Frederikshavn ligger bedst som nr. 28, mens Brønderslev og Morsø ligger i bunden som henholdsvis nr. 91 og 94. Rebild Kommune er med sin placering som nr. 71 den 6. bedste af de 11 kommuner i den nordjyske region.
Hvad angår placeringen på specielt indekset over kommunernes indsats over for deres handicappede borgere, er det i Nordjylland derimod kun Vesthimmerland (nr. 95) og Brønderslev (nr. 97), der liggere lavere placeret end Rebilds 92.-plads. Thisted og Frederikshavn kommuner er på dette område blandt de ti bedste i landet.
– Rebild Kommune har formuleret en rigtig god handicappolitik, men det gælder jo om at implementere den ordentligt, påpeger Allex Lund Pedersen. – Jeg håber, vi kan få lavet en handicappolitisk handlingsplan i den nærmeste fremtid, i forlængelse af den regeringen lavede sidste år på nationalt plan.
Leon Sebbelin mener ikke, det er altafgørende, hvilken placering kommunen helt nøjagtigt har i sådanne undersøgelser.
– Det afgørende er, at vi går det pågældende område igennem for at finde ud af, om vi skal til at sætte noget i værk, og hvad det i givet fald skal være.
Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Epinion for Socialpædagogernes Landsforbund. Den måler de enkelte kommuners sociale indsats på tre områder: Udsatte børn/unge, udsatte voksne samt handicappede. Indsatsen er målt på 103 forskellige indikatorer. F.eks. måles kommunernes indsats overfor handicappede ved, om kommunens handicapråd inddrages i beslutningsprocessen, og om kommunen tilbyder ledsager til ferier og til forskellige fritidsaktiviteter. Kommunernes økonomi og budgetter på de tre områder har man i undersøgelsen valgt ikke at medtage, da de ”bedste sociale indsatser ikke nødvendigvis behøver at være de dyreste” iflg. Socialpædagogernes Landsforbund
Undersøgelsen er baseret på data fra fire kilder: Forvaltningschefer i kommunerne, brugerrepræsentanterne i kommunernes handicapråd, de kommunalt ansatte socialpædagoger og Danmarks Statistik. Dataene er indsamlet via spørgeskemaer og telefoninterviews i perioden 5. august – 15. september 2014.
Det kommer ikke bag på en med den poltik der blev ført under Anni Winther da hun sad på posten. Jeg arbejder selv indenfor handicapområdet og kender “systemet” indefra. Jeg har tit rystet på hovedet når man har fået fortalt hvordan udviklingshæmmede borgere blev behandlet i Rebild kommune. Tænker her på, at man at økonomiske årsager valgte eller ihvertfald planlagde (ved ikke om det blev en realitet) at sammenlægge et plejehjem for ældre demente og et boform for udviklingshæmmede under en institution. Det vidner om at der sidder medarbejdere og politikkere i Rebild kommune som ikke har det mindste indblik i handicappedes rettigheder og levevilkår. Demente og udviklingshæmmede er to forskellige befolkningsgrupper som ikke har brug for den samme sociale indsats som ville være tilfældet ved en sammenlægning.
Nu håber jeg i og med, at der kommet en mere “rød” politik til Rebild at det ændrer vilkårene for kommunens svageste.