På Road Trip om EU


(foto Bertil Mortensen)

 

Fire af Støvring Gymnasiums klasser har deltaget i et samfundsfagligt arrangement – et Road Trip – planlagt og gennemført af Europabevægelsen.

Dagens tætte program indeholdt bl.a. en gennemgang af EU’s institutioner, af Danmarks retsforbehold, som et Folketingsflertal har besluttet skal til folkeafstemning inden for en overskuelig fremtid, forskellige rollespil om EU, træning i at skrive læserbreve og en afsluttende paneldebat mellem fem politikere.

– Formålet med arrangementet er, at vore elever skal blive mere interesserede i EU, forklarer lektor og lærer i samfundsfag, Steen Madsen. – EU fylder meget lidt i medierne i forhold til, hvor meget EU betyder for elevernes hverdag.

Steen Madsen, lektor (foto Bertil Mortensen)

Det formål ser ud til at være blevet opnået. I hvert fald siger to af eleverne, Niels Vestergaard og Anders Pristed, samstemmende:

– Vi synes, vi har fået en rigtig fin oplevelse, fordi vi får en anden forståelse for emnet, når informationerne bliver givet af folk, der – som det er tilfældet her – beskæftiger sig med EU næsten dagligt.

Anders Pristed og Niels Vestergaard (foto Bertil Mortensen)

EU betragtes af mange elever som et ret vanskeligt stof. Så spørgsmålet er, om arrangøren har ramt det rigtige, faglige niveau hos eleverne.

– Det synes jeg i det store og hele har været tilfældet, vurderer Steen Madsen. – Vi arbejder naturligvis med emnet i samfundsfagsundervisningen, og inden arrangementet her finder sted, gennemgår vi de grundlæggende politiske forhold i EU, så eleverne kan være tilstrækkeligt godt klædt på.

Arbejde med læserbrev om EU (foto Bertil Mortensen)

Arrangøren af Road Trip – Europabevægelsen – er en erklæret pro-EU organisation, som bl.a. er tilhænger af en øget integration i EU. Man kunne derfor stille det spørgsmål, om det forhold ikke vil farve arrangementet i en bestemt EU-politisk retning.

Det mener mødelederen Peter Parbo fra Europabevægelsen ikke:

– Vi giver fra starten tilhørerne en – så at sige – politisk varedeklaration, så de ved, hvad vi står for. Eleverne kan desuden danne deres holdninger ud fra bl.a. den politiske paneldebat, som afslutter mødet.

Peter Parbo. Europabevægelsen (foto Bertil Mortensen)

Anders Pristed og Niels Vestergaard kan godt se, der kan være et problem.

– Men vi mener, at arrangøren prøver at give et objektivt billede. Hvis det ikke sker, tror vi, at vi godt kan gennemskue det.

I den afsluttende paneldebat blev mange forskellige emner endevendt. Lige fra bådflygtninge i Middelhavet over fiskeindustrien i Nordjylland og til landbruget i Danmark.

Politikerne i panelet var Ebrahim Khalaf (K), Christina Egelund (LA), Jess Laursen (V), Thomas Klimek (SF) og Allan Vesterlund (Folkebevægelsen mod EU).

Fra venstre: Ebrahim Khalaf (K), Christina Egelund (LA), Jess Laursen (V), Thomas Klimek (SF) og Allan Vesterlund (Folkebevægelsen mod EU) (foto Bertil Mortensen)