Lovejoy - kometen kommer!


Lovejoy (foto Naskias CC-BY-SA-3.0)

Naturvejleder i Rebild Kommune Søren Risborg ønsker denne gang i sin faste klumme i rebildnetavis.dk ”God kometjagt!”. Hvis vejret er nogenlunde klart, kan du opleve kometen fra midt på aftenen.

Kometen kommer – Kometen kommer ….Som i Emil fra Lønneberg er der netop nu en komet på nattehimlen. Der er dog ingen grund til panik, og Tyttebær Maja kan slappe helt af. 

Den er på vej ind omkring solen og meget langt væk fra jorden, men i gamle dage var vi skræmte over dem og troede de varslede død og ødelæggelse, når de en sjælden gang imellem viste sig på nattehimlen. Kometer er store snavsede isklumper fra det ydre rum, der af solsystemets tyngdekraft, trækkes ind i igennem vores solsystem og runder solen, inden de slynges tilbage i rummet. De bliver slynget langt ud i rummet, inden tyngdekraften trækker dem tilbage igen – derfor flyver de i store elliptiske baner og viser sig med faste intervaller på himlen.

Den mest berømte komet er Halleys komet, som menneskeheden har fulgt gennem historien. Der er beretninger om Halleys komet helt tilbage fra 240 før Kristus og både kineserne, babylonerne og folk i middelalderen har beskrevet synet. Den er bl.a. afbildet på Bayeuxtapetet – det lange broderi med historien om, hvordan Harold Godwinson tabte slaget ved Hastings til Vilhelm Eroberen. Den viste sig i marts 1066 og har været et frygtindgydende syn – formodentlig har kometens hale gået fra horisont til horisont, og man kan sige, at den jo varslede død og ødelæggelse for Harold Godwinson, der som bekendt tabte slaget Det blev enden på den tidsperiode, vi kalder vikingetid, og blev starten på middelalderen. 

Der er 75 – 76 år imellem den viser sig, og det var den engelske astronom Edmond Halley, der studsede over en komet, der havde vist sig i 1531,1607 og i 1682, så han forudså, at den kom tilbage i 1758, men levede desværre ikke længe nok til at se, om han havde ret. Det havde han, og derfor er den opkaldt efter ham.

Halleys Komet viste sig i 1986, hvor jeg så den. Historiens vingesus udeblev dog – den var en lille prut på nattehimlen og meget svær at se. For hver gang, kometerne runder solen, slider solstrålingen materiale af overfladen, og da Halleys Komet har været forbi solen mange gange i sin lille elipse, er den slidt ned og overfladen ligner mest en sort slagge.

Reglen er, at kometerne opkaldes efter den, der først ser den, hvilket giver nogle underlige navne: HaleBob og Hyakutake er nogen af de seneste, og den komet, vi kan se lige nu, hedder Lovejoy C/2014 Q2 opkaldt efter den australske kometjæger Terry Lovejoy – det er hans 5. fund.

Hvis du gerne vil se kometen Lovejoy nu, skal du kikke skråt op foran Orion i retningen bag om Tyren – du kan finde stjernebillederne i Star Chart eller Sky Safari app´en til din smartphone eller pad.

Den har en meget smuk grøn farve og kan ses i en 10×50 håndkikkert, hvis du ikke lige har et teleskop ved hånden. Netop nu kan den dog være lidt svær at få øje på, fordi den aftagende fuldmåne overstråler de svage objekter på nattehimlen, men næste gang, du kan se netop denne her, er først om ca. 8000 år God kometjagt!

Vh. Søren Risborg

Naturvejleder i Rebild Kommune Søren Risborg