Guidekursus på skinner
Over 50 interesserede mødte op til et orienteringsmøde om muligheden for at blive guide i lokalområdet – 37 af dem er blevet udvalgt som guideaspiranter.
Guidekurset, som består af 10 moduler med i alt 35 timers undervisning, har allerede afviklet 3 af modulerne med emnerne formidlingsteknik, planter og fugle.
Søren Risborg, naturvejleder og underviser på kurset, er begejstret for, hvad han hidtil har set.
– Guideaspiranterne er topmotiverede. De vil virkeligt det her, og det er en kæmpefornøjelse at se dem arbejde med stoffet, siger han.
Stort behov for guider
I slutningen af september får aspiranterne – hvis de ellers deltager i hovedparten af modulerne – deres kursusbevis og kan så gå i gang med at guide foreninger, virksomheder, familier og andre grupper. De hyres via RebildPorten (turistkontoret) til at guide inden for et emnemæssigt eller geografisk område, som de specielt er interesserede i og har kompetence i.
At guiderne nok skal komme i arbejde, er Søren Risborg ikke i tvivl om. Han vurderer – ud fra meldinger fra RebildPorten – at der er et enormt behov hos områdets besøgende for at kunne blive guidet rundt i og omkring Rebild Bakker og Rold Skov.
– RebildPorten har fået mange henvendelser om muligheden for at få en guidet rundtur, men der har hidtil ikke rigtigt været noget på hylderne. Så tilbuddet om i fremtiden at kunne få stillet lokalguider til rådighed falder på et tørt sted, siger han.
Glæder sig til opgaven
Kent Frilev, en af guideaspiranterne, glæder sig til at vise områdets mange naturmæssige og kulturelle perler frem.
– De moduler, jeg hidtil har deltaget i, har været spændende, understreger han.
Om hans motiver til at melde sig som guide siger han.
– Jeg har en stor interesse i hele vores egn og har boet her i 30 år. Så jeg vil derfor gerne være med til at formidle min viden og entusiasme videre til turister og andre, der besøger området.
Han kan ligesom de øvrige guideaspiranter se frem til på de kommende moduler at blive undervist i landskabsdannelse, fauna, fossiler, lokalhistorie, skovdyrkning, skovens historie, naturbeskyttelsesloven m.m. Der er også indlagt et modul med førstehjælp i undervisningen.
Økonomien bag
Guiderne bliver ansat i Rebild Kommune og får et honorar for deres arbejde efter gældende takster.
Det samlede budget for guideprojektet er på 95.000 kr., hvoraf de 25.000 kr. søges tilvejebragt ved sponsorater. Der er allerede en del, der har tegnet sig som sponsorer, men der er ifølge Søren Risborg stadig plads til flere.
De resterende af budgettets 70.000 kr. kommer fra Rebild Kommune og Friluftsrådet, mens Naturstyrelsen og Rebild Naturskole stiller medarbejdere til rådighed.