Sundhed for alle pengene

Del artiklen:
image_print

Selv på en halvkold formiddag er den ny legeplads i brug i St. Brøndum (foto Bertil Mortensen)

Rebild Kommune inviterer nu borgerne i 14 lokalsamfund til at søge penge fra en kommunal pulje, som har til formål at fremme folkesundheden i netop deres lokalområde. St. Brøndum var et af de lokalsamfund, som i 2015 fik tildelt 65.000 kr. fra puljen.

St. Brøndum har brugt sine 65.000 kr. på en legeplads, udendørs fitnessredskaber, en petanque-bane og en arrangementsrække – ”Sund krop og sjæl”- i forsamlingshuset med meditation og terapibold. Det eneste, der mangler at blive realiseret, er selve opstillingen af fitness-redskaberne, men de er indkøbt og sættes op i foråret.

– Både legeplads og petanque-bane er blevet flittigt brugt henover sommeren og i efteråret, siger Charlotte Bach Kragh-Pedersen, et af medlemmerne af den initiativgruppe, som blev nedsat og tog affære, da kommunen sidste år annoncerede muligheden for at søge penge fra sundhedspuljen. – Man har næsten ikke kunnet køre forbi vores sportsplads med legepladsen og petanque-banen uden at se, at den var fuld af liv.

Hun vurderer, at hvis ikke byen havde fået det økonomiske skub fra puljen, ville flere af initiativerne ikke være blevet til noget før engang ud i fremtiden.

Charlotte Bach Kragh-Pedersen fra initiativgruppen i St. Brøndum (privatfoto)

Hun glæder sig ikke bare over selve resultatet – legeplads m.m. – men også, at stort set hele byen har været med i processen for at få projektet op at stå.

– Da vi i maj holdt byfest, hvor folk kunne være med til at bestemme, hvad de 65.000 kr. skulle bruges til, mødte der 150 op, siger hun. – Og den store opbakning betyder, at hele byen føler at have et ejerskab til projektet.

Hvordan få del i sundhedspuljen?

Det er ikke alle og enhver, der kan søge om pengene, men kun 14 udvalgte sogne i kommunen: Binderup, Blenstrup, Brorstrup, Bælum, Durup, Haverslev, Ravnkilde, Rørbæk, Skibsted, Solbjerg, St. Brøndum, Suldrup, Sønderup og Veggerby.

De er valgt i forlængelse af rapport – ”Sundhedsprofil” – som Region Nordjylland har udarbejdet på baggrund af en undersøgelse af borgernes sundhed i de enkelte kommuner i regionen. I undersøgelsen måles bla. borgernes egen oplevelse af deres mentale og fysiske tilstand, deres fysiske aktivitet, kost, rygevaner, sociale relationer m.m.

Blandt de af 14 lokalområder, som hver kan indsende en ansøgning, der fortæller, hvordan man forestiller sig, at sundheden – den fysiske og/eller mentale – i deres område kan forbedres, udvælger Rebild Kommune tre af dem, som hver får tildelt 65.000 kr. I 2015 fik foruden St. Brøndum også Binderup og Sønderup hver 65.000 kr. fra puljen.

Udsnit af invitationen til lokalsamfundene (Rebild Kommune)

Lokalsamfundet bestemmer selv, hvordan pengene skal anvendes, men for at få del i puljen er det afgørende, at lokalområdet er motiveret for at fremme sundheden, og ikke mindst, at der ligger en plan for, hvordan borgerne vil blive involveret i processen.

Demokratisk proces

I de tre lokalområder, der ”vinder”, er det nemlig borgerne selv, der skal komme med forslag til de aktiviteter/projekter, der kan forbedre sundheden. De beslutter ved afstemning, hvilke projekter der skal prioriteres. Og det er også borgene selv, der er ansvarlige for at gennemføre projekterne.

Man kan få mere at vide om informationsmøde, ansøgningsfrister m.m. på:

www.rebild.dk/sundhedforpengene

Del artiklen:

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *