På sporet i Rold Skov

Del artiklen:
image_print

Et nystartet laug er i denne uge i fuld gang med at forbedre mountainbike (MTB) ruterne i Rold Skov, så de er klar til højsæsonen. Et arbejde som også kan medvirke til opretholde og udvikle gode relationer mellem skovens gæster, bl.a. skovvandrere, ryttere til hest, motionsløbere og MTB-rytterne

Arbejdet med at reparere og vedligeholde sporene på MTB-ruterne i Rold Skov er i år lagt i hænderne på et nydannet mountainbike-laug – Rold Skov MTB-Laug. Og nogle af laugets medlemmer er netop i denne uge travlt beskæftiget med opgaven.

– Det er superdejligt, at folk, som det er tilfældet her, gider lave et fornuftigt stykke arbejde, siger projektleder og biolog hos Naturstyrelsen, Svend Bråten, der fungerer som en slags sjakbajs for de frivillige.

MTB spor 1

Opgaven går ud på at lave MTB-ruterne klar til sæsonens kørsel i skoven. I vinterens løb er sporene på ruterne nemlig blevet kørt grundigt op og trænger til at blive repareret på dele af strækningerne.

Tidligere var det de lokale cykelklubber (Televom. Rold Skov MTB, MTB Rebild Bakker og Støvring Motionscykelklub), som udførte det arbejde, men det nystiftede Rold Skov MTB-Laug er åbent for alle – lokale og ikke-lokale -, der er interesseret i at køre mountainbike i Rold Skov. Lauget har til formål – foruden at vedligeholde og udvikle MTB-sporene – også at give besked på laugets Facebook-side, hvis sporene omlægges, eller hvis de pga. f.eks. stormfald midlertidigt må lukkes.

De fleste af dem, der foreløbigt har knoklet med sporene i disse dage, er dog medlemmer af en af de lokale MTB-klubber.

– Men der skal nok komme nogle udefra, er Svend Bråten overbevist om. – Når vi de tidligere år har gået og arbejdet på sporene, har vi mødt mange, der har spurgt: Hvad laver I? Og når de har fået svaret, lyder det: Hvor og hvornår kan man melde sig til arbejdet?

Henning Bols – en af de frivillige – svinger øksen

Forholdet mellem MTB-ryttere og skovens andre brugere

Det er ingen hemmelighed, at der nogle steder i landet har været et anspændt forhold mellem MTB-ryttere, motionsløbere, ryttere til hest, og vandrere, der bare vil gå og nyde skovens dybe, stille ro. Men det gælder kun i begrænset omfang i Rold Skov.

– Der er en supergod dialog mellem alle parter, siger Svend Bråten. – Vi har ikke og har heller ikke haft de store konflikter mellem de forskellige brugere af skoven.

Skoven bliver ganske vist brugt af flere og flere MTB-ryttere, men når man f.eks. spørger Rold Storkro og andre, som arrangerer ture for deres gæster i skoven, hvordan de oplever MTB-rytternes kørsel, er svaret iflg. Svend Bråten, at rytterne er blevet bedre og bedre til at køre ordentligt og tage hensyn til andre af skovens brugere.

– Vi har også udarbejdet et MTB-kodeks om kørsel i skovene, som klubberne er blevet præsenteret for, og som de arbejder ud fra, understreger han.

Netop det igangværende sporarbejde er vigtigt for at undgå konflikter.

Hvis sporene har en beskaffenhed, der gør, at folk kan køre på dem og ikke møder f.eks. en 30 m lang strækning af mudder på deres vej, drejer de ikke væk fra sporet med risiko for at kunne komme til at genere andre af skovens gæster, påpeger Svend Bråten.

Sådan kan et spor se ud efter vinteren. Det trænger til en kærlig hånd

Fakta

Den første afmærkede MTB-rute rute blev etableret i 2004, og senere er der kommet flere til:

1. Den Store Rold Skov rute Ruten består af en gennemgående let blå rute med mulighed for tilvalg af røde og sorte delstrækninger. Den blå rute er den letteste, den røde rute er middelsvær og den sorte rute er den sværeste og kun for de erfarne MTB-ryttere. I alt er der 26 km og 590 højdemeter

2. 24 timers MTB-ruten Ruten er på 14 km og består hovedsagligt at snævre single tracks, og der er et fantastisk flow i ruten.

3. Børne MTB-ruten Banen er i alt ca. 1,4 km lang og forholdsvis flad, men med masser af sjove single tracks. Man kan vælge en let blå rute, en lidt sværere rød eller prøve kræfter med ”Bjergsløjfen”.

4. Downhillbanen En ekstrem vanskelig stejl og 450 m lang bane for meget øvede og rutinerede ryttere.

Yderligere oplysninger Man kan læse mere om mountainbike i Rold Skov og finde kort over de fire forskellige mountainbikeruter på Naturstyrelsens hjemmeside, http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/mountainbike/rold-skov-himmerland/.

Man kan tilmelde sig Rold Skovs MTB-laug på Facebook. Indtil nu er omkring 150 personer tilmeldt. https://www.facebook.com/groups/1654841481411463/

 

 

Del artiklen:

You may also like...

1 Response

  1. Erik Lægdsgaard siger:

    Hvor er det dejligt og vigtigt med en så fyldestgørende information som netavisen her kommer med. Godt for naturen og alle de mennesker der færdes i den

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *