Forgæves ændringsforslag i 11. time


(Foto fra hæftet “Plan- og klimastrategi 2015”)

SF’s og Enhedslistens forslag til ændring af dele i kommunens ”Plan- og klimastrategi 2015” fik ikke støtte fra andre på seneste byrådsmøde.

Det sidste punktum i processen hen imod udarbejdelsen af kommunens ”Plan- og Klimastrategi 2015” blev sat af Byrådet på dets seneste møde. Her blev strategien nemlig endeligt vedtaget.

Bent Skovgaard Olsen (EL) og Annette Søegaard (SF) gjorde dog på mødet et sidste forsøg på at få ændret strategien på fire punkter. Bla. foreslog de at indsætte en formulering, der forpligtede Byrådet til at udarbejde en ”klimahandleplan med konkrete målsætninger, handleplaner og tidsplaner for Rebild Kommunes fortsatte indsats mod klimaforandringer”.

Et andet af forslagene gik på, at formuleringen om en fremtidig naturpolitik for kommunen blev mere forpligtende, således at der i Plan- og miljøstrategien kommer til at stå ”Byrådet planlægger” en fremtidig naturpolitik i stedet for ”Byrådet arbejder for” en sådan. Det vil iflg. forslagsstillerne gøre det klart, at naturpolitikken ikke skal udarbejdes engang langt ude i fremtiden, men i den nuværende byrådsperiode.

Annette Søegaard (SF) og Bent Skovgaard Olsen (EL)

Ingen støtte

Men debatten på byrådsmødet kom ikke til at handle om selve indholdet i forslagene, selvom både Morten Lem (S) og Leon Sebbelin (R) udtrykte en vis sympati for nogle af de ideer, der lå bag dem.

I stedet kom diskussionen til at dreje sig om, at byrådsmedlemmerne havde modtaget de to partiers forslag for sent – faktisk aftenen før byrådsmødets afholdelse.

Det fik bl.a. Jeppe Ugilt (løsgænger) til at påpege, at ”Plan- og Klimastrategi 2015” var udtryk for et kompromis, og at hvis man på det nuværende, sene tidspunkt i beslutningsprocessen åbnede op for ændringer, ville andre også på banen, og ”hele det hidtidige forløb være fuldstændigt til grin”.

Morten Lem (S) var inde på det samme og sagde, at Plan- og miljøstrategien ikke er udtryk for, at man var enige i det hele, men at den afspejlede det, man politisk  kunne blive enige om.

Jeppe Ugilt (løsgænger) og Morten Lem (S) (foto Bertil Mortensen)

Eneste mulighed

Annette Søegaard medgav, at de to partiers ændringsforslag var sendt sent ud til byrådsmedlemmerne. Men hun påpegede samtidigt, at da hverken SF eller Enhedslisten har sæde i Teknik- og miljøudvalget eller i den nedsatte politiske styregruppe, som har lavet forarbejdet til strategien, er Byrådet det eneste forum og den eneste mulighed for dem til at komme med input i en sag som denne.

Resultatet af debatten blev, at ”Plan- og miljøstrategi 2015” blev vedtaget – som den forelå – med 19 stemmer. SF’s og Enhedslistens to byrådsmedlemmer stemte imod, mens Den Sociale Fælleslistes 3 medlemmer undlod at stemme.

Fakta

Byrådet vedtog i august 2014 tidsplan og kommissorium for en plan- og klimastrategi. I forbindelse hermed blev der nedsat en politisk styregruppe bestående af 4 medlemmer fra Byrådets Økonomiudvalg og 3 fra Teknik- og miljøudvalget. Gruppens opgave var at udarbejde et forslag til en plan- og klimastrategi.

Byrådet godkendte i februar 2015 styregruppens forslag – ”Plan- og klimastrategi 2015” -, som herefter blev udsendt i en otte ugers offentlighedsfase i foråret 2015. Omkring 100 borgere og foreninger afleverede i denne fase ad forskellige kanaler kommentarer, bemærkninger og ændringsforslag til strategien, men stort set ingen af dem har altså vundet gehør hos flertallet af politikerne i Byrådet.

Plan- og klimastrategien er forløber for en kommende kommuneplan, der mere konkret skal udmønte strategien, og som forventes færdig i 2017.




En hjertesag for alle


(foto Bertil Mortensen)

”Thumbs up” fra byrådsmedlemmerne til Den Sociale Fælleslistes forslag om hjertestartere på alle Rebild Kommunes ældrecentre, men de var ikke enige med forslagsstilleren om, hvordan sagen skal håndteres.

Forslaget om hjertestarterne havde Allen Busk fra Fælleslisten oprindeligt stillet i Økonomiudvalget, men da et flertal her besluttede at sende sagen i Sundhedsudvalget, valgte han at bede om at få den behandlet i Byrådet.

Samtlige partier og lister udtalte sig på torsdagens byrådsmøde positivt om at få installeret hjertestartere på alle kommunens ældrecentre. I dag findes de kun på tre af de elleve centre.

Allan Busk begrundede bl.a. forslaget med, at det er her, der dagligt færdes mange mennesker: Foruden beboerne også medarbejdere og de pårørende.

– Ældrecentrene er den største arbejdsplads i mange af kommunens byer, påpegede han. – Det er lige så vigtigt at have hjertestartere her som på f.eks. vore rådhuse.

Forslagsstiller Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste (foto Bertil Mortensen)

Han begrundede også forslaget med, at han har fået flere henvendelser om de manglende hjertestartere fra ansatte på ældrecentrene.

Livsforlængende behandling?

Under debatten rejste politikerne flere spørgsmål. F.eks. hvad nu, hvis den ældre ikke ønskede at blive genoplivet? Den del af problematikken var Lene Aalestrup (K), Holger Pedersen (K), Jeppe Ugilt (løsgænger), Annette Søegaard (SF) og – også Allan Busk selv – inde på.

Holger Pedersen (K), som er en af de politikere, som ønsker det etisk aspekt inddraget i debatten (foto Bertil Mortensen)

Flere byrådsmedlemmer ønskede desuden at få belyst, hvordan man sikrer tilgængeligheden til hjertestarterne i alle døgnets timer. Om der er flere andre kommunale institutioner, som har behov for at få én sat op. Og hvor de skal placeres, så de dækker et så stort geografisk område som muligt.

Sundhedsudvalg eller Byråd?

En stor del af debatten drejede sig også om, hvorvidt sagen først skulle behandles i det relevante fagudvalg – i dette tilfælde Sundhedsudvalget -, inden Byrådet kom ind i billedet. Det var alle politikerne bortset fra forslagsstillerne tilhængere af. Argumentet var, at det sikrer en mere grundig og nuanceret sagsbehandling, således at Byrådet efterfølgende har et bedre grundlag at træffe sin beslutning på.

– Men baggrunden for at vi har ønsket om at få sagen behandlet i Byrådet i stedet for Sundhedsudvalget har været, at vi af nogle medarbejdere på centrene var blevet gjort opmærksom på, at der på udvalgsformand Annette Søegaards (SF) Facebookside foregik en debat, som de – fejlagtigt viste det sig – tolkede som om der her taltes imod hjertestartere på centrene, sagde Allen Busk. – Og så ville vi selvfølgelig ikke sende forslaget til et udvalg, hvor formanden ifølge nogle af medarbejderne var imod at opsætte hjertestartere.

Annete Søegaard (SF), formand for Sundhedsudvalget (foto Bertil Mortensen)

Det fik Annette Søegaard til tørt at bemærke:

– Jeg glæder mig over, at når vi snakker politik, så foregår det her i Byrådet og ikke på Facebook. Jeg var ved at få hjertekvababbelse, da jeg fandt ud, at der var nogle, der mente at vide, hvad jeg mente om hjertestartere på ældrecentre.

Enden på den over 20 minutter lange debat blev, at sagen sendes i Sundhedsudvalget til en nærmere behandling og drøftelse.




Varieret efterårsprogram fra Musikstationen


Alberte Winding (pressefoto)

Det er en glad Kristian Helmer fra Musikstationen i Skørping, som kan præsentere efterårets koncertprogram.

– Vi hylder som altid variationen i vores program, og det er bestemt også tilfældet det her efterår, siger Kristian Helmer. – Vi ser frem til at præsentere fire koncerter i alt: Én af dem med dejlige danske sange og en anden med en god gang soul/gospel.

Og noget kryptisk forsætter han: – Men også en koncert med sange om den mørke side af månen og de indre og ydre mure, samt en jazzkoncert – ”shaken, not stirred”.

Forklaring følger.

Alberte med band starter efterårssæsonen

Fredag d. 4. september kommer Alberte Winding med band til Kulturstationen i Skørping.

Alberte udgav i maj måned i år albummet med titlen ”Kommer hjem”. Det fik flotte anmeldelser og er produceret i samarbejde med Albertes mand Andreas Fuglebæk, der også er guitarist i bandet. Sangene udgør ifølge Musikstationen tilsammen et folk-popunivers præget af akustiske guitarer og enkle, iørefaldende melodier med nærværende og skarpe tekster. Men Alberte har også et stort bagkatalog med gamle kendinge, som ”Tænder på et kys” og den smukke ”Lyse nætter”.

– Vi begynder efterårssæsonen med en kunstner fra den øverste hylde, understreger Kristian Helmer.

Kristian Helmer fra Musikstationen (foto Bertil Mortensen)

“Dark Side of the Moon” og “The Wall”

Her kommer forklaringen om koncerten om “den mørke side af månen” og “de indre og ydre mure”: Fredag d. 2. oktober præsenteres nemlig det 9 mand/kvinde store Aalborg-band Timeshare, som spiller musik af den legendariske gruppe Pink Floyd. Aftenens set kommer til at spænde lige fra ”Dark Side of the Moon” fra 1973, over ”The Wall” fra 1979 og til ”Endless River” fra 2014. Bandet består af seks musikere og tre korsangere.

– Kulturstationen kommer til at syde af psykedeliske toner den aften, lover Kristian Helmer.

Timeshare (pressefoto)

Kiss-Kiss Bang-Bang og James Bond

”Shaken, not stirred” er James Bonds berømte krav til, hvordan han vil have sin Martini-cocktail serveret. Om det bliver muligt at få Bonds yndlingscocktail under endagsturen til James Bond-land fredag d. 6. november på Kulturstationen og i Kinorevyen, har arrangørerne endnu ikke løftet sløret for.

Men det står fast, at der samme dag både bliver ”Bond-koncert”, ”Bond-menu” og premiere i Kinorevyen på den ny Bondfilm ”Spectre”.

Det er bandet Kiss-Kiss Bang-Bang, der står for endagsturens koncertdel. Bandet spiller James Bond-musik i jazz-arrangementer, og hele jazzhistorien vil blive præsenteret i løbet af koncerten.

Bandet lover, at det via filmenes klassiske titelmelodier og soundtracks vil komme rundt i de hårde, sjove, men også mørke sider i James Bond universet.

– Der er lagt op til et brag af en koncert for folk, der enten er vilde med James Bond eller god jazz, eller måske begge dele, forsikrer Kristian Helmer.

Kiss-Kiss Bang-Bang (pressefoto)

Marie Carmen Koppel afslutter efterårssæsonen

Som rosinen i pølseenden præsenterer Musikstationen Marie Carmen Koppel med band lørdag den 28. november.

Marie Carmen Koppel (pressefoto)

– Hun har en af landets største stemmer, siger Kristian Helmer og udsteder en garanti: – Hun vil levere en intens og nærværende soul og gospel.

INFO: Billetpriser og køb af billetter på www.himmerlandsbilletten.dk




Red Barnet: Behov for flere indsamlere


(foto Anne-Sofie Helms/Red Barnet)

Ved sidste års landsindsamling blev der i Skørping-området samlet godt 22.000 kr. ind til Red Barnet. Det betegner indsamlingsleder Annette Jaquet som et meget flot resultat, men hun ser det meget gerne overgået søndag d. 6. september ved dette års indsamling til fordel for katastroferamte børn.

20 børn og voksne meldte sig sidste år som indsamlere til Red Barnet i Skørping-området og samlede omkring 22.000 ind i løbet af ca. tre timer.

– Det beløb var faktisk en ny rekord, fortæller indsamlingsleder Annette Jaquet. – Men med flere indsamlere kan resultatet i år blive endnu bedre.

Skørpingområdet dækker postnummer 9520. Sidste år var hele Skørping by for første gang dækket, og flere børn end tidligere fulgtes med deres forældre rundt på indsamlingsruterne, så man egentlig kan sige, at ”børn hjælper børn”. Men det kneb med indsamlere i den øvrige del af 9520-området.

– Der er flere, der allerede har meldt sig som indsamlere i år, fortæller Annette Jaquet. – Mange er gengangere, men der er heldigvis også flere nye, som vil gøre en indsats. Men vi har behov for, at endnu flere melder sig.

Børn fanget i katastrofer

I år samler Red Barnet ind til børn, som er fanget i katastrofer, f.eks. pga. tørke, orkaner og – som det skete tidligere på året i Nepal – pga. jordskælv.

I Nepal blev mange børn ofre for jordskælvet og fanget i en forfærdelig katastrofe. Men Red Barnet har arbejdet i Nepal i mange år og kunne derfor rykke ud med personale og livreddende nødhjælp umiddelbart efter jordskælvet. Organisationen uddelte presenninger, fødevarer, hygiejne-kits og oprettede beskyttede områder for børn.

Fra jordskælvet i Nepal tidligere på året (foto Wikimedia Commons, Punya)

Jonas Keiding Lindholm fra Red Barnet har over 15 års erfaring med katastrofehjælp og har selv arbejdet med jordskælvsforbederelse i Nepal.

– Det er ofte helt basale ting, der er brug for, når man står midt i et katastrofeområde: Mad, vand og medicin. Situationen er ofte desperat, og hjælpen i den allerførste tid kan være afgørende for, om børn dør eller overlever, understreger han.

Nu, tre måneder efter at jordskælvet fandt sted, er Red Barnet nået frem til 420.000 mennesker, hvoraf 250.000 er børn. Jonas Keiding Lindholm mener, at den store indsats fra sidste års landsindsamling har været afgørende for, at Red Barnet har været i stand til at hjælpe så mange børn og familier i Nepal, som tilfældet er.

Kæmpehjælp

En indsamler vil typisk indsamle omkring 1.000 kr på ca. tre timer. Det kan f.eks. give mad til en familie i en måned, rent vand til 65 familier i en måned eller medicin til 100 børn.

– Så brug 2-3 timer på gader og veje søndag d. 6. september, opfordrer Annette Jaquet. – De indsamlede penge vil gøre en kæmpe forskel for mange katastroferamte børn.

INFO

Man melder sig til Red Barnets landsindsamling på www.redbarnet.dk,, på sms TILMELD til 1277 eller ring på 80 24 25 26.

Tidspunkt for indsamlingen: Søndag d. 6. september kl. 10-13.

Mødested kl. 10.00: Verandaen på Kulturstationen, hvor man får sin indsamlingsrute udleveret.

For yderligere information kontakt: Annette Jaquet – tlf. 41 77 17 08

Indsamlingsleder, Skørping og Arden områderne

 




Udvalgsflertal: Ja til pesticider på kommunal jord


(foto Bertil Mortensen)

Et flertal i Teknik- og miljøudvalget – bestående af de to Venstre-medlemmer Ole Frederiksen og Thomas Simoni samt af løsgænger Jeppe Ugilt – foreslår at bruge pesticidet Round Up på kommunale arealer i fremtiden. Hovedbestanddelen i Round Up – glyphosat – er for nyligt sat på Arbejdstilsynets kræftliste.

Som sit bidrag til at finde besparelser på 10 mio samlet på kommunens 2016-budget peger udvalgsflertallet på at bruge Round Up i stedet for gasbrændere til at bekæmpe ukrudtet på kommunal jord – bortset fra i indvindingsoplande til vandværker og i områder med særlige drikkevandsinteresser. Det anslås at kunne medføre en besparelse på 350.000 kr.

Udvalgsformand Morten Lem (S) er imod, og udvalgets femte medlem Allan Busk (Den sociale Fællesliste) tager forbehold, idet han ønsker konsekvenserne for de ansattes arbejdsmiljø ved brug af pesticider nærmere undersøgt.

Udvalgsflertallet, der siger ja til Round Up: Ole Frederiksen (V), Thomas Simoni (V) og Jeppe Ugilt (løsgænger)

På Arbejdstilsynets kræftliste

Verdenssundhedsorganisationen WHO har i en frisk rapport påpeget, at glyphosat, som er hovedingrediensen i Round Up, kan være kræftfremkaldende hos mennesker. Ifølge rapporten er der fundet kræfttumorer hos mus og rotter, der er blevet udsat for glyphosat. Om der også er denne sammenhæng mellem glyphosat og mennesker, kan WHO dog ikke sige med sikkerhed.

Arbejdstilsynet har på baggrund af WHO-rapporten sat glyphosat på sin kræftliste, idet stoffet er blevet placeret i klassifikationen ”sandsynligvis kræftfremkaldende”.

Monsanto, som producerer Round Up, afviser WHO- rapportens konklusioner.

Imod Rebilds hidtidige politik

Udvalgsflertallets beslutning om at bruge Round Up på kommunens arealer er bemærkelsesværdig, fordi kommunens politik hidtil har været, at man – bortset fra et par dispensationer til at bruge pesticidet Merit Turf på en af fodboldbanerne i Skørping – ikke bruger pesticider på egne arealer. Denne politik er også i overensstemmelse med en aftale, som kommunernes egen interesseorganisation – Kommunernes Landsforening (KL) – har indgået med Miljøministeriet. Aftalen indebærer, at kommunerne forpligter sig til fortsat at afvikle brugen af pesticider på deres arealer.

Naturstyrelsen afviser

Det har været fremme i medierne, at Naturstyrelsen på sine arealer skulle have begyndt at bruge plantegift mod invasive arter som f.eks. hybenrosen. Det afviser Naturstyrelsen er tilfældet.

Erik Dalsgaard fra Naturstyrelsen Himmerland oplyser, at man ikke her har anvendt kemiske bekæmpelsesmidler siden slutningen af 1990’erne.

Græsset skal slås

Et par af de andre mulige forslag til besparelser, som Teknik- og miljøudvalget har behandlet, har det i enighed ikke villet anbefale i forbindelse med 2016-budgettet. Det drejer sig om et forslag om at halvere antallet af græsslåninger på de kommunale arealer, bortset fra på fodboldbanerne. Heller ikke forslaget om halvere antallet af fejninger på villavejene, vil udvalget foreslå som en besparelse på næste års budget.

Tilbage står altså udvalgsflertallets bud på besparelser inden for teknik- og miljøområdet: Brugen af Round Up.




Borger-input uden gennemslagskraft


Omkring hundrede borgere og foreninger fulgte i foråret opfordringen fra byrådspolitikerne om at komme med ideer, kommentarer og forslag til Rebild Kommunes ny ”Plan- og klimastrategi 2015”. Men kun ganske få af ideerne og kommentarerne har – i hvert fald foreløbigt – fundet nåde for politikernes blikke.

Alle sejl var ellers sat til for at inddrage borgerne i processen: ”Tour de Pølsevogn” – med gratis hotdogs -, hvor byrådspolitikere tog rundt til nogle af kommunens større byer for at møde borgerne og høre deres mening. Chat mellem politikere og borgere på kommunens Facebookside. Og endeligt den mere traditionelle vej, hvor interesserede har kunnet sende kommentarer eller høringssvar til kommunen.

Men det er synd at sige, at de fem politikere i Byrådets Teknik- og miljøudvalg og i den styregruppe, der er nedsat for at arbejde med Plan- og klimastrategi 2015, har været særligt lydhøre over for ideerne og forslagene fra borgerene. De har nemlig efter indsparkene kun foretaget få – mest redaktionelle og formelle – ændringer i strategien. Langt de fleste af borgernes forslag har fået påtegnelsen, at de ”ikke bør medføre ændring i strategien”

“Tour de Pølsevogn” (foto Bertil Mortensen)

Det hører dog med i billedet, at nogle af de over hundrede borger-input vedrører emner, som ikke ligger inden for rammerne af en kommunes plan- og klimastrategi, eller som vedrører forhold, som en kommune lovgivningsmæssigt ikke har nogen indflydelse på. Det gælder især indsparkene på de såkaldte idekort, som borgerne har kunnet aflevere, da politikerne var med rundt på ”Tour de Pølsevogn”.

Flest kommentarer fra Danmarks Naturfredsforening

Den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening (DN) har indsendt det mest omfangsrige høringssvar til Plan- og klimastrategien 2015. Men også borgere fra Øster Hornum og Skibsted har været aktive ved tasterne.

DN mener generelt, at ”Plan- og klimastrategien er blevet et fagligt ret svagt og noget uambitiøst dokument, som tilsyneladende afspejler laveste fællesnævner”. Det hedder endvidere i DN’s høringssvar specifikt om naturen, at ” teksten signalerer, at naturen mest er til for kommunens skyld. Naturen skal brande kommunen og fungere som trækplaster for bosætning og erhvervsudvikling… Der savnes en anerkendelse af, at naturen har værdi i sig selv.…”.

Anette Bruun, formand for DN Rebild (privatfoto)

Skuffet DN-formand

– Jeg er skuffet over, at politikerne i Teknik- og miljøudvalget og i Styregruppen ikke har ønsket at indarbejde bare nogle af vores forslag i strategien, siger Anette Bruun, formand for DN-Rebild. – Det er meget nedslående. Det eneste lille lys, jeg kan se i mørket, er, at man mener, at det er ”en god ide” at udarbejde en egentlig klimahandleplan, som vi har foreslået. Men ”en god ide” er jo en helt uforpligtende tilkendegivelse.

Det er Byrådet, der i sidste ende afgør, hvordan Plan- og klimastrategi 2105 kommer til at se ud. I teorien kan der her foretages ændringer, men det er nok yderst tvivlsomt, om det sker.

Plan- og klimastrategien er forløber for en kommende kommuneplan, der mere konkret skal udmønte strategien.

Idekortet, som borgerne kunne udfylde og aflevere




På vej mod en integrationspolitik i Rebild


Henrik Christensen (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget

Kommunen har ikke nogen formuleret integrationspolitik. Nu tages de første konkrete skridt. Men der er lange udsigter til, at politikken træder i kraft.

I modsætning til mange andre af landets kommuner har Byrådet i Rebild ikke vedtaget nogen integrationspolitik. Men på Byrådets møde i april i år blev det besluttet, at nu var det på tide, at også Rebild Kommune fik en integrationspolitik.

Arbejdsmarkedsudvalget har efterfølgende godkendt et forslag til et kommissorium for forvaltningen, som skal danne grundlag for dens videre arbejde med spørgsmålet. Resultatet af det arbejde skal så – efter en offentlig høring – forelægges Byrådet til godkendelse.

Men det forventes først at ske i april 2016. Dvs. at processen med at få lavet en integrationspolitik er beregnet til at vare et helt år.

På spørgsmålet om, hvorvidt han synes det er tilfredsstillende, at det skal tage Rebild Kommune et år for at få udarbejdet en integrationspolitik, svarer formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Christensen (S).

– Nej, overhovedet ikke. For at sige det rent ud, så har jeg ikke været opmærksom på, at slutdatoen for arbejdet forventes at ligge så langt ud i fremtiden, erkender han. – Så nu vil jeg gå tilbage til forvaltningen og sige, at det kan vi altså ikke vente på.

Flere flygtninge til kommunen

Baggrunden for at arbejdet med en integrationspolitik igangsættes nu er, at kommunen forventes at skulle modtage en hel del flere flygtninge end tidligere, både i indeværende år og fremover.

Hver enkelt af landets kommuner får tildelt en kvote for, hvor mange flygtninge, de skal huse. Kvoten i 2015 for Rebild Kommune er 98. Dertil kommer eventuelle familiesammenføringer. I 2014 var kommunen tildelt en kvote på 22 personer.

– Vi har været vant til at have et meget lille antal flygtninge i Rebild, siger Henrik Christensen. – Og det er en af forklaringerne på, at der endnu ikke er formuleret en integrationspolitik. Men det spiller efter min mening også ind, at der tidligere har været et byrådsflertal, som ikke har haft det store fokus på integrationsspørgsmålet.

Det er han overbevist om har ændret sig med den sammensætning, det nuværende byråd har.

Integrationsråd

Byrådet besluttede også på sit april-møde, at der i kommissoriet skal indgå et forslag om nedsættelse af et integrationsråd.

Det er Henrik Christensen glad for. Forslaget om at etablere et integrationsråd er ikke nyt. Helt tilbage i 2007 behandlede Byrådet et forslag fra de Radikale om at oprette af et sådant råd, men det blev stemt ned af Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne – med undtagelse af netop Henrik Christensen, som imod resten af sin byrådsgruppe stemte for de Radikales forslag.

Rebild på en næstsidsteplads

I januar i år offentliggjorde Ugebrevet A4 en undersøgelse af, hvor gode de enkelte kommuner i perioden 2009 til 2013 har været til at gøre nyankomne flygtninge selvforsørgende – først og fremmest ved at få dem i arbejde – efter et års ophold i kommunen. Det har Rebild ifølge undersøgelsen været næstdårligst til, idet kun 10 % af flygtninge var kommet i arbejde eller blevet selvforsørgende efter et år. Slagelse Kommune toppede listen med 45 %, og gennemsnittet for alle landets kommuner var 23 %.

– Resultatet af den undersøgelse er ikke blevet refereret for mig, siger Henrik Christensen. – Den har ikke haft nogen betydning for, at vi sætter processen med at lave en integrationspolitik i gang.

Irakiske flygtningen i en flygtningelejr i Syrien (foto UK – DFID )

Kommissoriets indhold

I kommissoriet knyttes integrationspolitikken sammen med Byrådets ”Vision 2025”, hvor det bl.a. hedder, at kommunen skal danne ”rammen om et sundt, trygt og sammenhængende liv for alle”. Endvidere skal politikken i følge kommissoriet ses i sammenhæng med nogle af kommunens øvrige politikker og strategier, bla. børne- og ungepolitik, frivilligpolitik, sundhedspolitik og skole- og dagtilbudspolitik.

Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at integrationspolitikken skal omfatte en bred målgruppe, nemlig foruden flygtninge også indvandrere og efterkommere. Desuden skal integrationspolitikken række ud over de tre år, hvor kommunerne ifølge lovgivningen er forpligtet til at stå for integrationen.

Om baggrunden for at vælge den brede målgruppe siger Henrik Christensen:

– Vi vil godt indrette vores integration mod alle de udlændinge, der kommer til Rebild Kommune, og være behjælpelig med at give et løft, hvor der er behov for det.




Byfest på ret køl


Jyllandsgade (privatfoto)

Så sent som i februar i år var byfesten i Skørping ved at kuldsejle, fordi næsten al arbejdet med den lå i hænderne på nogle ganske få personer. Men efter et møde med deltagelse af omkring 25 repræsentanter fra foreninger o.a., kom festen på ret køl igen, og resultatet er en byfest med et meget omfangsrigt og varieret program.

På mødet i februar blev Skørping Byfestlav dannet, og der blev valgt en bestyrelse og en koordineringsgruppe. Den sidste har bla. til opgave at lave aftaler med de deltagende foreninger, enkeltpersoner, virksomheder o.a. Samtidigt blev det besluttet at danne en praktikgruppe, som skal sørge for, at der bliver ryddet op i gaderne om natten, lavet afspærringer, flyttet ølvogne og meget andet.

Bestyrelsen i Skørping Byfestlav

Resultatet er, at arbejdet med at planlægge, forberede og afvikle byfesten nu er spredt ud på flere hænder end tidligere.

Det er noget, som Erik Schuldt – bestyrelsesformand for byfestlavet – er særdeles tilfreds med.

– De mennesker, som er kommet ind i arbejdet, har taget opgaverne på sig, konstaterer han. – Vi har fået fordelt opgaverne, så vi undgår, at der er 3-4 personer, som bliver kørt helt ned af det arbejdspres, der faktisk ligger i at lave en byfest.

Byfestens logo designet af Lise Loell

Økonomien

Den ny måde at organisere festen på har også gjort, at økonomien nu er forankret i foreningerne, men det er ikke meningen, at de skal tjene penge på byfesten, men først og fremmest vise, hvad de kan.

Det er heller ikke meningen, at der skal akkumuleres et større overskud på festen.

– Det er dog nødvendigt at sikre en kapital – på omkring 30.000 kr. – så vi er i stand til at lave en byfest til næste år, understreger Erik Schuldt. – Men hvis der over årene skabes et større overskud end nødvendigt, skal de penge bruges til at støtte forskellige børne- og ungeprojekter.

Mangfoldighed

Erik Schuldt pointerer, at det vigtigste ved byfesten er, at den viser, at byen og dens borgere kan noget i fællesskab, og at den samtidigt er præget af mangfoldighed.

– Jeg synes, at vi har et program, som demonstrerer stor mangfoldighed: Lige fra grillfest med popband til taizé-sang og midnatskoncert i kirken.

Mange tilskuere til høvdingebold – og en spiller med en uortodoks spillestil th. (privatfoto)

Et blik på det omfangsrige program for festen synes at give Erik Schuldt ret. Allerede først på eftermiddagen i dag fredag starter aktiviteterne, men Kinorevyen tyvstartede allerede tirsdag og onsdag med udendørs film, ”Film under stjernerne”.

En begejstret direktør for Kinorevyen, Flemming Jensen, fortæller, at onsdagens film – All Inclusive – satte publikumsrekord med omkring 500 biografgængere.

Nye aktiviteter

Blandt byfestens aktiviteter er der en række velkendte og populære aktiviteter: Bla. Legeland, mad og drikke i Café-Pavillonen, i markedsteltet og i Café2B, børneloppemarked, høvdingebold, familiecykelløbet ”Skørping Rundt”, bjergenkeltstart på cykel eller rulleskøjter, salgsboder på Jyllandsgade og modeshow på Torvet.

Familiecykelløbet ”Skørping Rundt” (foto Bertil Mortensen)

Men der er også nye aktiviteter: Bridgewalking (se tidligere artikel fra d. 11/8 i rebildnetavis.dk), parcour, klatrevæg samt loppemarked på hospitalet. Og desuden er det lykkedes at få de Nordjyske Mesterskaber i storskak til Skørping. Også street-fodbold for børn og unge på den ny multibane er et nyt initiativ (man kan stadigvæk nå at melde sig til på mail: erik.bundgaarden.dk eller på 21402064)




Asylcentret i Skørping lukker


Asylcentret i det tidligere Hotel Rebild Park (foto Bertil Mortensen)

Asylcentret i det tidligere Hotel Rebild Park i Skørping lukker i løbet af kort tid – sandsynligvis om nogle få dage.

Det er Udlændingestyrelsen, som har besluttet at lukke centret. Begrundelsen er, at kapaciteten på landets asylcentre skal tilpasses antallet af asylansøgere. Det vil med andre ord sige, at et faldende asylansøgertal har overflødiggjort nogle af centrene.

Det er Asylcenter Vesthimmerland – forankret i Vesthimmerlands Kommune – der driver centret i Skørping samt en række andre i Midt- og Nordjylland. Også asylcentret i Randers skal lukke på sigt.

Ifølge Lars Vestergaard, presseansvarlig i Asylcenter Vesthimmerland, bor der i øjeblikket 23 kvinder og 3 børn på centret i Skørping. Der skal nu findes alternative boliger til dem, og så snart det er sket, lukkes centret.

Da det for ca. to år siden blev oprettet, var der nogle Skørpingborgere og et mindretal af politikerne i Rebild Byråd, som var modstandere af etableringen af centret i byen, fordi de af forskellige grunde frygtede, at der ville opstå problemer omkring centret. Frygten er blevet gjort til skamme, og der har ifølge Lars Vestergaard kun har været positive historier at fortælle om asylansøgernes ophold i byen.

Lars Vestergaard har stor ros til den frivillighedsgruppe, som blev dannet i forbindelse med etableringen af asylcentret.

– De har været meget dygtige og lavet mange, mange gode ting, siger han. – Og det har vi selvfølgelig været enormt glade for.

(foto Bertil Mortensen)




Branding – Triatland Rebild


Stillbillede fra filmen “Jagt lykken i Triatland”

Rebild Kommune har en ambition om at blive kendt som Danmarks bedste sted at dyrke udendørs sport i. Formålet er at tiltrække turister, erhvervsliv og tilflyttere.

Som et led i strategien har kommunens kommunikationsafdeling lavet en næsten to minutter lang film – ”Jagt lykken i Triatland”, som skal give et billede af nogle af de kvaliteter, Rebild besidder (link sidst i artiklen)

Filmen er ikke en traditionel, kommunal reklamevideo, som opregner en række forskellige fakta om kommunen.

– Det har fra starten været idéen, at filmen skulle appellere mere til hjertet end til hovedet, fortæller Thomas Dahl Nordlund, kommunikationskonsulent i Rebild Kommune.

Brandet ”Triatland Rebild” knyttes sammen med hele Rebild Kommune, men Rold Skov og Rebild Bakker er nok de områder, som er særligt interessante. Det er da også her, at filmens scener er optaget og indeholder nogle flotte sekvenser fra.

Netop Rebild Kommune er ifølge Thomas Nordlund meget velegnet til at blive markedsført som en attraktiv, udendørs sportsdestination.

– Vi har Danmarks største sammenhængende skov på 80 kvadratkilometer og er et af de steder i landet med flest højdemeter pr. tilbagelagt kilometer, uddyber han. – Det gør os attraktive for udendørs sportsturister og tiltrækker årligt ca. 30 udendørs sportsevents med deltagere fra hele landet. Bla. DM i amatørgadeløb, DM i Triatlon, 24 & 12 timers MTB-løb, DM i Open Water, Rold Skov Crosstriatlon og amatørverdensmesterskabet i landevejscykling 2015. Strategien er, at jo flere, der dyrker sport i kommunen, jo flere vil bosætte sig på sigt.

Mange platforme

Brandet ”Triatland Rebild” placeres på flere platforme: Facebook, kommunens hjemmeside, bannerreklamer og velkomstpakke til tilflyttere og anden PR.

Jagt lykken i Triatland” har været billig at producere. Filmens tekniske del er lavet af et produktionsselskab, men idé, koncept, manuskript, storyboard og projektledelse har kommunens kommunikationsafdeling stået for. Filmens to – ordløse – hovedroller spilles heller ikke af professionelle skuespillere, men af to kommunale medarbejdere.

Se filmen her https://www.facebook.com/triatlandrebild/posts/830805460349595

Stillbillede fra “Jagt lykken i Triatland”